Reisverslag Engeland 2016
19 t/m 21 augustus

Canterbury - dal van de Stour - Evensong - Canterbury Cathedral - Crab & Winkle way - Whitstable
Herne Bay - Bootreis Dover => Calais

Vrijdag 19 augustus
Afgelegde km: 0 km
Activiteiten: Canterbury en fietstocht in het dal van de Stour; Evensong
Overnachting: Camping & Caravan Club Canterbury

Vandaag staat Canterbury op het programma. Volgens Ineke heb je hier niet de gehele dag voor nodig, en dat blijkt ook wel. Natuurlijk gaan we op de fiets naar het centrum en parkeren de fietsen goed verankerd bij de ingang van het centrum bij de stadsmuur. Fietsen in het centrum kan ook helemaal niet. Het centrum van Canterbury is volledig voetgangers gebied.

We lopen wat rond, en vragen nog even wat details over de Evensong in de Cathedral, die we graag vanavond willen bezoeken. Ondertussen begint het te regenen. We vereren het Hospital of St Thomas the Martyr of Eastbridge met een kort bezoek en eten en drinken bij Pattiserie Valerie een lekker kopje koffie met gebak. Na nog wat rond gelopen te hebben, lopen we terug naar de fietsen, die er gelukkig nog steeds staan.

Er is nog ruimschoots tijd dus gaan we een fietstochtje maken. Niet echt georganiseerd, maar Ineke weet nog wel een leuk trailtje, dat eigenlijk bedoeld is als wandelroute. Inderdaad een leuke fietstocht door het dal van de Stour. Onze route is te vinden op: Wikiloc Het dal van de Stour. Deze route van 6,3 km is ideaal als wandeling. Zelfs beter omdat we ook een stuk door een appelboomgaard hebben gefietst.

Het hoogteverschil is slechts 20 meter. Je loopt/fietst langs de Stour, gaat over een spoorlijntje en via een appelboomgaard weer terug naar de Stour. Na deze route gefietst te hebben, rijden we via Canterbury terug naar de camping. Best lastig, omdat er geen echte fietsroutes zijn in het centrum. In het centrum is een grote rotonde, waar je als fietser onder de weg door moet via tunneltjes.

Aan het eind van de middag gaan we weer naar het centrum en parkeren de fietsen weer op dezelfde plek. Om kwart over 5 mogen we de kerk in. Je kunt nu niet de gehele kerk zien, maar wel een deel en dat is voldoende. Gelukkig verteld een mevrouw die naast ons zit, waar we het lied kunnen vinden dat we als gemeente nog gaan zingen. Niet dat we dat kenden. Vandaag is er helaas geen jongens koor, maar een meisjes koor. Maar ook leuk. Leuk om deze Evensong bijgewoond te hebben.

Als we de kathedraal verlaten is de rust in de stad terug gekeerd. We gaan op zoek naar een restaurant dat we vanochtend al hadden gespot. Restaurant en brouwerij: The Foundry Brew Pub.
Een leuke pub waar we een simpele maaltijd hebben genuttigd. Ineke patat met een groot stuk lamsbout. Johan twee worsten op een bedje van aardappelpuree met biergravy.

Zaterdag 20 augustus
Afgelegde km: ± 0 km
Activiteiten: Fietstocht Crab & Winkle way (circular); Whitstable; Herne Bay
Overnachting:

Fietsen van Canterbury naar Whitstable. Dat is wat we gaan doen vandaan. Maar de route is niet echt duidelijk. Waar de route start bv. is niet echt bekend. Wel is er een folder op internet:: Folder Crab-Winkle-for-web-5.pdf
Gelukkig kwamen we gister bij het fietsen opeens een bord tegen met een aanduiding en richtingwijzer van de Crab & Winkle way. Dus daar fietsen we eerst maar eens naar toe. We worden wel steeds handiger in het fietsen in Canterbury. De kruising van Upper Bridge street, Lower Bridge street, St. George street en A257 blijft echter lastig. Als fietser of als voetganger moet je hier helemaal via tunnels onder door. Vandaag benaderen we dit kruispunt vanaf de A257. Zo hoeven we maar 1 tunnel door en kunnen we direct links af over de muur op een fietspad dat ons naar de noordwest kant van Canterbury brengt. Daar rijden we verder op basis van fietsbordjes naar de Crab & Winkle way.

