Reisverslag Botswana en Zuid-Afrika 2004

Heenreis - Johannesburg

Reisverslag van onze 30 daagse trektocht door Botswana en Zuid-Afrika in juli en augustus 2004.

Waarom Botswana als vakantiedoel?

Van 1982 t/m 1986 hebben we in Botswana gewoond en gewerkt als docenten natuurkunde en wiskunde op Swaneng Hill School in Serowe.
Onze dochter Anita is in Botswana geboren.
We wilden graag, als de kinderen wat ouder waren, terug naar Botswana om te zien hoe alles er nu uitziet na 20 jaar. De reis is daarom niet alleen voor het wild en de landschappen, wat ik iedereen kan aanraden want het is een prachtig land, maar ook om vrienden en familie te bezoeken. We hadden drie camera's bij ons. Eén analoge camera met telelens, een gewone anologe camera en een digitale camera.
Omdat de digitale camera niet elke dag is gebruikt zijn er niet van elke dag foto's op deze site zichtbaar.

Zaterdag 17 juli
Einddoel: vliegtuig naar Johannesburg

Om 16:30 uur vijf gaan we op weg naar Schiphol. Op Schiphol hoeven we niet lang te wachten om in te checken. Er staan maar 2 à 3 mensen/ groepjes voor ons. Omdat we eerst in Europa blijven hoeven we niet door de douane dus ook dat gaat erg snel. Dan begint het wachten. Ondertussen begint het om een uur of 6 erg donker te worden en even daarna breekt het noodweer los, harde regen en onweer. Om 7 uur gaan we naar de gate.
Johan heeft nog even sigaartjes en drank gekocht in de taxfree shop. Bij de gate begint pas het echte wachten. Om 8 uur krijgen we te horen dat ons vliegtuig is uitgeweken naar Düsseldorf vanwege het noodweer. We krijgen etensbonnen mee en gaan tegelijk met alle anderen op zoek naar een restaurant. Om een uur of 10 krijgen we te horen dat onze vlucht is geannuleerd. Wij mogen niet in een hotel omdat we dicht bij Schiphol wonen. Om 23.30 uur waren we weer thuis.

Zondag 18 juli
Einddoel: Opnieuw het vliegtuig naar Johannesburg

Om 9:15 uur vertrekken we wederom naar Schiphol. Inmiddels hebben we zuster Karin in Johannesburg gebeld om te zeggen, dat we een dag later komen. Zij was verrast dat we belden: ze dacht dat we al waren aangekomen. Op Schiphol aangekomen staan er inmiddels lange rijen bij de servicedesk van Iberia. Hier krijgen we te horen dat we met de KLM naar Nigeria kunnen vliegen en van daaruit met SAA naar Johannesburg. Er is nog een echtpaar uit Groningen dat dezelfde reis gaat maken. Wij gaan vanaf dat moment samen met hen op pad. Bij het inchecken krijgen we te horen dat we op de wachtlijst staan voor de vlucht, maar de medewerkster stuurt een mailtje naar de gate om te vertellen dat we al een dag wachten. Dat werkt, wij mogen uiteindelijk mee en arriveren goed in Nigeria.
Ons was verteld dat de bagage direct doorgeboekt was naar Johannesburg, maar in de transit ruimte op het vliegveld van Nigeria wordt ons verteld dat men in Nigeria eigen regels heeft en de bagage uitgeladen wordt. Dus moeten we door de douane Nigeria in. Dus moeten wij ons paspoort inleveren, door de douane en lang wachten op de bagage: de bagageband had problemen en stopte steeds. Uiteindelijk als allerlaatste en na lang wachten kwam onze bagage. Daarna werden we weer overal langs geloodst, helemaal buitenom, naar de incheckbalie, waar de bagage opnieuw gelabeld werd. Dit ging echter niet helemaal OK. Volgens Jonathan (en dat bleek correct) was de eerste tas niet gelabeld, maar daar stond toch al Johannesburg op. Gelukkig kregen we ons paspoort uiteindelijk weer terug en konden we onze reis vervolgen.

Maandag 19 juli
Einddoel: Johannesburg

Uiteindelijk kwamen we maandag ochtend om 5 uur aan in Johannesburg. Helaas werden we door de douane geweigerd. We waren in Nigeria geweest en moesten aantonen dat we een vaccinatie hadden tegen gele koorts, die we natuurlijk niet hadden. Gelukkig konden we ons ter plekke laten inenten. De inentingen konden wij met (veel te veel) Euro’s betalen. Daar hadden we genoeg van bij ons, Randen hadden we nl nog niet.
Een uur later konden we alsnog Zuid-Afika binnen gaan.
Op het vliegveld werden we erg goed geholpen door een man van Avis. Die probeerde steeds het autoverhuurbedrijf Sani rentals voor ons te bellen wat om 7:30 uur lukte. Een medewerker van het verhuurbedrijf heeft ons toen opgehaald.
We hebben voor deze reis een Nissan Double Cab 4 X 4 met twee daktenten gehuurd. De auto was nog niet helemaal klaar, maar we hebben een kop koffie gekregen en om 9 uur waren we op weg naar Sr. Karin. Slechts 1 keer verkeerd gereden en om een uur of 10 kwamen we bij de convent aan. Gelukkig was Sr. Karin thuis. We hadden al geprobeerd te bellen, maar die gehele dag was er tot 20:00 uur ’s avonds geen elektriciteit, dus ook telefoonverbinding.
We hebben het die dag rustig aan gedaan en lekker bijgekletst. ’s Avonds heeft Johan kip gekookt op onze gasfles, omdat het elektrisch kookstel van de convent ook niet werkte vanwege de electriciteitsstoring.
Zo te zien is er in 20 jaar niet veel veranderd. Vroeger zaten we ook vaak zonder stroom.
17-19 juli: Heenreis;
Johannesburg
20-25 juli:
Gaborone;
Khutse Game Reserve
26-27 juli:
Serowe;
Makgadigadi pans
28-29 juli:
Leroo la-Tau;
Audi camp
30 juli-1 aug:
Okavango; Audi camp
2-5 aug:
Moremi; Savuti
6-9 aug:
Kasane
10-11 aug:
Makgadigkadi Pans
12-15 aug:
Parrs Halt; Johannesburg; Terugreis