Reisverslag Australie2014 26 t/m 27 juli

Baruwei Lookout - Katherine gorge – Escarpment Walk – Victoria River Roadhouse – Timber Creek
Keep River National Park - Cockatoo Lagoon - Gurrandalng walk

Zaterdag 26 juli
Afgelegde km: ± 235 km
Activiteiten: Baruwei Lookout - Baruwei loop walk – Bootcruise Katherine gorge – autorit richting Victoria River road house
Overnachting: bush camp in de omgeving van Victoria River roadhouse

Vanochtend staat Ineke alleen op om 6:30 uur. De was wacht. Gisteravond ontdekten we dat we geen 4 dollar munten hebben voor de wasmachine. Dus Ineke gaat op weg naar het visitor centre om 2 dollars te wisselen en tegelijkertijd voor 11 uur een bootcruise van 2 uur te boeken. Bij het visitor centre ziet Ineke nog een prachtige Kookaburra zitten op een hekje. Helaas geen fototoestel mij zich. En helaas hebben we deze vogel ook in de rest van de vakantie niet meer gezien.

Na deze ochtendwandeling (we stonden op de uiterste plek op de campsite, zo ver mogelijk van het visitor centre vandaan) eerst de wasmachine gevuld. Daarna om half 8 ongeveer ontbeten, waarna we de wandeling zijn gestart naar de Baruwei lookout. Volgens de brochure een wandeling van 3,7 km en 2 uur (Baruwei-walk-12.PDF). We zien op weg naar de boat ramp heel veel fruitbats en een walibi. Wij hadden er gisteravond geen last van op de campsite, maar stonden ook op het uiterste puntje van de campsite waar de meeste aussies stonden. Andere toeristen stonden meer op het kampje het dichtst bij het visitor centre.
De wandeling naar de lookout is leuk. De rest van de wandeling door open terrein over de heuvel is heet omdat daar geen schaduw is. Het laatste deel is door een dal, waar ook weer veel meer begroeiing is, dat is wel zo aangenaam en leuk. Uiteindelijk kom je weer op een pad vlak langs de autoweg.
Je kunt dus er ook voor kiezen om een kleine loop te maken bij de lookout. Er was ook een cache bij het viewpoint, maar Ineke heeft niet lang genoeg gezocht om die te vinden. Te warm om in de hitte lang te zoeken. Achteraf zien we op Internet dat sinds 7 juli nog niemand hem heeft gelogd. Misschien is hij er ook wel niet meer. Onze route: Wikiloc Baruwei loop walk. Wij lopen in totaal 5,1 km in 1 uur en 40 minuten, maar dat komt voornamelijk omdat we aan het begin de verkeerde kant op liepen.
Na de wandeling rijden we direct met de camper naar de boat ramp waar we 15 minuten voor tijd aankomen. Duidelijk een voorbeeld van een iets te strakke planning.

De boottocht is erg leuk. Een 2 uur durende tocht is voor ons meer dan genoeg. Onderweg drinken we onze meegenomen koffie en er is ook voldoende water aan boord. De boot was helemaal volgeboekt. Helaas zitten we ergens midden op de boot. Het is handiger om op de heenreis vooraan te zitten. Dan kun je beter foto’s maken. Dus ging Ineke af en toe naar voren lopen om een foto te nemen. Halverwege de boottocht is een leuke wandeling van zo’n 600 meter over een goed pad. Vervolgens varen we door de 2de gorge en varen daarna de gehele route weer terug. Er werd ook een leuke uitleg bij gegeven. Erg grappig af en toe.
De gevaren route: Wikiloc Bootcruise Katherine gorge.

