Reisverslag Australie2014 30 t/m 31 juli

Prison Baobab  - Karunjie track – Penticost river crossing - El Questro - Zebedee Springs
El Questro Gorge - Saddlebackridge lookout

Woensdag 30 juli
Afgelegde km: ± 100 km
Activiteiten: Prison Baobab  - Karunjie track – Penticost river crossing - El Questro station
Overnachting: El Questro Station campsite

We staan rustig op om ongeveer om half 6 als de zon bijna opkomt. Tijdens het ontbijt genieten we nog van de mooie plek. Vandaag staat de Karunjie track op het programma. De moeilijkste rit van de gehele vakantie: real 4WD. We snappen nog steeds niet dat we deze track wel mochten rijden van Apollo. Ter controle wel twee keer gevraagd. De eerste 6 km naar de prison Baobab zijn prima te doen.
We nemen even een kijkje bij deze Baobab die in het verleden als prison is gebruikt. We zijn niet zo smal en lenig meer dat we de boom in klimmen, maar door het gat in de boom kun je wel een kijkje naar binnen nemen. Van binnen zie je gaten in de top. Regen komt dus ook naar binnen. Hier loggen we ook nog even een cache (Geocache prison-tree).

Hier eindig de King River road die over gaat in de Karunjie track (totale trak van King River road en Karunjie track is ongeveer 75 km). Ineke is dol op dit soort 4WD tracks (Karunji track). En gelukkig wil Johan ze dan wel rijden. De tweede etappe is ook nog prima te doen. Af en toe moet hiervoor wel een hek open en dicht gemaakt worden. De weg is nog redelijk. Pijlen wijzen de weg. Dat maakt het wel eenvoudig, want de track volgens Open Streetmap is uiteindelijk niet het track dat we rijden. Helaas voor jullie hebben we ook geen tracklog vastgelegd. Dan komt de marsh waar we 80 km/uur rijden over de vlakte. Hier kun je alleen in de winter maanden rijden. Zelfs nu zien we nog enkele plekjes met wat water schitteren in de zon. Eventjes een perfecte weg. We wanen ons even op de Pans van Botswana. We stoppen nog af en toe om foto’s te nemen van het landschap, de marsh en de Cockburn ranges. Daarna volgt een echt slecht stuk weg. Dan merk je dat deze camper daar niet echt geschikt voor is.

Maar het lukt ons wel. Af en toe stoppen we om te bekijken hoe we de weg op de beste manier kunnen nemen. De weg zit vol kuilen, hobbels en gleuven. De weg gaat grotendeels door zand, maar in sommige droge rivier crossings zitten verraderlijke stenen. Als we langs de Pentecost river rijden nemen we een koffie break. Het laatste stuk vanaf de koffie en pauze plek tot aan de Pentecost river crossing is het slechtste deel van de route. De track eindigt bij de Pentecost River crossing op de Gibb River Road. Een fantastische track. Maar niet een track voor een beginnende 4WDer. We doen ongeveer 3,5 uur over deze tocht van om en nabij de xx km. We stoppen bij de Penticost river crossing om te kijken hoe een vrachtwagen (roadtrain) door de Pentecost river rijdt. Alle andere auto’s wachten en kijken ook hoe deze langzaam door de rivier rijdt.

Ook hier vindt Ineke nog een leuke verborgen cache (Geocache Pentecost-river). In een boomholte op een bedje van stro en bedekt met wat stro en een steen. Daarna rijden we naar El Questro. De grader is bezig met de weg en hierdoor liggen er een aantal grote stenen midden op de weg. Johan rijdt bewust over een rijtje van 3 stenen heen maar overschat toch de hoogte van de clearing onder de auto en 1 steen klapt met een heftige bons tegen de onderkant van de auto aan. Maar ook 2 auto’s voor ons hadden zich op de stenen verkeken.

