Reisverslag Australie2014 4 t/m 5 augustus

Manning gorge – Galvan Gorge - Adcock gorge - Iminji road house - Bell Gorge

Maandag 4 augustus
Afgelegde km: ± 90 km
Activiteiten:  wandeling Manning gorge – wandeling Galvan Gorge – Adcock gorge
Overnachting: bush camp aan de Grave Creek, 146 meter vanaf de Gibb River road

Ik schrijf dit vanaf een prachtplek. Vrij zicht op de savanne met zicht op de Leopold Ranges. Coördinaten: S17° 08.695' E125° 30.460'. Te bekijken via GoogleEarth: (Bushcamp Grave Creek).
Helaas weten meer mensen deze plek te vinden. Er komen net weer 2 auto’s met trailers bij. Daarvoor waren er ook al twee auto’s inclusief trailers bijgekomen.
Strak blauwe hemel met een halve maan pal boven mijn hoofd. We staan hier al vanaf een uur of 3. Ja, en dan heb je de mooiste plek. Maar ook de grootste kans dat anderen je zien staan en denken: ja dat is een leuk plekje. Met enkelen hebben we nog even contact. En inderdaad is het gewoon toeval dat zij deze plek ook leuk vonden. Meestal gaan wij op zoek naar een andere plek als we anderen zien staan.
Voordat we ons mooie plekje in beslag nemen moeten we wel even wat gedroogde koeienstront verplaatsten.

Maar nu even terug naar het begin van de dag.
Om 5 uur staan we op. We ontbijten in de camper met cornflakes en sinaasappelsap. Lekker snel. Om 6 uur starten we de wandeling, door eerst met het bootje onszelf naar de overkant te trekken. We zijn niet alleen. Nog een ander jong stel gaat tegelijkertijd met ons bootje mee. Dus met gezamenlijke kracht trekken we het bootje naar de overkant.

Een leuke wandeling, met een aantal kleine afdalingen. Via een zandpad en na zo’n 45 minuten lopen arriveren we bij de gorge. Daar houdt de markering van witte vlekken en pijlen op. We nemen wel eerst het juiste pad via een groot plateau, maar zien niet zo snel hoe we naar beneden kunnen komen. Dus proberen we het nog eens helemaal bovenlangs. Maar dat lukt ook niet. Vanaf de top zien we die andere jongelui de we na 10 minuten lopen maar voor hebben laten gaan, vlak langs de rand lopen. We gaan terug naar het plateau en lopen naar de rand om te kijken of we daar ergens naar beneden kunnen. En ja, je kunt via een paar op elkaar gestapelde stenen naar beneden klauteren. We wandelen en klimmen eerst naar de bovenkant van de waterval.

Inmiddels zijn we weer helemaal alleen en gaan heerlijk zwemmen voor de waterval. We zwemmen redelijk lang. Een heerlijk groot zwembad voor ons alleen. Na ons uitgebreide bad kleden we ons aan en aanvaarden de terugreis. Pas dan komen we om de zoveel minuten andere wandelaars tegen. In het ritme van de boot oversteek. Gelukkig waait het nog steeds en is het nog wat bewolkt. Om een uur of 9 zijn we weer terug bij de boot. Wederom delen we de boot met een ander stel. Scheelt in de krachtsinspanning. Een mooie wandeling en een mooie gorge. Volgens de gegevens is de wandeling 2 km naar de gorge. Al met al maken wij er een wandeling van 6,6 km van en doen er 3 uur en 28 minuten over. Het hoogteverschil is maar 150 meter. Dat is inclusief de tijd die we hebben gezwommen en exclusief de heenreis met de boot. De tracktijd start pas nadat we de boot hebben verlaten. Onze route in beeld: Wikiloc Manning Gorge walk.

Bij de camper maken we koffie en een tosti. Heerlijk, gewoon met boter in de koekenpan. Daarna pakken we de camper in en gaan onze reis langs gorges vervolgen. Bij de Mt. Barnett Road house bellen we nog even met Jonathan die tot onze grote verbazing opneemt. Het is 10 over 5 in de ochtend bij hem in Leiden en alles is goed thuis. We wensen hem een goede verdere nachtrust toe. Eerst hadden we Anita gebeld die had echter haar voicemail niet aan staan. Bij de road house ontdoen we ons ook van het afval.
Dan op weg naar Galvan Gorge wat ongeveer 10 km rijden is. Hier is een korte mooie wandeling naar de gorge. Johan loopt zelfs op sandalen. De eerste helft van het pad is een gladde weg ter breedte van een auto naar een picknick plek, die waarschijnlijk vroeger gebruikt werd als campsite of picknick plek. Vanaf daar gaat het pad over wat rotsen langs de rivier. Uiteindelijk kom je al snel uit op een klein paradijsje. Een watervalletje met daarboven op de heuvel een mooie baobab. We zwemmen hier ook weer helemaal alleen. Halverwege onze zwempartij komt er een echtpaar langs, dat op zoek is naar rotstekeningen. Vanuit het water gaan we op zoek en Johan vindt ze. Wij maken er ook nog even een foto van. Als je bij de pool aankomt loop je het pad af naar rechts. Iets verder dan de plek waar je de baobab, boven op de berg boven de waterval, op de foto kunt zetten.
Onze wandeling: Wikiloc Galvan Gorge Walk. We lopen 1,6 km in ongeveer 1 uur, inclusief zwemmen.

