Reisverslag Australie2014 6 t/m 7 augustus

Windjana gorge - Tunnel Creek - Fitzroy crossing - Geiki Gorge
Ngumban rest area  - Halls Creek - China wall

Woensdag 6 augustus
Afgelegde km: ± 150 km
Activiteiten: Windjana gorge wandeling – Tunnel Creek wandeling – Fitzroy crossing
Overnachting: Crossing Inn campsite Fitzroy crossing

Om half 6 is het weer de hoogste tijd om op te staan. Klaarblijkelijk is dat vroeger dan de rest op de campsite. Maar het is juist zo lekker ’s morgens vroeg. Wel trekken we eerst een trui aan. Vannacht was het ook fris. We hebben dan ook alle raampjes dicht geritst vannacht. Als we starten met de wandeling (zonder truien) zijn we niet de enigen. Ook een toergroep is al vroeg op pad. Maar die halen we na enige 100 meters in. Daarna komen we bijna niemand meer tegen. Het eerste deel van de wandeling is het mooist. Eigenlijk het laatste deel. Als de zon schijnt op de rotsen en de Freshies langs de kant van het water liggen. Aan het begin van de wandeling is aangegeven dat de route een kilometer voor het eind is afgesloten. Die notitie zien we ook ergens aan het eind, maar herkennen dit niet als het eind punt. Ook als we over prikkeldraad lopen, dat op de grond ligt, denken we nog verder te kunnen lopen. Kortom we lopen veel te ver. Tot aan het eind van de gorge. Aan het eind lopen we de rivierbedding nog in om daar een kijkje te nemen. We kunnen dan ook de weg terug niet meer vinden. Dat we nu net bij deze wandeling geen GPS meer kunnen gebruiken. Batterijen waren allemaal leeg. We laadden de batterijen (en andere apparaten) op tijdens het rijden, maar het lukt niet altijd om alles tijdig op te laden.

Uiteindelijk gaan we even door de bush hoger op de oever lopen en vinden dan het pad terug. Nog steeds hebben we geen Freshies gezien. Dus afgezien van de mooie wandeling en de mooie gorge zijn we wel een beetje teleurgesteld. Maar dan opeens zon 1, 5 km voor het eind van de wandeling zien we de ene na de andere Freshie. Tien in totaal. En inderdaad kun je er vlak bij komen. Een leuke wandeling, maar het is niet nodig om helemaal tot het eind te lopen. Na het water na de bocht van de gorge naar rechts, zou ik terug gaan. We zijn wel 4 uur aan het wandelen geweest. Onze route: Wikiloc.com Windjana gorge.

Hierin is ook aangegeven op welk punt je eigenlijk wel terug kan lopen. Dit is toevallig ook het eindpunt van de Openstreetmap track. Op de campsite gaan we eerst koffie drinken en uitrusten. We hebben echt 4 uren gewandeld zonder te pauzeren.
Daarna pakken we in en gaan op weg naar Tunnel Creek. Dat is mooi. Wow, elke 100 meter. We trekken direct de waterschoenen aan. Gouden greep! Het water is nooit hoger geweest dan net over de knieën van Ineke, maar je hebt wel goede schoenen nodig om over de rotsen te kunnen klimmen en met waterschoenen loop je stukken prettiger door het water dan zonder. Een 2 tal Zwitserse vrouwen kan de ingang niet vinden van de tunnel. Dat is inderdaad moeilijk. Vandaar dat het goed was dat we deze wandeling om 12 uur deden. Zo kan je met de lichtjes van anderen zien welke kant je uit moet lopen. De Zwitserse dames blijven de gehele wandeling bij ons: Johan met zijn harem. 3 vrouwen achter zich aan. Johan had nl. onze led looplamp bij zich. En die gaf erg goed licht. Beter dan de hoofdlampjes die we op hadden. Halverwege de tunnel is een gat in het dak van de tunnel en daarna zijn links hele mooie figuren in druipsteen. Ineke herkent er een draak in en Johan de Piëta van Michelangelo.
Door de lamp er op te schijnen en in het water te gaan staan hebben we een paar foto’s genomen, maar deze zijn niet zo goed gelukt. We lopen tot het eind van de tunnel en dan rechts langs het water nog even verder langs de rivier om daarna weer terug te keren. Volgens de bordjes had je misschien links aan het eind kunnen lopen, maar nog een keer door de tunnel was ook erg mooi. SUPER!