Bij aankomst op de vaste wal rijden we direct naar de campsite terug om de was van de lijn te halen die nog op de community waslijn hangt. Alle campsites waar we een was hebben gedaan hebben dergelijke community waslijnen. Erg handig. Wastabletten hadden we uit Nederland meegenomen.
Daarna gaan we alvast een deel van de route voor morgen rijden. In de bush kun je nl. veel rustiger overnachten dan op een campsite. We gaan op zoek naar een bushcamp ergens halverwege Katherine – Kununurra. Onderweg wisselen we nog even van plaats op de Limestone rest area. Waar Ineke nog op zoek gaat naar een cache, maar deze wordt helaas niet gevonden. Volgens ons had de cache in een vierkante buis van 1 meter moeten zitten. Maar die staat op het midden van de rest area en het is daar erg druk. Dus ongezien een cache scoren kun je wel vergeten. Achteraf gezien hebben we niet op de goede plek gekeken.
Ineke had een aantal alternatieve bush camp plekken bedacht vlakbij het Victoria River roadhouse, maar alle 3 deze plekken waren verboden om te kamperen.
We rijden van de Joe’s Creek picknickplek langzaam terug richting het Victoria river roadhouse om te kunnen bekijken of we ergens langs de kant van de weg een leuk plekje kunnen vinden. En dan ziet Ineke ineens een klein pad naar links. Alleen zichtbaar als je rustig rijd en als je komt vanuit de richting van Kununurra. We parkeren de camper langs de kant van de weg om te kijken waar dit pad naar toegaat. En ja hoor het is ons weer gelukt. Het pad eindigt na zo’n 200 meter, en op die plek kan de camper prima staan. Johan haalt de camper op.

Wel in de 4WD gereden, de weg is niet echt goed, maar ach, je rijdt ook erg langzaam. Je kunt zien dat hier vaker auto’s hebben gestaan. Coördinaten van deze bush camp: S15° 35.172' E131° 04.849' . Coördinaten van de afslag vanaf de Victoria Highway: S15° 35.311' E131° 04.774' . Op Google Earth kun je dit pad goed zien liggen. Daar overnachten we. Johan gaat koken op gas, om niet te veel vuur te maken. Maar dat gaat heel erg traag en uiteindelijk geeft het gasstel het helemaal op. De reserve tank blijkt ook leeg te zijn. Gelukkig hadden we al wat brandhout gezocht voor een klein vuurtje. Brandhout is in Australië volop aanwezig. Johan kookt verder op het houtvuur. De pannen worden nu wel erg zwart, maar dat kunnen wij ook niet helpen. Na enig onderzoek blijkt dat de gasslang lekt en dat het gas een aantal dagen de tijd heeft gehad om weg te stromen.

Zondag 27 juli
Afgelegde km: ± 300 km
Activiteiten: Escarpment Walk – Victoria River Roadhouse – Timber Creek – Keep River National Park - Cockatoo Lagoon - Gurrandalng walk
Overnachting: Gurrandaing campsite

We slapen heerlijk vannacht. Heel af en toe rijdt er een auto over de weg. Maar daar hebben we geen last van.
Om half 7 staan we op en om half 8 rijden we weg. In plaats van thee drinken we gewoon sinaasappelsap. Dat doen we thuis ook altijd. Normaliter maken we ’s morgens direct water voor thee en koffie. De koffie bewaren wedan in de thermoskan, die we altijd meenemen van huis. Geen gas dus geen koffiewater. We besluiten om na de wandeling terug te rijden naar het Victoria River roadhouse om daar koffie te drinken. Een kopje koffie is toch wel erg lekker ’s ochtends.
Om 8 uur starten we met de Escarpment walk. Volgens de gegevens een wandeling van 3 km en 1,5 uur (www.parksandwildlife.nt.gov.au/ Gregory Nat Park.PDF of GregoryNP.PDF). Een mooie wandeling. Technisch niet zwaar want het pad is goed. Wat het zwaar maakt is de hitte. Dus maar goed dat we deze wandeling vroeg op de ochtend maken. Na 3 kwartier klimmen, staan we op de viewpoint.

