Reisverslag Botswana en Zuid-Afrika 2004

Gaborone - Khutse Game Reserve

Dinsdag 20 juli
Einddoel: Gaborone

Om ongeveer 9 uur vertrekken we richting Gaborone. Dit leek eenvoudig, maar we zijn een keer behoorlijk verkeerd gereden. Op een gegeven moment merkten we aan de zon dat we terugreden naar Johannesburg! In Koster hebben we boodschappen gedaan en zijn daar nogmaals verkeerd gereden. De wegwijzer stond precies tegenover de winkel. Niemand had deze opgemerkt. Verder verliep de reis voorspoedig.
De belangrijkste reden dat we een aantal keren verkeerd zijn gereden was het feit dat we geen goede autokaart van Zuid Afrika hebben. We hadden nog wel een oude kaart van 20 jaar geleden, maar veel plaatsen waren van naam veranderd. Van het verhuurbedrijf hadden we alleen een klein overzichtskaartje van heel Zuid Afrika gekregen. Daar had je niet veel aan.
Bij de grens met Botswana duurde het wel lang, maar er waren geen echte problemen. We hoefden alleen de auto op te geven. En Johan moest geld wisselen om de roadtax and third party insurance te kunnen betalen. Aangekomen in Gaborone was de Universiteit na een paar keer fout rijden snel gevonden. Anita zette de mobiel aan om Seratwa te kunnen bellen, maar op datzelfde moment belt mijn nicht Jettie al. Daarna Seratwa gebeld. We stonden vlak bij hun huis en Mpaphi heeft ons opgehaald. Geen van alle mensen die wij kennen geeft het echte adres op. Daarom zijn ze moeilijk te vinden. Als we de straat hadden geweten, hadden we het zo kunnen vinden.
Mpaphi heeft die avond o.a geit voor ons klaargemaakt. Dat smaakte lekker na zo'n lange dag reizen.
Daarna zijn we samen met Mpaphi naar Jetties huis gegaan, waar we de hele week hebben geslapen. Jettie en haar man Peter hebben een Bed & Breakfast. Johan en Ineke hebben in één van de huisjes geslapen, Anita in de logeerkamer en Jonathan op de grond in de studeerkamer.

Woensdag 21 Juli
Einddoel: Gaborone

Samen met Mpaphi zijn we naar Gaborone Secondary School geweest. Hier is hij deputy headmaster. Omdat het vakantie was voor government scholen was Mpaphi vrij. Seratwa moest wel werken en haar kinderen moesten ook naar school, omdat die op een private school zitten.

landschap langs de weg tussen Johannesburg en Gaboronemuurschildering op Gaborone Secundary school

Vanuit de school naar het National Historic Museum geweest, dat stelde nog steeds niet veel voor. Verder gelopen naar de Mall. Dat zag er ook nog steeds hetzelfde uit als 20 jaar geleden. Daar hebben we geld opgehaald. Een uniek verschijnsel: bij iedere geld automaat staat een mannetje om te voorkomen, dat je niet wordt overvallen. Dus in Botswana zorgen de geldautomaten voor extra werkgelegenheid.
Daarna zijn we doorgereden naar Muchudi. Hier hebben we de auto onder aan de berg geparkeerd (bij de kgotla: de gemeenschappelijke vergaderplaats in het dorp. Een kgotla is vaak te herkennen aan een halve cirkel van boomstammen) en zijn naar boven gelopen om het museum te bekijken.
Daar was ook niet veel veranderd. Het uitzicht was nog steeds mooi van boven. Er stond zelfs water in de rivier in het dal. Dat hebben wij in onze tijd 20 jaar geleden nooit gezien. Maar veel van de mooie roundavels waren inmiddels vervangen door gewone stenen huizen met golfplaten daken. We hebben, op aanraden van Mpaphi, geluncht in een mooi restaurant van een lodge langs de weg naar Francistown.
Daarna weer terug naar Gaborone om voer te kopen voor het vee van Mpaphi. Dat gaan we de volgende dag afleveren op zijn cattlepost.
’s Avonds zijn we uit eten geweest met de familie van Ineke, in een restaurant in een van de vele winkelcentra, die Gaborone nu rijk is.

