Reisverslag Australië 2014 13 t/m 14 juli

Robin Falls - Adelaide River – Batchelor - Litchfield – Magnetic Termite Mounds
Buley Rockhole – Florence Falls - Shady Creek - Tolmer Falls - Greenant Creek - Wangi Falls
Tjaynera (Sandy Creek) Falls

Woensdag 13 augustus
Afgelegde km: ± 95 km
Activiteiten: wandeling naar Robin Falls – Adelaide River – Batchelor - Litchfield – Magnetic Termite Mounds  - Buley Rockhole – Florence Falls - Florence Creek walk - Shady Creek walk
Overnachting: Buley Rockhole campsite

Voor het ontbijt gaan we eerst samen naar de Robin Falls wandelen. Ineke dus voor de 2de keer, maar dat is helemaal niet erg. Het is 7:20 uur als we starten en we staan al snel bij de voet van de waterval. Een leuke ochtendwandeling. Hier maken we wat foto’s, genieten van het mooie plekje en lopen dan weer terug. Onze route: Wikiloc.com Robin Falls walk. De wandeling over het rotsachtige pad van 0,5 km is 21 minuten. Via dezelfde weg moet je weer terug lopen.

Na het ontbijt gaan we inpakken en wegwezen. We hoeven maar een korte afstand af te leggen met de auto vandaag. Vandaar dat we ook wat caches gaan zoeken.
De eerste stop is in Adelaide River. Voor Johan zoeken we een toilet want hij kan vanwege zeer pijnlijke knieën niet meer hurken in de bush. Ineke zoekt en vindt ondertussen een cache. De cache die Ineke zoekt ligt bij de begraafplaats, is eenvoudig te lokaliseren maar moeilijk te pakken. Hij hangt nl. erg hoog voor Ineke. Uiteindelijk lukt het toch om de cache te pakken te krijgen. Ook de logrol is vol. En waarschijnlijk heeft Ineke de datum verkeerd vermeldt. Als je op vakantie bent weet je op een gegeven moment ook niet meer welke datum het is.
Dan verder op weg naar Batchelor. Daar zijn we veel eerder dan verwacht. Het is maar een klein eindje rijden. Hier kopen we nog wat benodigdheden en zoeken een cache bij een maquette van een kasteel (Geocaching.com Karlstein castle) en gaan bij de cachelocatie koffie drinken in een park onder fantastisch mooie grote schaduwrijke bomen. Ook gaan we nog even langs bij het "VVV" kantoortje, maar zij hebben daar geen kaarten van Litchfield. We moeten het dus doen met de kaart en wandelroute beschrijvingen die we op internet al hadden gevonden en hadden uitgeprint: Kaart en wandelingen Litchfield.
Batchelor is anders dan andere dorpen die we tegen zijn gekomen onderweg. Een gemoedelijk en lommerrijk dorpje.

Bij de volgende stop, de Magnetic Termite Mounds, kijken we even rond. Je kunt niet dichtbij de termietenheuvels  komen. Er moet aardig ingezoomd worden met de camera om één termietenheuvel goed in beeld te krijgen. Later merken we dat er nog veel meer plaatsen zijn waar deze magnetische termietenheuvels staan, waar je wel dicht bij kan komen. Er is wel een heel veld vol. Door hun vorm lijkt het net een begraafplaats met parallelle grafzerken. Terwijl Johan op het informatiebord leest hoe ze zijn gemaakt, gaat Ineke nog op zoek naar een cache die erg leuk is verstopt (Geocaching.com Marvelous magnetic mounds). Bij de afslag naar de campsite, 3 km verder op, zoeken we samen nog een leuk gemaakte cache (Geocaching.com Lizard-city). De aanwijzing klopt echter niet meer. Het bord dat in de beschrijving wordt gebruikt (althans de paal) ligt naast de weg. Verder is de cache eenvoudig zonder deze aanwijzing te vinden.
Om 12 uur zijn we al op de campsite. Een kleine campsite met een IJzeren Hein principe ($6.60 p.p.). We kennen dat van de natuurkampeerterreinen in Nederland.
We gaan eerst heerlijk in de schaduw lunchen en lezen. Om 2 uur gaan we naar de Buley Rockhole. Hier is het een drukte van belang. Maar ondanks dat erg leuk. Ineke neemt een verkoelend bad in de Buley rockhole terwijl Johan de foto’s maakt. Heerlijk. Een erg leuk plekje. Ineke probeert elk poeltje even uit.

Om kwart over 4 gaan we aan de wandel. We doen de combiwandeling van ongeveer 5,9 km: Florence Creek Walk (3,2 km return 1,5 uur) en Shady Creek Walk (loop (1 km 30 min)). Om half 6 zijn we weer terug bij de camper. Ineke neemt dan nog even een duik in de Buley Rockhole om af te koelen. Onderweg vinden we nog twee caches. De laatste m.b.v. Ineke’s telefoon omdat de batterijen van de GPS leeg zijn. Met name de cache aan de Shady Creek walk is erg leuk (Geocaching.com a walk with all the frills).