De parkeerplaats stond helemaal vol met auto’s terwijl het in de tunnel best mee viel met de drukte. Maar mensen blijven langer staan om te lunchen of koffie te drinken.
Als we terug zijn bij de camper blijken de Zwitserse dames naast ons te staan met een Adventure. Dus nog even ervaringen uitgewisseld. Zij waren tevreden over Apollo en hadden tijdens een vorige tocht juist problemen ervaren met Britz. We lunchen op de picknickplek waar Ineke nog een cache probeert te vinden, wat niet lukt. Dan de laatste km ’s op de dirt road. Twintig km voordat we op het asfalt komen willen we nog even stoppen om een foto te maken van het savanne landschap. Als Ineke weer instapt, hoort ze een gesis. Maar volgens Johan is er niets aan de hand. Na enkele meters rijden stopt hij toch en constateren we dat de linker voorband langzaam leeg loopt. Dus band verwisselen. Dat gaat supersnel. De reserve band is zoals we al bij Apollo hadden gecontroleerd in goede conditie. Binnen een half uur heeft Johan de nieuwe band er weer op en onder en kunnen we weer verder rijden. Wel had Johan nog moeite met het vinden van de krik plaats onder de camper. Maar hij kon nog putten uit zijn ervaringen uit het verleden. Alles ging dan ook erg goed. Weer iets dat niet goed is aan de camper. De technische handleiding ontbreekt. De laatste dag toen we alles ging en opruimen hebben we deze wel gevonden. Hij lag onder de bestuurders stoel. De handleiding van de camper vermeldt bij het onderwerp “Lekke Band”: bel Apollo. Ja, dat kan dus even niet.
Om tijd te besparen gaan we niet naar de RAAF Boab Quarry. Maar rijden direct door naar Fitzroy crossing. Ineke had ondertussen al besloten om in Fitzroy crossing te kamperen op een campsite, omdat we nodig een wasmachine kunnen gebruiken.

Bij het eerste benzine station, goedkoper dan de Shell even verder op, geven ze ons de details van een Tyre Repair Shop: 1ste links, 1ste rechts. Maar eerst gaat Johan de banden op spanning brengen. Dat lukte op de Gibb River Road nergens en er zit geen pomp bij deze camper (ook een gemis).
Daarna rijden we naar de tyre shop. We worden direct geholpen. Voor 50 dollar kan hij het repareren. Het is half 4 als we aankomen. Als hij klaar is, een klein half uurtje later, sluit hij ook direct zijn zaak af. Hebben wij even geluk.
Vervolgens naar de supermarkt voor een paar boodschapjes en dan naar de campsite: Crossing Inn (Crossinginn.com.au/).
Ineke koopt direct muntjes voor de wasmachine en de droger (ja, dat is even luxe).
De Crossing Inn heeft een mooie kleine rustige camping. Ineke heeft 2 machines vol was en de helft daarvan doet ze in de droger. ’s Avonds gaan we hier ook uit eten. Het terras zat gezellig vol. We eten Barramundi en Rib eye, met patat en salade. Zeer goed. We sluiten deze maaltijd af met een overheerlijk nagerecht. Ineke heeft een kwark taart met Tia Maria Butterscotch ijs en Johan een Vanille pudding. Super. Tijdens het eten SMSen we nog even naar de kinderen. We hebben hier eindelijk weer mobiel bereik.
We gaan daarna direct op bed.

Donderdag 7 augustus
Afgelegde km: ± 400 km
Activiteiten: bootcruise Geiki Gorge – Ngumban rest area  - Halls Creek – China wall
Overnachting: Bush camp aan de Great Northern Highway ter hoogte van de upper Phanton River

Het is kwart voor 3 als ik dit schrijf. Het is ons wederom gelukt een prachtig plekje in de bush te vinden.
We staan bij de upper Phanton river, zo’n 100 meter van de Highway. Dat lijkt ons toch leuker dan de rest area 50 km verderop. Ondanks het feit dat je maar 100 m van de weg zit is het stil. Er zijn nog maar een paar auto’s langs gekomen. Vogeltjes overheersen.
Maar even terug naar het begin van de dag:
We staan iets later op dan normaal: kwart voor 6. We hebben geen haast. De bootcruise door de Geiki Gorge die we willen doen, start pas om 8 uur.