Donderdag 22 Juli
Einddoel: Khutse (Molose waterhole)

Vroeg op om naar Mpaphi’s cattlepost te gaan. Hij wilde eerst om 3 uur weg (wij moeten nog wennen aan het vroege leven in Botswana) maar Seratwa vond dat hij ons dat niet aan kon doen. Het werd dus 7 uur. Om 8 uur zijn we op weg gegaan met twee auto's. Onze auto met de twee tenten en het bakkie van Mpaphi vol met veevoer.
In Molepolole laat Mpaphi ons zijn nieuwe huis zien dat in aanbouw is. Het ligt aan de rand van Molepolole en heeft een mooi uitzicht over het omringende landschap. Daarna door naar de cattlepost van Mpaphi in Salejwe, waar we het veevoer afleveren. Helaas zijn de koeien niet meer bij de cattlepost, maar al op weg om ergens te grazen. Wel zien we de plaats waar de geiten staan, een aantal kleine geitjes is aanwezig.

Uiladen van het veevoer bij de cattlepost van Mpapiweg door Kutse national Park

We gaan verder op weg naar Khutse Game Reserve.
Daar aangekomen stuiten we op een probleem. Door het rijden op de zanderige weg en het heen en weer schudden is de bagage achterin door elkaar geraakt en is onder de deurklink van de achterdeur geschoven. Kortom: we kunnen de deur van de achterbak niet meer open krijgen. Johan probeert eerst een aantal keren te rijden en hard te remmen, in de hoop dat hierdoor de bagage zou verschuiven, maar helaas werkt dat niet. Jonathan komt op het idee om een zijraam er uit te halen. Omdat dit een schuifraam is, zit het met schroeven vast. Met veel moeite lukt dit. Anita wordt door het raam geschoven en zo kan zij de deur van binnen open maken. En kunnen we eindelijk wat eten en drinken.
Daarna een mooie rit door het park naar onze campsite. Zelfs voor Johan en Ineke is dit park onbekend. Volgens ons zijn we de enige bezoekers in het park. De afstand naar de campsite is nog 40 km, dus dat is nog hard aanrijden. We zien onderweg o.a. onze eerste giraffen en gemsbokken.
Vlak voordat het donker wordt komen we aan op onze campsite. Gelukkig ligt er nog hout van een voorganger, maar we hadden zelf ook al hout gezocht. Dat wordt dus een lekker vuurtje. Binnen enkele minuten staan de tenten op het dak en gaat Johan eten koken.
Het is bijna volle maan dus 's avonds kunnen we daar goed gebruik van maken.
Anita slaapt op de achterbank van de auto, zodat Mpaphi bij Jonathan in de tent kan slapen.
We gaan vroeg naar bed. Voor het naar bed gaan vult Mpaphi nog even zijn rubber kruik met kokend water. Slim: het is nl. behoorlijk koud.

Vrijdag 23 Juli
Einddoel: Gaborone

Vandaag is het Anita's 20ste verjaardag.
Zodra het licht wordt zijn we opgestaan: vroeg dus. Het is ijs- en ijskoud. Bibberend en met verkleumde handen breekt Jonathan de tenten op. We gaan eerst rijden om wild te zien en hebben daarna om een uur of 9 onderweg ontbeten.
Bij de borehole zagen we 3 gemsbokken en 2 leeuwen. Jonathan dacht eerst dat het twee cheeta’s waren, maar volgens Mpaphi jagen die niet met z’n tweeën en zeker niet op een gemsbok. Je zag dat de twee leeuwen een jacht begonnen op de gemsbokken. Helaas hebben we dit niet verder afgekeken omdat het te ver van de weg af was. Verder weinig wild gezien, alleen vlak bij de uitgang van het park. Hier zagen we nog wildebeesten, gemsbokken, gieren, stokstaartjes en warthogs. Ook vinden we langs de kant van de weg nog een gewei van een gemsbok. Nadat we het park hebben verlaten zijn we weer naar Salejwe gegaan. Mpaphi had gevraagd of ze een geit konden slachten, maar dat was nog niet gebeurd, dus zijn we doorgereden naar Molepolole, waar we bij de familie van Seratwa langs zijn geweest. Die wonen op een echt traditionele compound met huizen en roundavels.