Onderweg hebben we overigens ook al mooie uitzichten gehad. Bovenop de top bij het viewpoint zoeken we nog een cache, die snel wordt gevonden. De cache behuizing is een ammunitiekist met daarin allerlei leuke dingen voor de kinderen. Zo’n grote cache hadden we nog nooit eerder gezien, maar we geocachen dan ook nog maar enkele weken. Daarna lopen we weer naar beneden. Op weg naar beneden komen we nog enkele wandelaars tegen. We waren de eersten die vandaag deze wandeling deden. Vlak na het begin van de wandeling stond een paal met lichtsensor, die registreerde hoeveel wandelaars er langs liepen. Onze route: Wikiloc Escarpment walk. Wij doen er 1 uur en 25 minuten over om de 2,5 km af te leggen. Het hoogteverschil van 156 meter is eigenlijk helemaal niet zo hoog.
Op weg naar het Victoria River road house. Voor een toiletbezoek en een kopje koffie.
In Nederland verbaast ieder zich over het feit dat we tijdens de vakantie Nescafé drinken. Zelf kopen we altijd Nescafé gold. Als we hier vragen om een kop koffie worden we getrakteerd op . . . . . . oploskoffie. Je mag zelf scheppen en heet water tappen (3 dollar per kopje). Overigens hadden we de keuze uit koffie, thee of Milo (chocolademelk poeder met mout), aangevuld met melk en suiker.
Maar goed, we hebben onze koffie shot gehad. Het is druk bij de roadhouse. De motorrijders, de mannen met baarden club, die we gister ook al gepasseerd zijn, hebben hier vannacht gebivakkeerd op de campsite. Ze hebben zelfs vuurwerk afgestoken. Dat hoorden we vanaf onze kampeerplek, die hemelsbreed niet ver hier vandaan was. Goed dat we hier vannacht niet gekampeerd hebben.
Douchen kon je daar ook voor 2,5 dollar en gebruik van de wasmachine is  2 * 2 dollar. Misschien handig voor de terugreis? Ze kunnen ons echter niet helpen aan gas voor onze gastank. Dus rijden we naar Timbercreek. We tanken daar en horen dat ook zij onze gasfles niet kunnen vullen. Dus vannacht maar weer zonder gas.

We vervolgen onze route naar het Keep River National Park (Kaart en beschrijving wandelingen Keep River park). Eerst nemen we een kijkje bij de Rangers office. Hier is alleen een display te zien met allerlei info over planten en dieren.  Je moet betalen op de campsite m.b.v. het IJzeren Hein principe ($ 6.60). We maken nog een korte wandeling langs de Cockatoo Lagoon achter de Rangers office. Prachtig! We zien o.a. Lepelaars en Pelikanen.

Daarna gaan op weg naar de eerste campsite, hopende dat er geen generator gebruikers zijn. Daar blijven we vannacht. Omdat veel kampeerders tegenwoordig gebruik maken van zonnepanelen, zie je bijna geen generatoren meer. Helaas bleek tegen de avond dat er toch wel één generator was. Maar het geluid viel mee. Het was per slot van rekening onze eigen keuze om op deze campsite te staan.

We arriveren rond half 3 op de Gurrandaing campsite en kunnen heerlijk in de schaduw zitten van de hoge rots in het midden van de campsite. Ineke maakt warm water klaar in de Solar Shower. Maar deze is op 3 plaatsen kapot en werkt niet meer naar behoren. Hadden we dus ook moeten controleren bij Apollo.
Om 5 uur gaat Ineke alleen de Gurrandalng walk wandelen. PRACHTIG! Volgens de brochure is deze cirkelwandeling 2 km, die 1 uur in beslag neemt. Onze route: Wikiloc Gurrandalng walk. Ineke doet 56 minuten over deze 2,54 km.
Jammer dat Johan niet mee is gegaan. Die heeft vaak ’s middags niet veel zin meer om te wandelen.

Aan het eind van de middag gaat Ineke het haar wassen met het water uit de Solar Shower. Dat lukt aardig met de hulp van Johan. We kunnen hem nergens aan ophangen, want dan stroomt al het water eruit. Het is dus een beetje behelpen.
Johan kookt aardappels, wortels en vlees op de barbecue. Hout hadden we ruim van te voren al verzameld.


19-20 juli:
Heenreis - Kuala Lumpur
21-22 juli: Fogg dam
Corroboree Billabong
Mamukala; Ubirr
23-25 juli: Bardedjilidji
Nourlangie; Jim Jim Falls
Twin Falls; Maguk; Gunlom; The Rock hole
26-27 juli:
Katherine gorge
Escarpment Walk
Keep River NP
28-29 juli:
Keep River Nat. Park
Wyndham; King River
30-31 juli: Karunjie track
El Questro
1 - 3 aug: Emma Gorge; Mirima NP; Amalia Gorge
Gibb River Road
4 - 5 aug: Manning Gorge
Galvan Gorge
Bell Gorge
6 - 7 aug: Windjana gorge; Tunnel Creek
Geiki Gorge; China Wall
8 - 10 aug: Bungle Bungles; Lake Archyle
11 - 12 aug: Joes Creek walk; Edith Falls; Douglas Hotsprings
13 - 14 aug: Robin Falls; Litchfield
15 - 17 aug: Wangi Falls walk; Cascades walk;
Darwin; terugreis