Reisverslag Australie2014 28 t/m 29 juli

Gurrandalng walk – Jinumum walk – Kununurra – Ivanhoe café - Valentine Spings - Middle Springs
Mambi Island  - Perry Creek Lagoon – Marlgu billabong – Wyndham – 5 Rivers lookout – King River

Maandag 28 juli
Afgelegde km: ± 105 km
Temperatuur in Kununurra: 33˚
Activiteiten:  Gurrandalng walk – Jinumum walk – Kununurra – Ivanhoe café - Valentine Spings
Overnachting:  Bush camp omgeving Valentine Pool Kununurra aan de Old Wyndham Road

Pas om kwart voor 7 opgestaan omdat het om half 7 nog te donker is. Omdat we geen gas hebben, vraagt Ineke bij onze overburen of we bij hen een keteltje water mogen koken voor thee en koffie. Dat mag. Nog even gepraat met hen over mogelijke wandelingen. Volgens hen was de verste wandeling (Jarnem walk) minder leuk dan de middelste wandeling (Jinumum walk).

We besluiten om na het ontbijt eerst de Gurrandalng walk bij de campsite te doen (Ineke dus voor de tweede keer). Nog steeds prachtig. Nu doen we er een uur over. Daarna rijden we naar de Jinumum walk. Volgens de brochure (Keep River National Park fact sheet) is dit een wandeling van 3 km waar je 2 uur over doet. Na 35 minuten zijn we bij het eindpunt van de wandeling door rotsachtig gebied langs de rivier. Van de rivier zien alleen nog enkele poeltjes. Aan het eind zijn wat rotstekeningen. Daar raken we nog aan de praat met een ander stel wandelaars, dat ons wijst op een nest van de bower bird. Het nest is, kenmerkend voor deze vogel, versierd met allemaal botjes. Op zich is was dit niet een spectaculaire wandeling. Wij doen over de  2,7 km 1 uur en 8 minuten. Onze route: Wikiloc Jinumum walk.

Op de parkeerplaats drinken we koffie en rijden dan naar de grens met WA. Daar mag geen groente en fruit de grens over. Niks aan de hand. Ze kijken in de koelbox en voorraadkast en dan mogen we weer verder rijden. Later realiseren we dat we nog een afvalzak hebben met bv bananen schillen en wortel resten. In Kununurra gaan we eerst naar het Info centre. Hier schieten we niet echt op. Ze hebben geen WA National Park passen meer, daarvoor moeten we naar het ministerie toe. Ook is de balie van El Questro gesloten, omdat de medewerker ziek is. De El Questro pas kunnen we dus ook niet vroegtijdig aanschaffen. Gelukkig kunnen ze ons wel helpen aan het adres van een kampeerwinkel. Die zit gewoon in het winkelcentrum waar ook de Coles supermarkt is. Volgens de persoon die ons helpt kunnen we beter niet de Kurinjie track rijden. Volgens hem is er geen verzekeringsmaatschappij, die dat wil dekken. Daarna gaan we met de gasslang naar de sportzaak waar ze ons een rubbertje verkopen. Johan had al ontdekt dat het rubbertje dat er op zat veel te klein was voor deze gasslang, en dat er daarom gas lekte. Bij de kampeerwinkel annex sportzaak wisten ze ons een adres te geven voor het vullen van de gasfles. Ondertussen koopt Ineke nog een extra accu/batterij voor haar nieuwe fototoestel in de apotheek annex drogisterij annex fotozaak naast de sportzaak/kampeerwinkel. Ook daar weet men het probleem van onze camera niet op te lossen. Wel geeft ze het telefoonnummer van Nikon. Wat we overigens niet hebben gebeld.
Daarna rijden we naar het gas refill station: een soort tuincentrum (Mitre 10), waar we beide gasflessen vullen. In 2 minuten en voor 13,75 dollar zijn beide flessen gevuld.  We voelen ons dan ook een beetje ge(gas)flest door Apollo die ons voor 1 fles 25 dollar heeft laten betalen. De tweede gasfles die we steeds meegesleept hadden was dus gewoon leeg. Advies en leer punt: laat je niet verleiden door een gasfles bij Apollo af te nemen. Het is goedkoper en zo blijkt nu betrouwbaarder om zelf een vulstation te zoeken direct aan het begin van je vakantie.
We testen ter plekke of de gasslang nu wel werkt. En ja, dit probleem is opgelost.

