Reisverslag Australie2014 1 t/m 3 augustus

Emma Gorge – Kununurra - Ivanhoe café – Mirima National Park - Amalia gorge – Pentecost river
Gibb River road - Cockburn range - Ellenbrae station - Barnett River Roadhouse

Vrijdag 1 augustus
Afgelegde km: ± 135 km
Temperatuur in Kununurra: 35˚
Activiteiten: Emma Gorge – Kununurra - Ivanhoe café – Mirima National Park -
Overnachting: Discovery Holiday Parks

Op de normale tijd, om half 6, opgestaan. 25 minuten over 7 starten we met de wandeling naar de Emma Gorge. We zijn niet de eersten, maar die halen we vrij snel in. 5 oudere dames, waarvan er 2 al vroeg afhaken.

De Emma Gorge wandeling is echt prachtig. Met aan het eind een prachtige pool en waterval. Aan de rechterkant gaat Ineke te water, dat bestaat uit een mix van warme en koude stromen. Heerlijk afkoelend. De Australische jongen die na ons komt en de 3 vrouwen vinden het erg koud. Ineke blijft dan ook vrijuit het langst in het water. Johan blijft aan de kant. Te veel gedoe met voorbereiden, aan- en uitkleden voor 5 minuten zwemmen.
Daarna aanvaarden we de terugweg. Omdat het nog vroeg is en de zon nog achter de rotsen zit en omdat het een nauwe gorge is, is de wandeling relatief koel en schaduwrijk. Onze route is slechts 4 km in 2 uur en 18 minuten: Wikiloc Emma Gorge Walk. Terug bij de camper gaat Ineke een cache zoeken en vinden (Geocache Emma-gorge). Hiervoor loopt ze door het restaurant , de shop en de tuin, langs het zwembad naar het bruggetje over de riviertje. Zo krijg je een goed beeld bij wat Emma gorge resort is.

Het is dat Johan al met de koffie zit te wachten (met lekkere plastic stoeltjes die ze daar voor ons neergezet hebben) anders zou ik zeker koffie gaan koffie drinken in het restaurant. Dat ziet er erg uitnodigend uit..

Daarna zetten we de knop om: iets over 10 uur zijn we weer op weg naar Kununurra, 120 kilometer terug rijden. Om 11 uur zijn we bij de garage, waar we geholpen worden door Hanni, een Australische van Duitse afkomst, die door Australië trekt en af en toe werkt als ze weer geld nodig heeft. Nu werkte ze alweer 4,5 maand in de Toyota garage. Ze constateert dat het dieselfilter vervangen moet worden en ze zal ook even het geluid van de koppeling en versnellingsbak na laten kijken. Daarvoor is eerst toestemming van Apollo nodig. Die gaan akkoord.

Eigenlijk kan de reparatie pas de volgende dag, maar Hanni weet ons er nog om 4 uur tussen te proppen. Dus of we om 4 uur terug willen komen. We gaan deze tijd nuttig besteden. Het is ondertussen lunchtijd, dus eerst maar naar het Ivanhoe café voor een Mango smoothie. Wel duur, maar ook erg lekker. En dat hebben we nu wel even verdiend.
Daarna vereren we de supermarkt weer met een bezoek voor wat vers vlees, groente en brood en het benzine station voor wat diesel. Omdat we nu wat tijd over hebben gaan we naar het Mirima National Park. Bij de lokale bevolking beter bekend als Hidden Valley of mini Bungle Bungles.
Hier zijn 3 wandelingen die we gaan doen. Eerst doen we de combi van de The Derbde-Gerring Banan (Lookout) Walk (800 m heen en terug) en de wandeling Looking at Plants (400m return loop walk). Deze twee wandelingen lopen nl. in elkaar over. Halverwege de loop start de Lookout walk.

De wandeling naar het uitzicht punt is zwaar. Makkelijk om te lopen, maar welke gek doet dat om 1 uur ’s middag?! Gelukkig is er halverwege wat schaduw en een picknick bankje. Hier moeten we even bijkomen (Ineke dus, die niet zo goed tegen hitte kan). Onze route van 1,2 km en 37 meter hoogteverschil die we in 37 minuten bewandelen: Wikiloc The Derbde-Gerring Banan & Looking at Plants walk. Op de parkeerplaats vindt Ineke nog een cache.
Daarna doen we de "Demboong Banan" wandeling, een heen en terug wandeling van 500m return. 
Wij doen deze 0,7 km in 19 minuten:. Onze route: Wikiloc Demboong Banan Walk.

