Reisverslag Botswana en Zuid-Afrika 2004

Makgadigkadi Pans

Dinsdag 10 augustus
Einddoel: Noord rand van de Makgadikgadi pans

Door niet in Victoria Falls te overnachten, liggen we weer een dag voor op schema. Omdat we niet naar Linyati zijn gegaan zijn we al een extra dag in Chobe geweest. Dus nu kunnen we de extra dag mooi gebruiken om alsnog een tocht te maken door de Makgadikgadi pans. De Shell kaart bevat alle GPS coördinaten om dit mogelijk te maken.
Dus op weg naar Nata waar we pas bij het tweede benzine station benzine konden tanken (niet bij Shell). Daarna rechts af de richting van Maun op om bij de pans te komen. Inderdaad: precies bij de aangegeven coördinaten was een pad naar links de pans in. 10 km verder zijn volgens de kaart een aantal baobabs. Daar hebben we overnacht.
Ondanks het feit dat het hier helemaal verlaten was liepen er toch ‘s nacht een groep ezels en koeien voorbij. Dus ver van de bewoonde wereld waren we niet echt.

Woensdag 11 augustus
Einddoel: Overnacht aan de zuidrand van de pans

Vandaag gaan we de gehele dag door de pans rijden. Of eigelijk tussen twee pans door.
We verdwalen al direct. Een deel van de pan is ondergelopen. Daardoor zijn de wegen veranderd. In de verte zien we flamingo’s in het water, maar op de foto kun je dit niet goed zien.
Door gebruik te maken van de GPS komen we uiteindelijk wel weer op het goede pad terecht. Maar we zijn veel omgereden. Vanaf dat moment geen problemen meer gehad met de route. De GPS en Jonathan die hem bedient, zorgen ervoor dat alles goed gaat.
We wilden bij Kubu-island overnachten. Maar het bleek dat je daar niet vrij mocht staan, alleen op voorgemarkeerde plaatsen en je moet nog betalen ook, zonder daar iets extra’s voor te krijgen. Zelfs om er rond te lopen moesten we betalen aan een man met een rugzak (mobile office). We zijn doorgereden en een aantal km verderop een (gratis) plek gezocht.
Het waaide erg hard. Onderweg leverde dit zandstormen op, waarbij je de track bijna niet meer kon zien. Bij de overnachtingplaats kon je haast niet buiten zitten door de harde wind. We hebben zittend in de auto en liggend in de tent (behalve Johan) gegeten. En om 7 uur zijn we al naar onze slaapplaatsen gegaan. Radio Nederland wereld omroep geluisterd liggend in bed.

<< Kasane
17-19 juli: Heenreis;
Johannesburg
20-25 juli:
Gaborone;
Khutse Game Reserve
26-27 juli:
Serowe;
Makgadigadi pans
28-29 juli:
Leroo la-Tau;
Audi camp
30 juli-1 aug:
Okavango; Audi camp
2-5 aug:
Moremi; Savuti
6-9 aug:
Kasane
10-11 aug:
Makgadigkadi Pans
12-15 aug:
Parrs Halt; Johannesburg; Terugreis