Ontbijten in KutseHout kopen langs de weg naar Gaborone

Daarna terug naar Gaborone. Onderweg langs de kant van de weg nog een stapel hout gekocht voor het vuur van morgenavond. Dan gaan we Anita's verjaardag vieren met alle vrienden en familie.
’s Avond zijn we uit eten geweest in Gaborone met Seratwa en Mpaphi.

Zaterdag 24 juli
Einddoel: Gaborone

’s Morgens zijn Anita, Johan en Ineke met Jettie naar een klein shopping center geweest. Hier hebben we koffie gedronken. Jonathan was bij Hendrik op het werk (IT bedrijf), waar we later op de ochtend weer bijelkaar zijn gekomen.
In de middag is Gerrit Jacobs (oud collega natuurkunde docent van Swaning Hill School) op bezoek geweest. Hij heeft nu een bedrijf dat zonne-energie installaties verkoopt. O.a. voor de telefoonpalen langs de snelweg tussen Gaborone en Francistown, maar ook voor de huizen in Dimajwe. Dimajwe is een bushmen dorp waar Ineke en Johan 20 jaar geleden geld voor ingezameld hebben. Hier is door het geld dat is opgebracht door de kerken van Zwolle en Heerenveen een waterput gegraven, waardoor het de officiele status van dorp heeft gekregen. Er is een geitenproject en een school gesticht. Omdat we dit dorp niet zonder hulp kunnen vinden gaan we het niet tijdens deze reis bezoeken.
Jettie begon al vroeg met het klaarmaken voor Anita’s verjaardagsfeest. Ze had twee black pots. In één heeft ze brood gebakken volgens traditioneel recept en in de ander een stoofpot.
’s Avonds Anita’s verjaardag gevierd en lekker gegeten met Ineke's familie en Seratwa, Mpaphi en familie.
Eunice had nog een heerlijke verjaardagstaart gebakken.
Het was niet echt koud, en omdat we een vuur hadden gamaakt, konden we nog lang buiten zitten.

Zondag 25 juli
Einddoel: Gaborone

’s Ochtends om 9 uur zijn Anita en Ineke met Hendrik en Jettie naar een kerkdienst geweest van een Baptisten gemeente. De gemeente was een mengelmoes van alle rassen en nationaliteiten. De kerk was een zaaltje ergens in Gaborone.
Na de kerkdienst zijn we met de familie gaan brunchen bij een tuincentrum vlak bij de Gaborone dam.
Na de brunch zijn we nog even doorgereden om een kijkje te nemen bij de dam.
Daarna zijn we naar Seratwa en Mpaphi geweest. Mpaphi had een mooie verjaardagstaart gekocht voor Anita. Dat was dus weer lekker taart eten.
Met Seratwa zijn we bij haar kantoor langs geweest op de Universiteit.
Daarna hebben we met de gehele familie bij Eunice thuis gegeten (pizza laten komen). Ook had ze weer een paar taarten gemaakt. Haar huis was zeer smaakvol ingericht met haar eigen werk.
<< Heenreis - Johannesburg
17-19 juli: Heenreis;
Johannesburg
20-25 juli:
Gaborone;
Khutse Game Reserve
26-27 juli:
Serowe;
Makgadigadi pans
28-29 juli:
Leroo laa-Tau;
Audi camp
30 juli-1 aug:
Okavango; Audi camp
2-5 aug:
Moremi; Savuti
6-9 aug:
Kasane
10-11 aug:
Makgadigkadi Pans
12-15 aug:
Parrs Halt; Johannesburg; Terugreis