De cache die hier aan het eind zou moeten liggen hebben we helaas niet gevonden. Maar toch leuk dat we dit even gezien hebben. Om half 3 gaan we maar weer terug naar de garage. We hebben niets meer te doen en binnen is het tenminste koel. Bij de garage kunnen we gewoon een boek lezen en zoveel water tappen als we willen. En: je weet maar nooit, misschien kunnen ze ons eerder helpen. Mooi niet. We worden pas om 10 over 5 geholpen. Het filter was snel vervangen en alle vitale onderdelen gecheckt. Volgens de mechanic  was de auto wel hard aan onderhoud toe. Het lawaai en de trillingen kwam door de uitlaat(!), die wat ontzet was. We konder zonder risico onze tocht vervolgen.

Toen duurde het nog heel erg lang voordat de factuur opgemaakt was: 144 dollar. We hebben de kosten zelf betaald, omdat het hoofdkantoor van Apollo in Sydney ondertussen gesloten was. Maar we kregen bewijs mee dat Apollo toestemming had gegeven per mail voor deze werkzaamheden.
Inmiddels was het donker en konden we niet meer terug rijden naar de omgeving van El Questro, waar we op de heenreis al een leuke bush kampeerplek hadden gespot. Dan maar in Kununurra blijven camperen. In Ineke’s aantekeningen gekeken welke campsite we het best konden nemen en zijn toen naar Discovery Holiday Parks campsite gegaan (www.discoveryholidayparks.com.au). Ineke had geen echte voorkeur kunnen maken op basis van de reports en logs van ander reizigers. En we waren ook niet van plan om in Kununurra te overnachten. Maar ach het was al donker, dus veel hebben we niet aan de campsite gehad. Zonder het te vragen kregen we een elektra plek vlak bij het toilet gebouw. Dus hebben we er nog wel gedoucht. Snel eten klaargemaakt en een klein wandelingetje gemaakt in het donker over de campsite. Ook hier is weer life music tot een uur of 9 uur. Reden te meer om niet te gaan staan op dergelijke campsites. Ondanks dat hebben we goed geslapen.

Zaterdag 2 augustus
Afgelegde km: ± 320 km
Activiteiten:  Amalia gorge wandeling – Pentecost river crossing - Cockburn range lookout - Thee met scones bij Ellenbrae station
Overnachting: Bush camp aan de Gibb River en de Kalumburu road

Een half uur eerder dan normaal, om kwart over 5, staan we op en rond 6 uur zijn we op pad. Om 10 over 7 staan we aan de start van de Amalia gorge wandeling. Niet gek. We liggen weer op schema. De Amalia gorge wandeling gaat door een meer open gorge. Dus meer zon. Na zo’n half uurtje lopen komen we bij de rots waar je langs moet klimmen. Zeg maar: een obstakel. Dat gaat net. Daarna volgen nog enkele moeilijke passages. Klimmen gaat dan duidelijk eenvoudiger dan afdalen. Maar het lukt ons! Na ongeveer 1 uur lopen zijn we de 1ste bezoekers bij de bijna niet meer stromende waterval.

Ineke neemt een “duik” in het koude water. Wat glibberig, dus voetje voor voetje naar het diepere water waden. Gelukkig met waterschoenen aan. Die zijn echt onmisbaar gebleken in deze vakantie. Johan heeft geen zin om te zwemmen. Na de verfrissende dip toch maar even omkleden. Tenslotte is er niemand. Daarna aanvaarden we de terugweg. Die valt af en toe vies tegen. Langs steile afgronden (Ineke heeft last van hoogtevrees) en kleine richels. Maar het lukt ons toch! Volgens ons heeft de terugweg langer geduurd dan de heenweg. Een aantal afdalingen was bijzonder pittig. Onderweg ook af en toe gestopt om water te drinken want het is heet vandaag. Op de terugweg komen we af en toe tegenliggers tegen. Een leuke wandeling, maar minder leuk dan bv Emma Gorge. Deze was wel de zwaarste wandeling tot nu toe. Onze route van 3,4 km die we gelopen hebben in 2 uur en 21 minuten (inclusief zwem tijd): Wikiloc Amalia Gorge Walk.