Als we terugkomen bij de camper, staan er ineens 5 auto’s op de parkeerplaats. Eén ervan heeft pech. Ze hebben de sleutel in de auto liggen en de deur is in het slot gevallen. Anderen helpen hen al met wat ijzerdraad.
We vervolgen onze reis naar Adcock gorge. Eerst rijden we nog verkeerd. Vanaf de Gibb River road is het 3,5 km rijden als je op een drie sprong komt. Op de splitsing moet je links af. Wij gingen rechtsaf. Er staan hier geen bordjes. We hebben al snel door dat we verkeerd zitten. Ineke had het n.l wel ergens genoteerd, maar op het moment dat je dan bij de splitsing staat heb je het niet zo snel paraat.

Maar nu zien we nog wel 5 Walibi’s. We pakken snel de camera met telelens. Net voordat ze er van doorgaan hebben we een paar mooie plaatjes kunnen schieten. Walibi’s zijn erg schichtig en het is dan ook moeilijk om ze te fotograferen.
Daarna draaien we om en bij de driesprong nemen we nu het linkse pad. We stoppen bij een bord. Je kunt nog verder met de auto, maar dat deel van de weg is erg slecht, dus lopen we. Ineke zelfs op slippers, omdat we denken dat we er zo zijn. We hadden ergens gelezen dat deze gorge bij de parkeerplaats was. Niet dus. We lopen nog enkele 100en meters door een water crossing en over een slechte weg, totdat we bij een pool komen. Hier laten we het bij. Misschien hebben we iets gemist, maar we hoorden nergens water stromen.
We vervolgen onze autoroute langs de Gibb River road. Ineke speurend langs de kant van de weg voor een leuke plek om te overnachten. En die vinden we! Uiteindelijk staan we hier langs de Grave creek, wel met 4 andere auto’s inclusief trailers, het vervoersmiddel bij uitstek van veel grey nomads. Met enkelen hebben we nog even gesproken. Niemand kende dit punt, dus het is puur toeval dat er zoveel bij elkaar staan. Zoals gezegd, de meeste Aussies rijden met een 4WD met trailer erachter. Alleen wat Europeanen zie je in de campers van Apollo, Britz of Crazy Campers.

Dinsdag 5 augustus
Afgelegde km: ± 205 km
Activiteiten: Iminji road house  - Bell Gorge
Overnachting: Windjana Gorge campsite

We zijn om half 6 de eersten die buiten zijn. Het was fris de afgelopen nacht. Tijdens de nacht hebben we zelfs onder de slaapzak geslapen en tijdens het ontbijt hebben we zelfs een trui aan. Voor half 7 rijden we al weg. We zitten vlak bij Iminji Road House en willen diesel tanken, maar die gaan pas om half 8 open. Wij stonden er even over half 7. Dus rijden we direct door naar de Silent Grove campsite. Hier stoppen we om gebruik te maken van het toilet. Dat was achteraf niet nodig, want bij de startplaats van de wandeling is ook een toiletgebouw. Maar we willen ook een kijkje nemen op de Silent Grove campsite. Daar hadden we nl. gepland te kamperen.

Het is een leuke korte wandeling naar Bell gorge. Het is onbewolkt, maar het waait erg hard. Daardoor is het lekker fris. We starten ongeveer om half 8 met de wandeling, wat erg laat is voor ons doen. Er is al één auto voor ons bij de Bell Gorge parkeerplaats. Bij Bell gorge aangekomen is het even zoeken hoe we nu bij de waterval kunnen komen. Eerst loopt Ineke naar links over de rotsen. Je hebt daar wel zich op de waterval, maar niet van een mooie positie. Je moet bij aankomst in de gorge even naar rechts om daar het water over te steken via de rotsen. Na het oversteken begaan we nog een fout. We zien geen paaltjes en lopen vanaf de plaats waar we de rivier oversteken direct omhoog. Moeizaam door het stekelige gras en over de rotsen. Uiteindelijk zien we weer een paaltje. De paaltjes route gaat bij de oversteek direct linksaf langs het water. En daarna pas omhoog.