Deze cache ligt naast het pad (zie voor een foto van het pad op de geocache link), terwijl we voor de cache langs de Florence Creek walk naar ons gevoel wel 100 meter door de bush moeten lopen, waardoor je allerlei prikzaden in je wandelsokken krijgt. We hadden onze wandelschoenen aangedaan, maar dat is niet nodig  voor deze wandeling. Wel dus voor de cache. Beide wandelingen zijn op slippers te doen.

Helaas hebben we geen opgeladen batterijen meer om de GPS registratie hiervan vast te leggen. Vandaar een link naar een wandelroute van iemand anders (alleen de Shady creek walk: Wikiloc.com Shady creek walk) . Met name de Shady Creek walk is erg leuk. Echt een aanrader. De Florence Creek walk viel tegen. Alleen en aanrader voor mensen die Buley rockhole te druk vinden. Halverwege de Florence Creek walk zijn nl. nog 3 plekken waar je naar het water toe kan lopen en even kan badderen. Verder is dit deel van de wandeling warm en niet zo interessant.
Als het schemerig wordt komt er ineens een dingo langs lopen. Die hadden we nog helemaal niet gezien deze vakantie. Snel een foto nemen. Na het eten genieten we nog van de rust en de sterrenhemel. Een heerlijk plekje. Er staan maar enkele kampeerders op de campsite. Een minpuntje van de campsite is het toilet. Het toilet van de campsite stinkt vreselijk, dus die gebruiken we liever niet. Er zitten zelfs kakkerlakken in.

Donderdag 14 augustus
Afgelegde km: ± 50 km
Activiteiten: Tolmer Falls walk - Greenant Creek Walk - Wangi Falls - Tjaynera (Sandy Creek) Falls
Overnachting: Sandy Creek Falls campsite

De afstand die we vandaag afleggen is minimaal. Des te meer tijd hebben we voor de wandelingen. Ineke maakt eerst nog wat foto's van een nog rustige Buley Rockhole. Vlak voor de eerste zwemmers het water in gaan.


Na het ontbijt gaan we eerst een kijkje nemen bij de Tabletop Swamps. Dat stelt niet veel voor. Het is een picknick plek bij een moeras. Helaas zien we geen vogels. We rijden direct verder naar de parkeerplaats van de Tolmer Falls (Volgens de folders 1.6 km en 45 minuten).
We lopen de Tolmer Falls walk met de klok mee. Dus eerst de walk die uiteindelijk uitkomt bij de viewpoint.

Een prachtige wandeling! In het begin van de wandeling zie je mooie rotsen met daarop Cycads. Een plant die klaarblijkelijk al voorkwam in de tijd van de dinosauriërs. Uiteindelijk kom je boven de Falls uit bij het viewpoint. Volgens het informatiebord heeft deze waterval ook een natuurlijke brug of Arch. Wij hadden geen verrekijker bij ons, anders hadden we het even wat beter kunnen bestuderen. Vanaf de viewpoint lopen we terug naar de parkeerplaats.

Misschien is het beter om de wandeling anders om te doen (Anti clockwise). Dan ga je eerst naar het viewpoint waar je de info over de Arch kunt lezen. Dan weet je waarop je moet letten tijdens het vervolg van de wandeling. Over deze Arch hadden wij nog nooit iets gelezen en is ook moeilijk te zien met het blote oog vanaf het viewpoint. Ineke heeft nog geprobeerd dit in te zoomen met de camera (foto onder links): De arch is te zien boven het donkere vlak.

De volgende stop is de Greenant pickpick plek. Eerst gaan we daar een cache zoeken (Geocaching.com Greenant). Omdat onze telefoons en GPS-en bijna niet meer opgeladen zijn, is dit een beetje moeilijk, maar het lukt toch. De Nüvi die we hier voor gebruiken is niet helaas niet echt geschikt voor Geocaching. En uit de beschrijving denken we dat de cache te vinden is bij de picknick plekken. Mooi niet. Gewoon gaan wandelen en na de eerste brug pas op zoek gaan naar de cache. Een leuke cache behuizing op een leuke plaats.

Daarna gaan we de Greenant Creek Walk lopen. Volgens de folder van Litchfield is dit een wandeling van 2,7 km heen en terug waar je 1,5 uur over doet,, met een moeilijkheidsgraad: Moderate (steep in sections). Ineke had zich even niet goed voorbereid. We dachten dat deze wandeling iets korter was. Het eerste deel is echter erg mooi en loopt door een mooi tropisch bos. Daarna gaat de wandeling verder door een open bush landschap waarin je ook nog een 10tal meters moet klimmen. Omdat we geen GPS logtrail hebben kunnen maken, weten we niet hoeveel het hoogteverschil is. Ineke had zelfs geen hoed op en we hadden bijna of geen water bij ons. Niet slim dus!