Een ervan heeft pech. Een spoor olie tekent zich af op de weg. Inzittenden van de andere auto gaan al hulp halen bij de station. Voordat we bij El Questro (Kaart El Questro) zijn moeten we nog 2 water crossings door. Vooral de laatste, vlak voor El Questro station, is erg lang en diep (zie foto bij xxx). Dan maakt de camper ook ineens wat geluid bij het schakelen. Ook heeft Johan net ontdekt, stond op de achterkant van de zonneklep,  dat het benzine lampje, dat al vanaf het begin van de vakantie brand, heel wat anders betekent dan wat wij in eerste instantie hadden gedacht. Kortom de camper geeft Johan zorgen. Aangekomen bij El Questro (Brochure met details over de wandelingen bij El Questro) zoeken we een rustig plekje op de campsite. Bijna op het verste punt.
Het is heet en we doen de rest van de dag niet veel meer. In ieder geval hebben we geen puf meer voor de geplande wandeling. Johan maakt restjes klaar van gister en eergister met nog een worstje.
Daarna gaan we het zweet en vuil van 4 dagen afdouchen. Heerlijk, wat zijn we dan schoon. We gaan vroeg naar bed, maar er is weer live music in het restaurant dat duurt tot 9:30 uur. Vreselijk! Ineke ergert zich er aan. Eerst is het nog wel leuk, maar niet meer na een uur en zeker niet meer als je wilt slapen.
Ineke maakt hierover dan ook een opmerking als ze de volgende ochtend even bij de receptie langs gaat.

Donderdag 31 juli
Afgelegde km: ± 30 km
Activiteiten: Zebedee Springs – El Questro Gorge walk - Saddlebackridge lookout
Overnachting: El Questro Station campsite

Vroeg op. Net zoals altijd. We ontbijten met een eitje. Het brood is wat oud aan het worden. Daarna op weg naar de Zebedee Springs. Volgens de beschrijving is het 750 meter lopen naar de Springs. Daar komt heet water uit de bergen en vormt natuurlijke bubbel baden Er zijn al 2 auto’s voor ons en wij zijn er al voor 7 uur. Dus eigenlijk moet je nog vroeger komen. Een heerlijke plek. Maar ook de wandeling naar de Zebedee Springs is erg mooi. Als wij uit het water gaan is het al overvol. Onze route: Wikiloc Zebedee Springs Walk. De 340 meter leggen we af in 8 minuten.
Advies: Kom vroeg. Volgens ons kun je er best voor 7 uur naar toe wandelen. Maak als je vroeg komt, maak eerst foto’s en ga dan pas badderen. Wij hebben nu alleen foto’s met allemaal zwemmende mensen erop. Maar eigenlijk is dit een plek die je moet ervaren en niet moet fotograferen. Dit is niet in een plaatje te vatten. Na de wandeling logt Ineke nog een cache (Geocache Zebedee-springs).

We gaan direct door naar de El Questro Gorge wandeling. Volgens de informatie bij de receptie van El Questro staat bij elke wandeling een bord, en liggen A4tjes met een kaart en informatie over de wandeling. Helaas is dat nergens het geval. Volgens de gegevens is het 1,3 km to point 1 (de halfway pool) en 3.4 km tot het einde. Voordat je echter bij het startpunt van de wandeling bent, moet je eerst nog een aantal grote water crossings over winnen, weleswaar niet lopend, maar met de auto. Maar dat gaat prima. Op de parkeerplaats ontmoeten we een Nederlands stel met eenzelfde Adventure camper. Bij hen brandde ook het brandstof lampje permanent en hun accu begaf het onderweg. Zij waren hierdoor al veel tijd verloren met garage bezoek. El Questro gorge is een prachtige wandeling en nog erg koel vanwege het vroege tijdstip, maar nog belangrijker de steile wanden van de gorge. We starten om ongeveer 8 uur. Na enige tijd komen we bij de halfway pool en…… het halfway rotsblok. Voor ons een onneembare barrière. Je moet je, tot je middel in het water staand, omhoog trekken langs een gladde rotswand. We zwemmen dus wat en maken nog wat foto’s van hoe anderen deze barrière overwinnen. Jongeren (o.a. 2 Nederlandse koppels) die wel lenig en fit genoeg zijn om deze barrière te nemen. Ze wilden ons nog wel omhoog trekken, maar dat wilden we niet. Onze route: Wikiloc El Questro Gorge Walk halfway. Wij lopen in totaal 3,8 km en doen over de gehele tocht 2,5 uur. Dat is dus inclusief het zwemmen. Op de terugweg naar de campsite maken we foto’s van anderen die door de riviercrossing rijden. Zo’n riviercrossing is een intrigerend iets. Elke keer weer leuk en spannend. We drinken pas koffie als we weer op de campsite zijn.