Voor de koffie gaan Johan en de camper eerst de Pentecost river bedwingen. Maar dat is een makkie. Daarna gaan we, tijdens het koffiedrinken, kijken hoe anderen het doen. Het water in de reivier staat laag. Het enige lastige aan deze rivier crossing is het feit dat het allemaal losse stenen zijn waarover je rijdt en dat de rivier breed is. We zijn niet de enigen die stoppen om te kijken. We maken nog een praatje met een Australiër die in zijn eentje op pad is met auto en trailer.
De volgende etappe brengt ons naar de Cockburn lookout. Zouden we overslaan, omdat we tenslotte om de Cockburn ranges heen gereden zijn (Karunjie track), maar het is toch leuk om het even vanaf hier te bekijken. Omdat hier een cache ligt, wilden we die ook maar even meenemen. Men had allerlei stenen verzameld op het plateau. Waarschijnlijk heeft men hier ook de stenen voor gebruikt waaronder de cache verborgen was. Omdat Ineke de GPS aanzette voor het zoeken van de cache, kwamen we aan de praat met een Australisch koppel. Johan blijft praten met hem en zij zoekt met Ineke naar de cache. Na Ineke’s uitleg wil ze wel eens weten wat geocaching en dat schatzoeken is. Dus een extra stimulans om door te zoeken.

Zij zoekt mee, maar weet niet goed waar naar ze moet zoeken. Maar dat gaf Ineke wel de wil om langer door te zoeken dan normaal. Uiteindelijk, volgens de GPS log, na 15 minuten zoeken in de hitte geven we het op. Hint is “Under Rock”, terwijl het er één en al rock is. Thuis constateren we dat inderdaad de cache niet meer bestaat. Tja, dan is het lastig zoeken.
We vervolgen onze weg naar Ellenbrae station. De cash aan het begin van de afslag naar Ellenbrae station was precies te vinden op de juiste plek met de juiste hint. Een cache met de toepasselijke naam Jam and Cream (Geocache jam-and-cream). Dat geeft de burger moed. Het aantal niet gevonden caches is eigenlijk wel hoog.
Bij Ellenbrae station genieten we op het overdekte terras van tea met scones, jam, cream en vogeltjes. Ook hier treffen we weer een zelfbedieningsbuffet voor thee, oploskoffie en Milo.
Na onze rustpauze bij Ellenbrae leggen we de laatste km af naar onze overnachtingsplek.
Als de km stand precies op 90000 km springt, stoppen we om hout te verzamelen.

Bij de afslag naar de Kalumburu road is een rest area, waar geen mens is te bekennen. We rijden 6 km verder naar de Gibb River crossing en daar stikt het van de kampeerders. Eerst rijden we door het water en parkeren de camper, om lopend de kamppeermogelijkheden te bestuderen. We lopen naar rechts. Helemaal aan het eind van een pad met erg mul zand is nog een pracht plek. Johan gaat terug om de camper hier naar toe te rijden. 4WD, hoge gearing en 1ste versnelling. Maar dan hebben we ook een fantastische plek. Er liggen geen stenen voor een kampvuur op deze plek, dus Ineke trekt nog even haar zwempak en waterschoenen aan en loopt naar de andere  kant van de rivier, met de houtzak, om 6 stenen op te halen. Die lagen daar bij bosjes. Het rooster voor het vuur kan nu mooi op de stenen worden gelegd. Nu was de plek helemaal perfect. Achteraf had Ineke de zwemkleding helemaal niet aan hoeven te trekken. Maar ja, je kon niet goed zien hoe diep het water was.