Uiteindelijk komen we uit bij het viewpoint van de Tjaetaba Waterfall. De waterval is echter moeilijk te zien en gaat schuil achter de struiken. Na dit viewpoint lopen we nog even verder naar de bovenkant van de waterval. Waar je eventueel even je voeten in het water kunt laten hangen, maar dat doen we niet. Wij lopen direct via dezelfde route terug naar de auto. De wandeling is langer dan we hadden gedacht, maar toch leuk. Als het op het midden van de dag is kun je desnoods alleen het eerste deel lopen, door het tropisch bos. Loop in dat geval tot de afslag naar de Tabletop track. Bij de picknickplaats zoeken we een plekje in de schaduw voor ons kopje koffie. Daar waren we echt aan toe.

Het is nog te vroeg om al naar de campsite te gaan, vandaar dat we naar de Wangi Falls rijden om daar te gaan zwemmen. Bij de Wangi Falls gaan we net als vele anderen zwemmen in de pool onder de Falls. Heerlijk verkoelend. Hier kun je ook lekker baantjes trekken. Zeker aan het linker eind van de pool. Vlak bij het gat in de rotsen waar sommigen in proberen te zitten, kun je staan in de pool en even uitrusten alvorens weer terug te zwemmen.
Na een uurtje zwemmen, gaan we op weg naar de campsite. Hiervoor rijden we 8 km terug, om daarna via het Reynolds 4WD track de laatste 9 km af te leggen naar de Sandy Creek Falls campsite. Een kleine campsite met maar 7 plaatsen. Als we hier aankomen hebben we de gehele campsite voor ons zelf.

Op weg naar de campsite maken we nog foto’s van een magnetische termietenheuvel, waar je gewoon langs kunt lopen en van een uitgebrande auto. Die zie je hier wel vaker langs de kant van de weg.
We zoeken op de campsite de schaduw op, lunchen, lezen wat en rusten lekker uit. Om een uur of half 5 starten we de wandeling naar de waterval. De Tjaynera (Sandy Creek) Falls Walk is volgens de gegevens een moderate wandeling van 3,4 km (heen en terug) waar je ongeveer 1,5 uur over doet.

Wederom zien we hier Cycads groeien. Je loopt enkele meters boven de rivier langs een goed pad. Aan het eind is een idyllische pool en waterval. Ineke gaat hier nog even zwemmen. Er zijn nog enkele anderen, die vragen of het water koud is. Volgens Ineke valt dat wel mee. Lekker verkoelend na de warme wandeling. Dus deze twee heren besluiten ook het water in te gaan. Maar die vinden het veel te koud. Tja, wij Nederlands zijn natuurlijk ook wel wat gewend. Ondertussen hebben we de batterijen weer een klein beetje opgeladen. Voldoende voor een GPS log van onze wandeling naar de waterval: Wikiloc.com Tjaynera (Sandy Creek) Falls. Onze wandeling is 1,6 km (enkele reis). Hier doen we 34 minuten over. De terugweg is ongeveer gelijk hieraan.

Na de verfrissende duik van Ineke lopen we terug naar de campsite. Ondertussen zijn er al 4 plaatsen bezet. Maar de afstanden tussen de plekken zijn groot, dus je hebt geen last van elkaar. Er heerst een heerlijke rust op de camping. Naast toiletten heeft deze campsite zelfs een douche met koud water. Daar maken we dus geen gebruik van.
Johan maakt van de laatste groente en vlees een lekkere maaltijd klaar op het gasstel.


19-20 juli:
Heenreis - Kuala Lumpur
21-22 juli: Fogg dam
Corroboree Billabong
Mamukala; Ubirr
23-25 juli: Bardedjilidji
Nourlangie; Jim Jim Falls
Twin Falls; Maguk; Gunlom; The Rock hole
26-27 juli:
Katherine gorge
Escarpment Walk
Keep River NP
28-29 juli:
Keep River Nat. Park
Wyndham; King River
30-31 juli: Karunjie track
El Questro
1 - 3 aug: Emma Gorge; Mirima NP; Amalia Gorge
Gibb River Road
4 - 5 aug: Manning Gorge
Galvan Gorge
Bell Gorge
6 - 7 aug: Windjana gorge; Tunnel Creek
Geiki Gorge; China Wall
8 - 10 aug: Bungle Bungles; Lake Archyle
11 - 12 aug: Joes Creek walk; Edith Falls; Douglas Hotsprings
13 - 14 aug: Robin Falls; Litchfield
15 - 17 aug: Wangi Falls walk; Cascades walk;
Darwin; terugreis