Reisverslag Engeland 2016
16 t/m 18 augustus

Doone Valley - Watersmeet - Canterbury

Dinsdag 16 augustus
Afgelegde km: ± 30 km
Activiteiten: Wandeling Doone valley
Overnachting: Channel view caravan & camping park bij Lynton

Was het gister nog een half uurtje rijden voordat we bij de wandeling waren. Vandaag is het weer dichtbij. We gaan een wandeling doen in de Doone valley. Startpunt is dit keer de wandelparkeerplaats Lorna Doone (Pay and Display) bij Malmsmead.

Ineke had al een aantal wandelingen klaar voor dit gebied, maar zag gisteren op wikiloc nog een leuke wandeling, die ervoor gezorgd heeft dat de route op het laatste moment nog is aangepast. Ook heeft Ineke op goed geluk de route ingekort. Dat kan op papier altijd wel lukken, maar in het veld weet je nooit of dat lukt. Nou vandaag hebben we geluk. De op papier gemaakte route was prima te lopen. Geen obstakels en de hekken waren overal gewoon te openen.Het voordeel van de nu uitgezette route is dat we 1 keer klimmen en daarna alleen nog maar dalen. We starten door eerst te klimmen. Gelukkig deels in het bos, want het is warm vandaag. Na het bos lopen we verder over de heide, en dat is echt heel warm. Als we koffie willen drinken is er dan ook geen boom te vinden voor enige schaduw.

En de gorse die hier als enige plant groeit zijn veel te laag om enige schaduw te bieden. De term gorse (brem, maar dan met doorns) had Ineke onderhand wel geleerd omdat hij vaak als hint bij geocaches werd vermeld. Maar het is niets anders dan een struik met veel doorns. Gelukkig komen we midden op de heide een muurtje tegen. Tja, dat kan je echt alleen in Engeland overkomen. En door dicht tegen het muurtje te gaan zitten, kunnen we in het natte lekker koele gras gaan zitten.Ineke moet direct aan Madeira denken. Daar hadden we deze truc ook al eens uitgehaald om in de schaduw van een muur koffie te drinken.

De koffie smaakt weer voortreffelijk. Onze koffiepauze was ongeveer op het hoogste punt. De afdaling gaat al snel over in een bos en komt uiteindelijk uit bij een mooi kabbelend riviertje. Een erg lieflijk landschap. Vandaar dat de schrijver Doone er veel over geschreven heeft.
Via het pad langs de rivier lopen we terug naar de auto. We komen ook langs één van de campsites die Ineke op het oog had. Inderdaad een pracht campsite met een super ligging. Maar zo te zien hebben de mooiste plekken langs de rivier geen elektriciteit. Ter info: het gaat hier om de Cloud farm campsite: www.cloudfarmcamping.co.uk/index.htm.

Oze route: Wikiloc Doone Valley. Deze wandeling van 7,2 km en 175 meter hoogteverschil doen wij in minder dan 3 uur.
Aan het eind van de wandeling wacht ons een heerlijk terras, waar Johan een biertje bestelt en Ineke een cream tea met scones. Niet alleen gaat deze versnapering er in als vloeibare koek, de locatie is echt prachtig. Een mooie tuin aan het riviertje en wederom langs een doorwaadbare plaats in de rivier. Op de heenweg is Johan nog over de brug gereden. Je snapt het al: nadat we een tijdje naar de auto’s gekeken hebben die door het water rijden, gaat Johan het ook proberen. Ineke maakt ondertussen de foto.
Echt een mooi Engels plekje. Omdat Johan een biertje heeft gedronken neemt Ineke het stuur over nadat Johan de auto door de rivier heeft geloodst.

’s Avonds gaan we voor een pubmeal naar het restaurant bij de campsite. Heerlijk gegeten. Omdat wij de hele dag al buiten zijn, vinden we het lekker om binnen te eten. Maar we zijn de enige gasten die er zo over denken. Geeft niet. Hebben we het lekker rustig.
’s Avonds begint het erg te waaien. We zitten niet echt ver van de kust en krijgen direct de wind van zee. We gaan dan ook voor het slapen gaan de luifel, altijd een gevoelig punt van onze caravan, naar binnen halen. Dat slaapt een stuk beter.

Woensdag 17 augustus
Afgelegde km: ± 8 km
Activiteiten: Wandeling watersmeet
Overnachting:
Channel view caravan & camping park bij Lynton

Al weer de laatste dag in dit gebied. Tijd om één van de toppers in dit gebied te ervaren: Watersmeet. Pas halverwege de dag begrijpt Ineke de naam. We lopen n.l. naar een plek waar twee rivieren bij elkaar komen: Waters meet.Via Geocaching had Ineke een goede parkeerplaats gevonden in de buurt van Lynmouth. Daar gaan we dan ook starten. We starten vroeg en kunnen kiezen uit 1 van de 7 aanwezige vrije parkeerplaatsen. De wandeling begint rustig. We wandelen langs de rivier de Lyn langzaam stroomopwaarts. Af en toe vinden we nog een geocache, die hier volop aanwezig zijn. Bij Watersmeet staat ook weer een leuk theehuis. Maar die gaat net open en vandaag hebben we koffie mee. We hebben ons eerste kopje koffie al gedronken aan de oever van de Lyn voordat we arriveren bij het theehuis.
Na Watersmeet gaat de wandeling bergopwaarts. Ook deze route had Ineke gevonden omdat er een geocache trail loopt. Een leuke route die uiteindelijk uitkomt bij de A39.

