Reisverslag Australië 2014 11 t/m 12 augustus

Lake Archyle Lookout - Joes Creek Walk - Katherine hotsprings - Edith Falls upper pool
Douglas Hotsprings - Robin Falls

Maandag 11 augustus
Afgelegde km: ± 530 km
Activiteiten: Lake Archyle Lookout - Joes Creek Walk - Katherine hotsprings
Overnachting: Edith Falls campsite

Vanochtend zijn we om een uur of 7 opgestaan. Het was vroeg licht vanwege de ( bijna) volle maan. Er was haast geen schemer. Na het ontbijt en de afwas, die Ineke gister maar had laten staan, gaan we al voor 8 uur op pad. Het wordt vandaag de langste reisdag in km's (530 km).
De eerste stop is al na een paar km. We willen nl. nog even een kijkje nemen bij de lookout met uitzicht over het landschap en Lake Archyle.

Daarna rijden we een iets langer stuk tot aan Timber Creek.
Als we het asfalt opdraaien aan het eind van de Duncan road zegt Johan nog voor de grap: het zou nu handig zijn als er cruise control in deze camper zit. Hij kijkt, terwijl hij dit zegt, eens naar het dashboard en alle apparatuur en ontdekt dan na wat experimenteren dat er inderdaad cruise control op de camper zit. Die gaan we dus gebruiken vandaag. 500 km en Lets go. Als we een technische manual hadden gehad of uitleg bij de camper, hadden we dit dus al 3 weken geleden kunnen weten.
Op de heenweg hadden we een brug gezien over de Victoria rivier met een viewpoint. Daar willen we even een kijkje nemen. Toevallig(!?) ligt hier ook een cache die we nog even willen scoren. Johan vindt de cache. Een stukje technisch inzicht. Daarna tanken we in Timber Creek om de laatste km’ s af te leggen naar Joe’s Creek. Hier zijn we om een uur of 11.

Eerst drinken we koffie met daarbij TimTams. Heerlijke koekjes, maar je moet ze wel in je koelbox bewaren. Aangezien die niet zo vol meer is, hebben we maar wat extra TimTams gekocht. Daarna lopen we de Joes Creek wandeling van 1,7 km. Eerst een korte klim en dan loop je in de schaduw. En dat op dit tijdstip: het is ondertussen kwart voor 12. Een prachtige wandeling langs de rand van de rots onder mooie palmen. Een erg mooie cirkelwandeling. Daar houden we van. Onze route: Wikiloc.com Joes Creek walk. Wij lopen 1,9 km in 1 uur en 4 minuten. Het hoogteverschil is slechts 72 meter. Als je langs deze weg rijdt is dit echt een aanrader. Niet moeilijk en je kunt het tot op laat in de dag nog lopen.
Als we terug zijn bij de camper gaat Ineke nog even een cache scoren. Die ligt bijna naast de camper en is snel gevonden (Geocaching.com Joes cache).

Ineke neemt nu het stuur over en cruisecontrolt in 2 uur de volgende 200 km. We pauzeren bij Katherine hotsprings, waar het erg druk is. Ineke neemt nog een frisse duik, om even te voelen hoe warm het is. Inderdaad een lekker temperatuurtje. Als je al andere hotsprings zoals Douglas of Buley bezoekt, kun je deze overigens prima overslaan. Het is eigenlijk te druk en te geciviliseerd om echt de natuur te kunnen beleven. Johan maakt foto’s. Hij heeft geen zin om het water in te gaan. Een aversie tegen: “I’ve been there, done that”. Daarna rijden we door naar de Edith Falls campsite.

Om half 5 arriveren we op de campsite. Erg laat voor ons doen. Bij de afslag van de hoofdweg staat al een elektronisch bord met de mededeling dat er geen plek meer is voor caravans. Voor ons vinden ze nog wel een plaatsje. Omdat het vol is krijgen we een zogenaamde rest/overloop plek. Een prima plek voor $ 20..
Ineke doet nog een handwasje en hangt alle was op de community lijnen te drogen. Er heerst een heerlijke rust: hoe zo vol? Alleen is er iemand die een radio aan heeft staan of muziek maakt. Ineke heeft niet kunnen achterhalen waar het geluid vandaan kwam. Achteraf leek het wel of het van de parkeerplaats kwam en daar kon je niet gemakkelijk in het donker naar toe wandelen. Begrijpelijk want als je niet op de camping kan, verblijf je op de parkeerplaats.

Dinsdag 12 augustus
Afgelegde km: ± 255 km
Activiteiten: Wandeling Edith Falls upper pool – Douglas Hotsprings
Overnachting: bush camp bij Robin Falls

Na het ontbijt gaan we eerst de wandeling naar de upperpool maken. Met de klok mee. We starten dus op de dag parkeerplaats. Het kan ook anders om. De eerste lookout stelt niet veel voor. Je kan hiervandaan niet veel zien. Bij de upperpool gaan we als 1ste te water. Na ons volgen velen. Een heerlijk plekje. Na ons ochtendbad vervolgen we de wandelroute naar het 2de viewpoint. Hiervandaan heb je een pracht zicht op de upperpool en de rivier. Hier vinden we ook nog een cache (Geocaching.com Going loopy with Edith). Ongelofelijk hoeveel caches er liggen. En dan te bedenken dat wij er maar een paar gedaan hebben.