Dan rijden we door naar het ministerie voor Parks & Wildlife aan de Ivanhoe road. Johan rijdt nog te ver, alles is nl. zo dichtbij. Maar dat geeft niet, we wilden toch al naar het Ivanhoe café. Ineke had gelezen op Tripadvisor dat je hier overheerlijke mango smoothies kon kopen. Inderdaad heerlijk! Die tip houden we erin.
Na de mango smoothies genuttigd te hebben onder de schaduwrijke bomen bij het Ivanhoe café gaan we alsnog naar het ministerie. Daar is een West Australia National Park pass snel geregeld.
We sluiten ons bezoek aan Kununurra af met een bezoek aan de Coles supermarkt. Een grote winkel met veel keuze. Het is best moeilijk om te plannen hoeveel je moet kopen voor 9 dagen. De liquor store is al om 12 uur open, dus daar kopen we nog een doos met blikjes bier (VB). Wijn wordt alleen in flessen verkocht en die willen we niet.
Vanuit een telefoon box bellen we nog met Apollo om toestemming te vragen voor onze trip over de Gibb River Road en de Kurinjie track. Die wordt ons verleend. Wel duurt het al met al lang voordat we de juiste persoon aan de lijn hebben. De telefoon “kaart” blijkt goed te werken.
Dan op weg naar Valentine Springs. Gevonden door Geocaching, alhoewel deze cache niet meer beschikbaar is. We gaan nog even pootje baden, maar echt zwemmen lijkt ons niet lekker. Bij Valentine Springs mag je niet kamperen. Ineke had thuis al ontdekt via Google Earth dat tegenover Valentine Springs een doodlopende weg is. Aan het eind willen we kamperen. Wel bleek hier een hek te staan met daar achter een mijn. Tja, dat zie je dus niet op Google Earth. Maar voor het hek konden we prima naast de weg staan.  Daar hebben we overnacht.
We zijn in West Australië en hebben de klok 1,5 uur terug gezet. We zijn om half 3 (WA tijd) op de plaats van bestemming, dus hebben de tijd om nog rustig wat te lezen. We zoeken dan ook een lekker zitje aan de droogstaande rivier. Johan maakt geen kampvuur vanavond. Na het eten gaan we om een uur of half 9 op bed.

Dinsdag 29 juli
Afgelegde km: ± 125 km
Activiteiten: Middle Springs – Mambi Island  - Perry Creek Lagoon – Marlgu billabong – Wyndham – 5 Rivers lookout – King River
Overnachting: bush camp aan de King River

Om kwart over 5 staan we op. Dat klinkt vroeg maar het is net als de voorgaande dagen met zonsopkomst. Het begint al licht te worden. In West Australie komt de zon om ongeveer 10 voor 5 op en gaat om kwart over 5 onder (sunrise-and-sunset.com/en/australia/kununurra). Na het ontbijt maakt Johan nog wat foto’s van de diverse bomen in de omgeving en van een vis die nog leeft in een klein plasje water in de verder droge rivier.
Daarna gaan we op pad. Vandaag staat er geen echte wandeling op het programma, vandaar dat we een aantal cache locaties gaan bezoeken.

Zoals we gisteravond al hadden gezien, staat er toch een caravan bij Valentine Springs, een bekeuring van 1000 dollar riskerend. Zij liever dan wij. Dan slaap je volgens mij niet echt relaxed.
We gaan eerst een kijkje nemen bij Middle Springs (Geocache Middle Springs). We rijden tot aan de rivier en lopen vanaf daar verder naar de pool. We kunnen lopend eenvoudig naar de overkant van het riviertje en hoeven nu niet met de camper door de rivier.
Na een korte wandeling kom je bij een pool. Ineke probeert een cache te vinden, maar dat lukt niet. Was wat onduidelijk, waarschijnlijk omdat Ineke twee caches door elkaar haalt, we zijn tenslotte nog maar beginnende Geocachers. Ineke loopt wel tot bijna aan de top en heeft een prachtig uitzicht, maar de cache ligt waarschijnlijk nog hoger. Een leuk plekje met een mooi uitzicht over het landschap en alle pooltjes. Een leuke plek om even te bezoeken. Een plekje dat wel werd beschreven in onze eBook reisgids (Middle Springs), maar dat we waarschijnlijk gewoon voorbij waren gereden als we niet door het Geocachen op deze leuke locatie waren geattendeerd.