Ineke haalt eerst even de rest van de was van de lijn. Na het ontbijt maken we nog een korte wandeling langs de rivier de Fitzroy.
Dan op weg naar Geiki Gorge, waar we keurig op tijd aankomen. Er liggen twee boten klaar. 1 voor een groep en 1 voor het resterende gezelschap, een man of 14. Er is dus ruimte genoeg op de boot. Helaas mogen we niet zelf een plekje uitzoeken. Het gezelschap wordt strategisch over de boot verdeeld. Het is nog fris dus houden we de truien nog even aan. Hebben we die ook niet voor niets uit Nederland meegenomen.
Een leuke boottocht met heel professionele uitleg van de bestuurder. Deze ranger gaf een leuke uitleg over Aboriginals, planten en dieren. Leuker eigenlijk dan we hadden verwacht. Met nog wat Freshies die op de mooiste plekken liggen. Aan het eind zelfs nog wat Wallaby’s.
Na de 1 uur durende tocht in de brandende zon rijden we zonder eerst koffie te drinken weg. We willen nog een groot aantal kilometers afleggen.
We rijden eerst terug naar Fitzroy crossing en stoppen even bij de brug over de Fitzroy River Bridge (1974). 
Ineke vindt hier nog een cache terwijl Johan op de brug foto’s maakt van de rivier.
Daarna rijden we door naar de Ngumban rest area. Hier drinken we koffie op een leuke picknick plek met schaduw. Je hebt een prachtig uitzicht vanaf deze picknick plek.

Daarna gaan we samen op zoek naar de cache die hier ligt. Johan vindt hem. Je moet zo ver mogelijk om de rots heen lopen. Erg leuk gedaan. Daarna neemt Ineke het stuur over tot aan Halls Creek. Terwijl Johan gaat tanken, loopt Ineke naar het Visitorscentre om de Bungle Bungles campsite Walardi te boeken voor morgennacht. Dat is vanaf dit jaar verplicht. De booking kost 10 dollar extra als zij het voor ons doen.  Wat natuurlijk onzin is. Vandaar dat Ineke vraagt of er ergens Internet is. Achter het Visitorscentre is de bibliotheek, waar ook Internet beschikbaar is. Als Johan klaar is met tanken, rijden we daar naar toe. De bibliotheek is niet eenvoudig herkenbaar aan de buitenkant. Het lijkt meer op een communitycentre. Het gebouw ligt naast een parkeerplaats. Internet is beschikbaar voor 1 dollar per 10 minuten. Achteraf te betalen. De boeking, die Ineke thuis al had bekeken, kon gemakkelijk in 10 minuten worden afgehandeld. Dus dat was slechts 1 dollar. Het bookingsnummer hebben we even opgeschreven, omdat we niet kunnen printen. De booking wordt nl. naar je email gestuurd maar daar kunnen we in de Bungle Bungles natuurlijk niet bij komen.
Na dit oponthoud rijden we door naar de China Wall.  Een leuke onderbreking van de rit en een ideale lunch locatie. We lunchen met cornflakes en melk en gaan daarna even op zoek naar de cache, die snel wordt gevonden naast deze natuurlijke Chinese Muur. Dit had overigens ook een goede overnachtingsplek kunnen zijn.

Dan de laatste etappe. Planning is om te overnachten bij de Leychester Rest Area, maar we weten ondertussen dat je ook langs de kant van de weg eenvoudig leuke plekken kunt vinden. Vooral in de buurt van een rivier of creek. Al rijdend zien we bij de eerste rivier al 4 auto’s staan. Bij de 2de staat nog niemand. Die nemen wij dus. Dan morgen maar 50 km extra rijden. Ter plekke kunnen we voldoende brandhout vinden voor een vuurtje.
Vanuit onze campingplek hebben we zicht op de snelweg. Sterker nog we staan er maar een 50 tal meters vandaan. Toch heb je geen last van de auto's. Er rijden erg weinig auto's langs. En de enkele mooi verlichte roadtrain die 's avonds nog langs komt is juist leuk om te zien. Net de Coca cola kerst reclame.


19-20 juli:
Heenreis - Kuala Lumpur
21-22 juli: Fogg dam
Corroboree Billabong
Mamukala; Ubirr
23-25 juli: Bardedjilidji
Nourlangie; Jim Jim Falls
Twin Falls; Maguk; Gunlom; The Rock hole
26-27 juli:
Katherine gorge
Escarpment Walk
Keep River NP
28-29 juli:
Keep River Nat. Park
Wyndham; King River
30-31 juli: Karunjie track
El Questro
1 - 3 aug: Emma Gorge; Mirima NP; Amalia Gorge
Gibb River Road
4 - 5 aug: Manning Gorge
Galvan Gorge
Bell Gorge
6 - 7 aug: Windjana gorge; Tunnel Creek
Geiki Gorge; China Wall
8 - 10 aug: Bungle Bungles; Lake Archyle
11 - 12 aug: Joes Creek walk; Edith Falls; Douglas Hotsprings
13 - 14 aug: Robin Falls; Litchfield
15 - 17 aug: Wangi Falls walk; Cascades walk;
Darwin; terugreis