Onze wandelroute:  Wikiloc.com Edith falls upperpool. Wij doen 2 uur en 35 minuten over deze 3,4 km. Dat is wel inclusief onze zwempartij in de upperpool. Het hoogteverschil is slechts 115 meter.
Als we terug zijn op de campsite zoeken we een plekje in de schaduw voor een kopje koffie. Ineke haalt de was van de lijn die ondertussen droog is. Het programma van vandaag is niet goed voorbereid. Dit is één van de twee reserve dagen die zijn ontstaan omdat we niet naar de Mitchell Falls kunnen en mogen. We gaan gebruik maken van een tip van iemand die we op dag 2 hadden gehoord. We gaan naar de Douglas Hotsprings.
Hiervoor maken we ook een detour langs de Dorat road. Bij de Douglas Hotsprings zien we inderdaad een grote kale campsite waar ook een plek is waar dagjesmensen kunnen parkeren. We hadden in onze reisgids gelezen dat dit niet een erg mooie campsite was, en willen hier dan ook niet overnachten.

Vandaaruit lopen we naar de rivier. We vergeten de waterschoenen, wat niet echt handig blijkt te zijn.
Het water is erg ondiep. Maar 10 à 20 cm. We lopen stroom opwaarts om te onderzoeken waar het warme en koude water zich gaat mengen. Dat is soms best lastig als je probeert je camera droog te houden en tegelijkertijd over een boomstam moet klimmen.
Op de plek, waar een zijstroompje bij de rivier komt, gaan we lekker in het water badderen. We zijn hier helemaal alleen. Alle andere toeristen en badderaars blijven ter hoogte van de campsite zitten. Onbegrijpelijk, want voor het echt hete water moet je zoveel mogelijk stroomopwaarts lopen (vanaf de parkeerplaats naar links). Na een uurtje lopen we weer langs de oever terug. Dan zijn water schoenen dus wel handig. Maar ach, zo ging het ook. Als je niet verwacht te kunnen zwemmen is dit een leuke natuurlijke plek.
We besluiten om niet naar de Butterfly gorge te gaan. Als ik de reisgids lees is de kans groot dat we daar niet veel kunnen wandelen. En we willen proberen om te kamperen bij Robin Falls. Dat had Ineke wel ergens in haar documentatie staan als zijnde een paradijsje.

Omdat hier maar 4 kampeerplekken zijn, verwachten we eigenlijk dat het ons niet gaat lukken om één ervan te bemachtigen vannacht. Vandaar dat we in de 10 km voor Robin Falls al uitkijken naar een alternatieve overnachtingsplek en die zijn er genoeg. Maar dat is helemaal niet nodig.
Er is nog een riante vrije plek over in dit paradijsje. We staan direct aan het kabelende riviertje. Het is de laatste en vervolgens ons ook leukste plek. Tijdens het lezen val je al bijna in slaap van het gekabbel van het water. Ineke gaat nog even op onderzoek uit. We weten nl. niet veel over de Robin Falls. Vanaf onze kampeerplek is het 15 minuten lopen over het rotspad naar de waterval.

Ineke deed dat op sandalen, wat niet echt handig is. Aan het eind is een leuke kleine, maar hoge, waterval. Een stroompje in 3 stappen. Met een pooltje ervoor dat niet echt uitnodigt om te zwemmen: git zwart door de diepte, niet door vervuiling.
Johan maakt zijn laatste kampvuurtje van deze vakantie.
We gaan vroeg op bed, en zoals te verwachten met zo’n kabbelend beekje naast je, hebben we prima geslapen.


19-20 juli:
Heenreis - Kuala Lumpur
21-22 juli: Fogg dam
Corroboree Billabong
Mamukala; Ubirr
23-25 juli: Bardedjilidji
Nourlangie; Jim Jim Falls
Twin Falls; Maguk; Gunlom; The Rock hole
26-27 juli:
Katherine gorge
Escarpment Walk
Keep River NP
28-29 juli:
Keep River Nat. Park
Wyndham; King River
30-31 juli: Karunjie track
El Questro
1 - 3 aug: Emma Gorge; Mirima NP; Amalia Gorge
Gibb River Road
4 - 5 aug: Manning Gorge
Galvan Gorge
Bell Gorge
6 - 7 aug: Windjana gorge; Tunnel Creek
Geiki Gorge; China Wall
8 - 10 aug: Bungle Bungles; Lake Archyle
11 - 12 aug: Joes Creek walk; Edith Falls; Douglas Hotsprings
13 - 14 aug: Robin Falls; Litchfield
15 - 17 aug: Wangi Falls walk; Cascades walk;
Darwin; terugreis