Dan rijden we door naar Mambi Island. Wat een mooie kampeerplek. Achteraf gezien hadden we tijd genoeg gehad om hier gistermiddag nog naar toe te rijden, maar ach vannacht stonden we ook niet slecht en rustig. Er staat op dat moment maar 1 caravan+auto. Hier drinken we koffie en fotograferen bee eaters. Als we de plek verlaten gaan we nog even een cache zoeken, die we snel vinden (Geocache Mambi Island: Fishing for Barramundi) . Tip: probeer te camperen bij Mambi Island als je hier in de buurt bent. Als die toch onverhoopt te vol is, kun je altijd nog uitwijken naar Parry Creek.
Dan op weg naar Parry Creek. Een leuke ruime campsite. Bij de lagoon zien we geen vogels, dus blijven we niet lang en rijden door naar de Marglu billabong.

De weg ernaar toe en vandaan is beter dan verwacht. Het is zelfs druk bij de billabong. We zien wel vogels, maar ze zijn allemaal erg ver weg. Onderweg ook al kraanvogels gefotografeerd. Nu zien we ze wederom en pelikanen. Ook zoeken en vinden we de cache (Geocache Marlgu billabong). Dankzij deze Geocache vonden we ook de juiste locatie. Dus ook als niet Geocacher is het handig om even deze site te bezoeken voor de coordinaten en de aanrij route van dit leuke plekje.
De volgende stop is Wyndham en de 5 rivers lookout. Een steile klim met de camper naar boven via een aantal haarspeldbochten. Maar goed dat we dat niet hoeven te lopen in deze hitte. Prachtig uitzicht. We zien ook de King river, waar aan we vannacht gaan kamperen. We zoeken en vinden hier ook een cache.(Geocache five-rivers-lookout). We lunchen op de picknick area met melk, cornflakes en wat suiker dat we in het welkompakket van Apollo hadden gevonden. Dan nog even tanken. Het is hier inderdaad goedkoop. Nog even nagevraagd of men de status van de Karunjie track wist. Daar hoort Ineke dat de weg goed is. Hij is goed te doen maar het duurt wel lang. Dat was precies wat ze hoopte te horen.

Dus op weg naar de King river road. Tot aan de afslag naar de dam is de weg prima te doen.Weer een geheel ander landschap waar we nu doorheen rijden. Grote kale vlaktes. We zoeken nog even wat hout en gaan dan een weggetje naar rechts inslaan en komen terecht op een super plek. Net op tijd. Als we er staan, komt er al iemand anders aan, die gelukkig direct weer verder rijden. Daarna hebben we niemand meer gehoord of gezien. We hebben deze pracht plek helemaal voor ons alleen. We zien twee maal dezelfde krokodil en visjes die springen en bv. ook op het zand springen en tegen de helling omhoog hupsen. Het is afnemend water. De rivier kan niet verder stromen dan de plek waar wij zitten. Coördinaten van deze plek: S15° 37.866' E128° 05.648'. Neem voor de grap eens een kijkje op Google Earth om te zien waar deze plek is. Prachtig! Deze tip hadden we gevonden in de eBook reisgids.  Johan haalt nog wel wat stenen op van de weg om ons rooster op te kunnen leggen voor een houtvuurtje. ’s Avonds spuiten we ons voor de zekerhied in met Bushman want er zijn enkele muggen gesignaleerd. Veel last hebben we hier niet van. Johan maakt het vlees klaar op het houtvuurtje. Het is ook lekker fris vanavond. We genieten van de nachtelijke sterrenhemel.


19-20 juli:
Heenreis - Kuala Lumpur
21-22 juli: Fogg dam
Corroboree Billabong
Mamukala; Ubirr
23-25 juli: Bardedjilidji
Nourlangie; Jim Jim Falls
Twin Falls; Maguk; Gunlom; The Rock hole
26-27 juli:
Katherine gorge
Escarpment Walk
Keep River NP
28-29 juli:
Keep River Nat. Park
Wyndham; King River
30-31 juli: Karunjie track
El Questro
1 - 3 aug: Emma Gorge; Mirima NP; Amalia Gorge
Gibb River Road
4 - 5 aug: Manning Gorge
Galvan Gorge
Bell Gorge
6 - 7 aug: Windjana gorge; Tunnel Creek
Geiki Gorge; China Wall
8 - 10 aug: Bungle Bungles; Lake Archyle
11 - 12 aug: Joes Creek walk; Edith Falls; Douglas Hotsprings
13 - 14 aug: Robin Falls; Litchfield
15 - 17 aug: Wangi Falls walk; Cascades walk;
Darwin; terugreis