Daarna volgt nog een steile afdaling en dan heb je prachtig zicht op de Bell Gorge waterval. Daar rusten we uit alvorens weer naar de top van de waterval te klimmen. We lopen nu wel via de correcte route die door paaltjes is aangegeven. Dat gaat inderdaad veel eenvoudiger. Bij het water aan de bovenkant van de waterval gaan we even een frisse duik nemen. Johan wandelt tegenwoordig al in zwembroek, Ineke heeft het zwempak onder de kleren aan. Uitkleden gaat dus snel. Op een eilandje ligt een watermonitor heerlijk te zonnen. Je zwemt dus vlak boven de waterval. Het water is fris. Na het verkoelende bad trekken we de kleren weer aan om de terugtocht te aanvaarden. Omdat er steeds meer mensen en zelfs hele groepen langs komen trekt Ineke haar broek gewoon over het natte zwempak heen. Lekker koel.Als we teruglopen via de rotsen over de rivier, glijdt Johan uit en valt op zijn heup. Gelukkig valt(!) het mee en kan hij verder lopen.
Onze route: Wikiloc Bell Gorge walk. Onze route bestaat alleen uit de heenweg en een deel van de terugreis. De track eindigt op de plek waar wij gezwommen hebben. In de tracklog kun je duidelijk zien hoe we op de heenreis verkeerd zijn gelopen en hoe we terug zijn gelopen naar het water om te zwemmen. Naast deze 1,9 km die getoond wordt in de GPS registratie moet je nog zo’n 900 meter teruglopen. Loop vanaf de zwemplek in de route langs het water naar de plaats waar je via de rotsen naar de overkant van de rivier kunt lopen. Van daar kun je direct terug lopen naar de parkeerplaats.
Voor ons dagelijkse kopje koffie rijden we naar Silent grove en drinken daar koffie bij één van de picknick tafels en fotograferen vogeltjes. De campsite is in de tussenliggende tijd bijna geheel verlaten. Op de terugweg naar de GRR maakt Ineke nog twee maal foto’s van een rivercrossing. Hier kun je nl. te voet eenvoudig door of langs lopen.

Eerst rijden we terug naar Imintji Road House om te tanken. Je kunt daar echt ontzettend veel krijgen. Dus als er iets op is, of kapot, koop je het gewoon hier. Misschien alleen wat duurder. Zelfs campingstoeltjes.
Daarna rijden we naar de Leopold Range lookout waar Ineke nog een cache gaat scoren. Dat lukt, maar wel nadat ze eerst nog even valt. Tijdens deze val, of tijdens de klim, komt ze waarschijnlijk in contact met één of andere plant of gras. Vanaf dat moment heeft ze uitslag op haar bovenbenen. En omdat dit jeukt, later ook op haar armen. Deze cache is weer zo’n grote ammunitie box. Het uitzicht vanaf de lookout is niet echt spectaculair.
Onderweg nog wat foto’s genomen van de bergen en de Victoria head, alvorens de Gibb River road te verlaten en de 23 km naar Windjana gorge af te leggen. Bij de Windjana gorge campsite is wederom het IJzeren Hein principe waar we 12 dollar p.p. betalen. Dat is de prijs van de campsites binnen de Nationale parken in WA. In NT is dat 6,60 of 10 dollar p.p..

We zoeken een plaatsje op de kleine campsite die al aardig vol is. We staan dus dicht bij andere kampeerders. We zijn al om 2 uur op de campsite en hebben dus alle tijd om uit te rusten en wat te lezen..Aan het eind van de middag gaat Ineke een wandelingetje maken, terwijl Johan het eten kookt. Er is een korte wandeling vanaf de campsite langs de hoge rotsten. Deze wandeling is niet echt spectaculair. Ook logt ze nog een cache. Er is hier weinig gelegenheid om een houtvuurtje te stoken. Er zijn slechts enkele centraal gelegen vuurplaatsen. Maar dat is niet erg, want we hebben ook geen vers vlees meer. We nemen allebei een douche, maar er is niet zo veel water als er meerdere personen gebruik van maken. We gaan vroeg naar bed en worden nog wakker gehouden door andere kampeerders die luid praten.


19-20 juli:
Heenreis - Kuala Lumpur
21-22 juli: Fogg dam
Corroboree Billabong
Mamukala; Ubirr
23-25 juli: Bardedjilidji
Nourlangie; Jim Jim Falls
Twin Falls; Maguk; Gunlom; The Rock hole
26-27 juli:
Katherine gorge
Escarpment Walk
Keep River NP
28-29 juli:
Keep River Nat. Park
Wyndham; King River
30-31 juli: Karunjie track
El Questro
1 - 3 aug: Emma Gorge; Mirima NP; Amalia Gorge
Gibb River Road
4 - 5 aug: Manning Gorge
Galvan Gorge
Bell Gorge
6 - 7 aug: Windjana gorge; Tunnel Creek
Geiki Gorge; China Wall
8 - 10 aug: Bungle Bungles; Lake Archyle
11 - 12 aug: Joes Creek walk; Edith Falls; Douglas Hotsprings
13 - 14 aug: Robin Falls; Litchfield
15 - 17 aug: Wangi Falls walk; Cascades walk;
Darwin; terugreis