Die we oversteken om bij het Coastpath uit te komen. Ondertussen is het weer tijd voor een koffie pauze. Wederom in de luwte van een muurtje. Nu niet schuilend voor de zon, maar schuilend voor de harde wind. Na het lekkere kopje koffie starten we aan de afdaling. Vanaf hier dalen we langzaam af naar Lynmouth. We lopen langs de helling, maar het is nergens eng. Het pad is goed genoeg om veilig te lopen. Via Lynmouth komen we weer bij de auto. Onderweg in Lynmouth passeren we nog een parkeerplaats waar we opnieuw gebruik maken van het toilet van een parkeerplaats. Onze route: Wikiloc Watersmeet. Uiteindelijk een wandeling van 9 km met een hoogteverschil van 309 meter. Wij hebben over deze wandeling 4 uur en een kwartier gedaan.
We zijn al vroeg weer bij de camping. Ineke gaat in haar eentje ‘s middags nog een trail lopen. Een geheel ander soort wandeling, gewoon langs geocaches, door weilanden en door een bos. Erg leuk en niet te zwaar.
‘s Avonds maken we de caravan en auto al gereed voor ons vertrek de volgende dag, zodat we direct na het ontbijt morgenochtend kunnen wegrijden.

Donderdag 18 augustus
Afgelegde km: ± 475 km
Activiteiten: Reisdag
Overnachting: Camping & Caravan Club Camterbury

In één dag van West naar Oost Engeland. We hopen dat dat goed gaat. Op zich is de afstand niet zo groot. Maar snel rijden, zoals je in bv in Duitsland kan,  is er hier niet bij in Engeland. Alhoewel we vanochtend niet te klagen hebben. We rijden eerst naar het zuiden via de A39 terug naar de A361. Via South Molton en Tiverton komen we al snel op de M5. Vanaf daar kun je goed doorrijden.
We merken overigens dat je nergens parkeerplaatsen hebt langs de snelweg. En als je er één ziet, moet je ineens heel ingewikkeld naar de andere kant van de weg rijden. Dat kost dus extra tijd en energie.
De reis verloopt prima, totdat we op de rondweg van Londen komen. Hier ontstaan de eerste files. Ook wel te begrijpen. Een kind kan zien dat de manier waarop het verkeer hier moet invoegen en uitvoegen leidt tot files.
Na heel wat wachten en langzaam rijden komen we uiteindelijk, eigenlijk wel vroeg, aan in Canterbury. De plaats waar we de laatste drie nachten van onze vakantie gaan doorbrengen.
We hadden oorspronkelijk een camping uitgezocht aan de noord kant van Canterbury. Omdat we naast een bezoek aan Canterbury de Crab & Winkle way willen fietsen, die aan de noord kant van Canterbury loopt. Maar toen Ineke wilde boeken, bleek de camping gesloten zijn omdat de beheerder was overleden. Op zoek naar een andere camping belanden we aan de zuid-west kant van Canterbury bij de campsite van de Camping & Caravan club. Een keurige campsite (hoe kan het ook anders) met veel beheerders, bordjes en een strak beleid. Je kunt er een sport van maken om alle bordjes te vinden met “You don’t……”
Maar met een goede grasmat en we vinden een mooie gras pitch aan de rand van de campsite.
Na het installeren van ons plekje gaat Ineke nog even op de fiets de omgeving verkennen door op de fiets wat caches te vinden.

29-31 juli: Duinkerken => Dover; Rye; Westham; Seven Sisters; Birling Gap; New Forest; Dartmoor; Pew Tor
1 - 3 aug: Dartmoor; Warren House Inn; clapperbridge Postbridge; Lamorna Cove; Mousehole; Penzance
4 - 6 aug: Prussia cove; Marazion; Penzance; Lizard Point; Kynance cove; Frenchmans Creek; Helford
7 - 9 aug: St. Michaels mount; Camel trail; Bodmin; Tintagel; St. Nectans's Glen; South West Coast Path; Rocky Valley; Eden Project
10 - 12 aug: Camel Trail; Bodmin; Heligan garden; Hartland Point; Stoke
13 - 15 aug: Clovelly; Lynton; Lynmouth; Valley of the rocks; Tarr Steps
16- 18 aug: Doone Valley; Watersmeet; Canterbury
19- 21 aug: Canterbury; dal van de Stour; Evensong; Crab & Winkle way; Whitstable; Herne Bay; Bootreis Dover => Calais