Reisverslag Botswana en Zuid-Afrika 2004

Serowe - Makgadigadi pans

Maandag 26 juli
Einddoel: Serowe

Om half negen ging de winkel open (Spar) en hebben we inkopen gedaan en getankt. Daarna op weg naar Serowe. We kwamen vroeg in de middag aan bij Swaneng Hill School, de school waar wij les hebben gegeven. De school is verdubbeld qua aantal gebouwen. Eerst even gekeken of iemand van de schoolleiding aanwezig was en toen nog een oud collega ontmoet: Segakolodi. Zij was net als Ineke wiskundelerares. Ze stapte op ons toe met de opmerking: “I think I see some familiar faces”. Ineke en Johan zijn in die 18 jaar dus niet veel veranderd.
Daarna zijn we op zoek gegaan naar ons oude huis. We konden het eerst niet vinden. Ze hadden er allemaal huizen omheen gebouwd en er waren asfaltwegen tussen aangelegd. Uiteindelijk het huis gevonden. De bewoners kwamen net thuis van hun pay-day inkopen. We werden uitgenodigd om ook even binnen te kijken. De keuken had nu keukenkastjes en de kamer-veranda deuren waren helemaal naar voren geplaatst, zodat de kamer groter was geworden. Het huis had nu een zonne-collector voor het warme water, dus de bewoners wisten niet waarvoor de donkey boiler diende. Die stond er nog steeds.

Ineke bij 20 jaar geleden geplante bougainville in SeroweSwaneng Hill School

De door Ineke geplante bougainville stond er nog en was een grote boom geworden. De ingang van de tuin was niet meer aan de voorkant, maar nu aan de zijkant achter. Wat om de school gelopen naar de huizen op de heuvel. En nog even op het schoolterrein gelopen. Er zijn een groot aantal lokalen bijgekomen, zelfs een complex met 2 verdiepingen. En bij het oude deel (zie foto) zijn rondom de lokalen overdekte looppaden aan gelegd. De studies waren inmiddels begonnen: de sirene klinkt nog steeds hetzelfde en de leraar on duty heeft nog steeds een grote stok. Ook nog even gesproken met de deputy headmaster en de timetable master: "still the same housing problems, old fashioned classrooms and unmotivated students".

Deputy Headmaster en timetable master Swanang Hill SchoolAnita en Ineke voor het oude timetable bord van Swaneng Hill School

Doorgereden naar het centrum van Serowe en een drankje gedronken in het Tswaragano hotel. Vandaar heb je mooi uitzicht op het centrum van Serowe. Daarna op zoek naar de missie, die we niet direct konden vinden.
Zuster Immanuel wist direct wie we waren. We hebben achter de missie de tent klaargemaakt voor de nacht en binnen gezeten om wat te lezen terwijl de zusters een eigen mis hadden in de kapel. Daarna samen met hun soep met brood gegeten en gezellig bijgepraat. Met name met zuster Zora veel oude herinneringen opgehaald.
We hebben ook een zuster ontmoet die nu onderzoek doet naar het leven van de schrijfster Bessie Head. Die hebben wij nl. nog gekend. Bessie Head woonde destijds achter ons.
Wederom was het die nacht erg koud. Maar gelukkig hebben Ineke en Johan een extra fleece deken en een warme kruik. Na onze enthousiaste verhalen over het feit dat Mpaphi zo slim was om zo'n kruik mee te nemen, hadden we die nl. van Eunice mee gekregen voor op de trip.

Dinsdag 27 juli
Einddoel: Makgadikgadi Pans

De volgende ochtend was het nog steeds erg koud. Met name Jonathan merkt dat als hij de tenten inklapt. Het metaal is erg koud. Hadden we maar handschoenen mee genomen voor dit doel.
's Ochtends nog een oude bekende ontmoet: Ruth Forkhammer. Die deed nu tijdelijk onderzoekswerk voor het museum om eveneens het leven van Bessie Head in kaart te brengen. Bessie Head is een schrijfster die destijds achter ons woonde. Enkele van haar boeken zijn ook in het Nederlands vertaald. Na het ontbijt zijn we naar het museum gegaan. Hier werd veel verteld over met name de Khama familie.
Daarna zijn we gaan zoeken naar een mogelijkheid om het graf van de Khamas te bezoeken. Ze zullen dit niet aan iedereen toestaan, maar we gebruiken het feit dat Anita hier is geboren even als excuus. Eerst waren we bij het verkeerde kantoor (Land Board), maar uiteindelijk kregen we bij de tribal police hulp en begeleiding van een zeer spraakzame politieagent en zijn stagiaire. De heuvel beklommen en de graven bekeken en van het mooie uitzicht genoten. We mochten zelfs foto's maken van de omgeving. Natuurlijk niet van de graven. Het centrum van Serowe is nu dichter bebouwd. Vroeger was het een en al zand, nu geasfalteerd en geplaveid. De Welcome bottle store en de Coop waren er nog steeds!

Aids reclame bord Serowe stalletjes met groente in Serowe

Ook zijn we nog even een kijkje gaan nemen bij het ziekenhuis waar Anita is geboren. De kamer waar Ineke destijds had gelegen was er nog steeds. Wel wordt er een nieuw ziekenhuis gebouwd, dus binnenkort zal alles wel verdwijnen. Nog even naar het centrum om nog wat inkopen te doen. Wij waren één van de weinige blanken op straat en voelden ons een beetje bekeken. In het centrum stond ook een groot bord met reclame voor condooms ter voorkoming van AIDS. Aids is hier een groot probleem. Nog een andere verandering was het aantal kraampjes op straat waar men van alles verkocht. Daarna op weg naar de pans.

wild kamperen in de Makgadigadi PansOnze kampeerplek in de Makgadi Pans

Bij Orapa en Letlakane nog een aantal keren geprobeerd om de pans in te komen, maar dat is niet gelukt. Zonder goede GPS kaart kun je dat wel vergeten. Er zijn zoveel zandpaden en je weet niet welke een echte weg door de pans is. Uiteindelijk in de pans (een paar honderd meter van de asfaltweg) overnacht. Prachtig uitzicht en volle maan, maar wel erg koud ‘s nachts.

<< Gaborone - Khutse Game Reserve Leroo la-Tau - Audi camp >>
17-19 juli: Heenreis;
Johannesburg
20-25 juli:
Gaborone;
Khutse Game Reserve
26-27 juli:
Serowe;
Makgadigadi pans
28-29 juli:
Leroo la-Tau;
Audi camp
30 juli-1 aug:
Okavango; Audi camp
2-5 aug:
Moremi; Savuti
6-9 aug:
Kasane
10-11 aug:
Makgadigkadi Pans
12-15 aug:
Parrs Halt; Johannesburg; Terugreis