Het is inmiddels al 12 uur geweest. Johan gaat met de camper naar de mechanic workshop om de camper te laten controleren. Ze gaan net lunchen en vragen Johan om over een half uurtje weer terug te komen. Ineke gaat 1 van de 5 wasmachines uitproberen. We lopen daarna samen langs de rivier terug naar onze camper en gaan na een half uur weer op pad naar de wasmachine en de workshop.
Bij de mechanic workshop leert Johan dat hij naar Kununurra moet voor het lampje, dat er geen schade is door de steen (of het zou de flinke deuk in de uitlaat moeten zijn) en dat het geratel van de motor zou komen vanwege de watercrossings. Je moet ook beslist niet schakelen tijdens het crossen van de rivier. Dat wisten we niet. Had niemand ons ooit verteld. Vandaar een link naar een website met 7 tips voor het rijden door rivieren: 4x4tourism.com/crossing-of-the-rivers-by-4x4-suv-tips.

Ineke hangt ondertussen de was op de lijn bij het toiletgebouw. 3 dollar en een half uur en je was is weer fris. Schoon krijgen we het thuis wel weer. Ineke belt ook nog even met Anita en verwacht de voicemail in te spreken, maar krijgt Anita zelf aan de lijn. Fijn om even haar stem te horen. Alles is goed aan beide kanten van de lijn.
We besluiten, ook op aanraden van de monteurs van de workshop, om morgen terug te rijden naar de Toyota garage in Kununurra. We maken gebruik van de reserve dag die in de planning is ontstaan omdat we niet naar Mitchell Falls gaan.
’s Middag doen we het rustig aan. Johan doet een middagdutje en Ineke leest een boek. Tegen zonsondergang rijden we halverwege de Saddlebackridge lookout. De laatste 900 meter lopen we. Onze route: Wikiloc Saddlebackridge lookout walk.

We wachten de zonsondergang niet af. We proberen zo om bij licht terug te zijn op de campsite. Het is nl. een steile zigzag weg met een behoorlijke riviercrossing. Ook is de zonsondergang niet spectaculair. ’s Avonds maakt Johan schapenvlees klaar op het houtvuur. We hadden nog hout van gister over.


19-20 juli:
Heenreis - Kuala Lumpur
21-22 juli: Fogg dam
Corroboree Billabong
Mamukala; Ubirr
23-25 juli: Bardedjilidji
Nourlangie; Jim Jim Falls
Twin Falls; Maguk; Gunlom; The Rock hole
26-27 juli:
Katherine gorge
Escarpment Walk
Keep River NP
28-29 juli:
Keep River Nat. Park
Wyndham; King River
30-31 juli: Karunjie track
El Questro
1 - 3 aug: Emma Gorge; Mirima NP; Amalia Gorge
Gibb River Road
4 - 5 aug: Manning Gorge
Galvan Gorge
Bell Gorge
6 - 7 aug: Windjana gorge; Tunnel Creek
Geiki Gorge; China Wall
8 - 10 aug: Bungle Bungles; Lake Archyle
11 - 12 aug: Joes Creek walk; Edith Falls; Douglas Hotsprings
13 - 14 aug: Robin Falls; Litchfield
15 - 17 aug: Wangi Falls walk; Cascades walk;
Darwin; terugreis