Gelukkig valt het stijgen en dalen mee. Langs een mooie route langs kleine en grote weggetjes worden we de stad uitgeleid. Er zijn weinig fietsers dus dat is mooi meegenomen. Volgens Ineke is dit fietspad nog niet echt bekend. Het pad is ook niet overal geasfalteerd, soms gewoon op wat kiezelstenen. Sneller dan verwacht zijn we in Whitstable. Zelfs zo snel dat we nog niet eens koffie hebben gedronken. Dat doen we dus maar op “het” bankje in de haven. Omdat er een markt is kopen we daar lekkere apple cakes voor het goede doel. Zelfs het beoogde bankje is leeg. En dat terwijl het er erg druk is. Zeker omdat het niet echt een bank lijkt. Maar Ineke had hem nodig voor details voor een multi cache over de Crab & Winkle way. Die we dus goed hebben kunnen oplossen. De tocht gaat voorspoedig en we gaan de rit vervolgen door een deel van de Oystertrail te fietsen. Oftewel, gewoon rechts af langs de kust. Net als bij Penzance over een kustpad dat erg vlak is. Dat fiets lekker door en al snel komen we in de omgeving van Herne Bay. De afstanden zijn dan ook niet echt groot. We gaan maar niet het dorp in. We weten ten slotte niet hoe moeilijk de tocht nog wordt. We snijden dat stukje af en nemen in Herne Bay de Thornden wood road. Eigenlijk gewoon een auto weg, die gelukkig niet al te druk is, maar ook zeker niet doodstil. Dus het is wel oppassen geblazen. Dat had Ineke dus niet zo bedacht. Maar het fietst wel lekker langs zo’n asfalt weg. Halverwege pauzeren we nog op een mooie parkeerplaats zonder bankjes. Daarna gaan we deels bergafwaarts weer naar Canterbury. We proberen nu om langs de oostkant naar de camping terug te keren. Dat lukt deels, maar uiteindelijk komen we uit voor een hek van een voormalig militair complex (de GPS kaart geeft aan dat we er langs kunnen) en moeten we een eindje terug om dan via een gras pad weer op de juiste route te komen. Wat ingewikkeld, maar het lukt wel. We komen precies uit bij de lokale winkel vlak bij de campsite, waar we nog wat levensmiddelen inslaan. Onze route: Wikiloc Crab & Winkle Way circular.
Als je deze route wilt gebruiken, adviseer ik om het laatste deel vanuit het centrum van Canterbury anders te rijden. Over deze leuke en afwisselende fietstocht van 37 km en 242 meter hoogteverschil hebben we in totaal 5,5 uur gedaan. Dat we 242 hoogtemeters hebben afgelegd is bijna niet te geloven. Het voelde niet moeilijk.

Zondag 21 augustus
Afgelegde km: ± 360 km
Activiteiten: Reisdag; Bootreis Dover - Calais

Tja, het zit er weer op. Gisteravond hebben we alles al ingepakt, zodat we vanochtend snel en vroeg kunnen vertrekken. Gelukkig is onze boot pas om tien uur en willen we sowieso na 7 uur vertrekken. Anders heb je op deze campsite nog een probleem. Het hek is tot 7 uur gesloten.


Omdat het maar een half uurtje rijden is, zijn we al om 20 voor 9 bij de boot. Dat had nog eerder kunnen zijn als Johan niet in de verkeerde rij was gaan staan. We volgden gewoon de rest die allemaal in de rij gingen staan bij P&O Ferries. Maar wij hadden geboekt bij DFDS. Nadat we de verhoogde rijbaanscheiding gepasseerd waren, konden we naar rechts afbuigen en in de juiste lege rij gaan staan. Waar we te horen krijgen dat onze boot naar Duinkerken een uur is vertraagd, maar dat we wel mee mogen met de boot van 20 over 9 naar Calais. Snel even rekenen levert op dat dit voor ons gunstig is. Naar Calais is een half uur korter. En we vertrekken dan een uur eerder. Dus dat doen we. We rijden direct door de boot op, die nagenoeg leeg is. En dat in het hoog seizoen. Ook op de boot is het lekker rustig en kunnen we met gemak een tafeltje bemachtigen met uitzicht. Ondanks dat het gister behoorlijk waaide en de wind nog niet echt is gaan liggen, verliep de tocht zonder problemen en komen we al snel aan in Calais.

Vanaf daar is het nog een paar uur rijden naar huis wat ook prima verloopt. Wel zijn er bij Gent de nodige files. Wat ons doet besluiten om een omweg te nemen. We rijden ten westen van Gent en door de tunnel bij Antwerpen. Veilig en wel komen we weer thuis.

29-31 juli: Duinkerken => Dover; Rye; Westham; Seven Sisters; Birling Gap; New Forest; Dartmoor; Pew Tor
1 - 3 aug: Dartmoor; Warren House Inn; clapperbridge Postbridge; Lamorna Cove; Mousehole; Penzance
4 - 6 aug: Prussia cove; Marazion; Penzance; Lizard Point; Kynance cove; Frenchmans Creek; Helford
7 - 9 aug: St. Michaels mount; Camel trail; Bodmin; Tintagel; St. Nectans's Glen; South West Coast Path; Rocky Valley; Eden Project
10 - 12 aug: Camel Trail; Bodmin; Heligan garden; Hartland Point; Stoke
13 - 15 aug: Clovelly; Lynton; Lynmouth; Valley of the rocks; Tarr Steps
16- 18 aug: Doone Valley; Watersmeet; Canterbury
19- 21 aug: Canterbury; dal van de Stour; Evensong; Crab & Winkle way; Whitstable; Herne Bay; Bootreis Dover => Calais