Reisverslag Botswana en Zuid-Afrika 2004

Moremi - Savuti

Maandag 2 augustus
Einddoel: Moremi (Xakanaxa camp)

’s Morgens direct op weg naar Moremi. In Moremi zelf een mooie route gereden en onderweg geluncht met uitzicht over de vlakte.

Impala's in MoremiPython? in Moremi

Onderweg zag Anita in eens een slang (een python?) vlak langs de weg. Tegen het donker kwamen we aan op de camping. Johan en Jonathan zijn toen nog weggegaan om hout te halen, maar ze werden daarbij gestoord door olifanten.

Dinsdag 3 augustus
Einddoel: Moremi (Xakanaxa camp)

In de ochtend een game drive gemaakt. Omdat we hadden gehoord dat er 8 leeuwen waren gesignaleerd, rondgereden in het gebied waar ze te vinden waren, in de hoop ze te zien. De vorige dag was er een spectaculaire kill geweest. De 8 leeuwen probeerden een buffel te grazen te nemen. Maar uiteindelijk werden twee leeuwen op de horens van de buffel genomen en een aantal de bomen in gejaagd. Uiteindelijk wisten de leeuwen toch nog een buffel te doden. We spraken de mensen, die met eigen ogen dit spectaculaire schouwspel hadden gezien. Maar we reden helaas verkeerd en hebben weinig of niets gezien.

De olifant op campsite Xakanaxa
		Gewonde Leeuw in Moremi vlak naast de auto

Alleen zag Anita (onze expert in wildspotten) een leeuw met een enorme hoofdwond vlak naast de auto liggen (1 meter afstand). De leeuw had zo te zien dus toch de aanslag van de dag ervoor overleefd, maar was er slecht aan toe. ’s Middags weer een gamedrive gemaakt. Om een uur of vier waren we vlak bij Fourth Bridge toen we vast kwamen te zitten. Veel zand weggegraven, maar niets bleek te werken, we zakten steeds verder weg. Uiteindelijk kwam om vijf uur een auto met een Duits gezin. Die kwam ook bijna vast te zitten, maar uiteindelijk zijn we met 2 sleepkabels en hun auto erin geslaagd om onze auto eruit te krijgen. Toen gauw terug naar de camping. Onderweg nog een grote horde buffels gezien. Beide nachten kregen we op deze camping bezoek van een olifant, op 3 meter afstand van de auto. Deze ging dan stevig aan de bomen schudden om vruchten op de grond te laten vallen. Bij het maanlicht hadden wij daar goed zicht op.

Woensdag 4 augustus
Einddoel: Savuti campsite

‘s Morgens eerst een gamedrive gemaakt die ons tegelijkertijd naar the North gate van Moremi bracht. Afgezien van een enkele Wildebeest niet veel wild gezien. Ontbeten op de campsite bij the North gate en daar de tank met water gevuld, omdat in Takanaxa op onze laatste dag geen water was. Daarna het park uit. Hier was een klein dorpje waar je zowaar bier en wijn kon kopen, wat Johan dus gedaan heeft. De noordgrens van het park is een rivier waarlangs ook de weg loopt. We hebben hier veel wild gezien: nijlpaarden, krokodillen, zebra's, waterbuck, warthog, steenbok, reedbuck en natuurlijk impala's. Dit was een mooie tocht.

Wildebeest in MoremiGiraffen in Savuti

Op de smalle zandweg naar Savuti kwamen we net op een moeilijk stuk veel tegenliggers tegen. Ze wachtten allemaal totdat wij de berm ingingen. Gelukkig kwamen we dit keer niet weer vast te zitten. Via de weg langs de marsh naar de campsite gereden. We hadden hier voor één nacht geboekt en zouden de volgende dag naar Linyati gaan, maar hier hadden we eigenlijk nooit veel zin in gehad. Omdat de schrik er nog steeds inzat van het avontuur van de vorige dag, dat we vast gezeten hadden, vroegen we of we twee nachten konden blijven. Dit bleek geen probleem op te leveren. We moesten de volgende dag maar langs komen, dan zou hij ons wel naar een reserve plaats brengen. De camping heeft erg grote plaatsen, en we werden per auto naar onze kampeer plaats gebracht. De waterkranen en het douchegebouw waren olifantproof gemaakt. Omdat de bewakers met een geweer de baboons op afstand houden, hadden we ook geen last van de apen.

Donderdag 5 augustus
Einddoel: Savuti campsite
Afgelegde afstand: 0 km (afgezien van de rondritten in het park)

We hadden gehoord dat er 14 leeuwen rondliepen in de omgeving van het kamp. Na een tijdje rijden, en we nog eigenlijk niets hadden gezien op een black backed jackel na, zagen we ineens een heleboel auto’s bij elkaar staan. Er op af. En ja hoor, daar waren alle 14 leeuwen.

Leeuwen in SavutiOlifanten proof kranen in Savuti

3 mannetjes waarvan 1 de leider en de rest vrouwtjes. Daarna een rustdag gehouden. In de middag weer een tocht gemaakt over Savuti marsh. Van anderen hadden we gehoord dat zij twee cheeta’s hadden gezien, maar wij zijn ze helaas niet tegen gekomen.

<< Okavango - Audi camp
17-19 juli: Heenreis;
Johannesburg
20-25 juli:
Gaborone;
Khutse Game Reserve
26-27 juli:
Serowe;
Makgadigadi pans
28-29 juli:
Leroo la-Tau;
Audi camp
30 juli-1 aug:
Okavango; Audi camp
2-5 aug:
Moremi; Savuti
6-9 aug:
Kasane
10-11 aug:
Makgadigkadi Pans
12-15 aug:
Parrs Halt; Johannesburg; Terugreis