Na ons proberen nog 2 auto’s met trailer hier te kamperen. Zonder eerst te kijken, rijden ze het pad op om te ontdekken dat er geen plaats meer is. En komen beide keren vast te zitten. Eén laat eerst de banden leeg lopen en komt daarmee weg. De ander laat zich eruit trekken. Wij hadden echter, nog een frustratie, helemaal geen pomp bij de camper geleverd gekregen, dus kunnen we de banden niet leger laten lopen of extra oppompen. Gelukkig is dat ook niet nodig geweest.
Johan kookt wortels, hamburger en prij op de barbecue en kookt nog wat maïskolven. We hebben weer heerlijk gegeten.
Ook al staan hier veel meer mensen, de afstanden zijn zo groot dat je er geen last van hebt. Aan het begin van de avond zie je alleen wat lichtjes in de verte.

Zondag 3 augustus
Afgelegde km: ± 120 km
Activiteiten: Mount Barnett road house
Overnachting: Campsite Manning Gorge

Vandaag hebben we gebombardeerd tot rustdag. We slapen uit tot 7 uur. Als we opstaan zijn in ieder geval onze buren al vertrokken. We hebben nauwelijks gemerkt dat ze er waren.
Na het ontbijt maakt Ineke nog een wandelingetje naar de overkant van de rivier met gewone kleren en waterschoenen om nog wat foto’s te maken van ons mooie plekje. Daarna genieten we van ons plekje. Wel moeten we verkassen naar de schaduw van een boomstam, maar het waait lekker. Dat is ook erg prettig, anders heb je last van vliegen. Na de koffie gaan we inpakken. Bij het opstaan zakt Johan helaas door zijn stoel.

De af te leggen afstand voor vandaag is erg kort. Dus we zijn al vroeg bij het Mount Barnett road house, het eindpunt van deze dag. Daar betalen we voor de overnachting op de campsite en het bezoek aan de Manning gorge, alvorens de laatste 7 km naar de campsite af te leggen.
We stallen de camper even bij het toilet gebouw en gaan lopend de campsite verkennen. Er staan best wel veel mensen, maar ze staan allemaal vlak bij het toiletgebouw. Wij vinden een mooie ruime en rustige plek helemaal aan het eind van de campsite. Eerst gaan we de stoel repareren door één van de stangen voor het omhoog brengen van de krik in de framedelen van de stoel te plaatsen. Vanaf die tijd zit Ineke in deze stoel. We lunchen in de schaduw van wat bomen en de auto.
Later op de middag gaan we een wandeling maken naar het water.

We doen dat helemaal verkeerd. Vanaf de camper lopen we rechtstreeks door de bush naar de plek waarvan we denken dat de rivier ligt. Zonder GPS en Ineke zelfs op slippers. Dat is dus moeilijk lopen en waarschijnlijk ook veel te ver. Maar het is een leuke wandeling die ons uiteindelijk wel brengt bij de rivier en het bootje dat we morgen gaan gebruiken voor de wandeling naar de Manning gorge.
Ineke neemt nog even een duik in het heerlijk koele water. Omdat Ineke geen zwempak aan heeft, trekt ze alleen de korte broek even uit en gaat zo te water. Even afkoelen van de hitte. Daarna lopen we via het normale pad over de campsite en via het toiletgebouw weer terug naar onze kampperplek..
Aan het eind van de middag maken we gebruik van de aanwezige "koude" douche.


19-20 juli:
Heenreis - Kuala Lumpur
21-22 juli: Fogg dam
Corroboree Billabong
Mamukala; Ubirr
23-25 juli: Bardedjilidji
Nourlangie; Jim Jim Falls
Twin Falls; Maguk; Gunlom; The Rock hole
26-27 juli:
Katherine gorge
Escarpment Walk
Keep River NP
28-29 juli:
Keep River Nat. Park
Wyndham; King River
30-31 juli: Karunjie track
El Questro
1 - 3 aug: Emma Gorge; Mirima NP; Amalia Gorge
Gibb River Road
4 - 5 aug: Manning Gorge
Galvan Gorge
Bell Gorge
6 - 7 aug: Windjana gorge; Tunnel Creek
Geiki Gorge; China Wall
8 - 10 aug: Bungle Bungles; Lake Archyle
11 - 12 aug: Joes Creek walk; Edith Falls; Douglas Hotsprings
13 - 14 aug: Robin Falls; Litchfield
15 - 17 aug: Wangi Falls walk; Cascades walk;
Darwin; terugreis