Reisverslag Engeland 2016
1 t/m 3 augustus

Dartmoor - Warren House Inn - Clapperbridge Postbridge - Lamorna Cove - Mousehole - Penzance

Maandag 1 augustus
Afgelegde km: ± 50 km
Activiteiten: autotocht over Dartmoor
Overnachting: Langstone Manor Caravan & Camping Park Tavistock

Klaarblijkelijk hoort het zo te zijn. Als we 's morgens wakker worden is Dartmoor in de mist. In de loop van de dag wordt de mist steeds hardnekkiger en later op de dag begint het steeds meer te regenen. Vandaar dat we vandaag eens niet vroeg op pad gaan, maar lekker uitslapen. Pas na de koffiebegint het te kriebelen en kunnen we het niet laten om op pad te gaan. Dan maar met de auto de omgeving verkennen. We maken een autoritje over de moors. Vanaf de campsite rijden we naar de B3357 en slaan daar rechts af richting het hart van Dartmoor. Natuurlijk kan Ineke het niet laten om af en toe aan Johan te vragen om even te stoppen, zodat zij een cache kan zoeken.

Nou dat heeft ze geweten. Voor de eerste cache moest ze toch gauw een 100 meter lopen door het lange gras. En dat zonder regenbroek. Dus de broek was direct door en door nat. Maar ach, je moet er wat voor over hebben. We eindigen onze rit bij Warren House Inn langs de B3212 ten noorden van Postbridge. Een restaurant uit 1845 waar het haardvuur nooit wordt gedoofd. Inderdaad brand er een klein vuurtje in de haard en hangt er zo'n gezellige rooklucht. Omdat het inmiddels lunchtijd is nemen we een heerlijke kop pompoensoep.
Daarna rijden we terug via een iets zuidelijker route naar de campsite. We stoppen natuurlijk nog wel even bij de clapperbridge bij Postbridge.
Zo hebben we toch nog iets gezien van Dartmoor. Maar zeker een reden om nog eens terug te komen en om hier nog wat te kunnen wandelen.

Dinsdag 2 augustus
Afgelegde km: ± 170 km
Activiteiten: Challenge cache
Overnachting: Trevair Touring Site St. Hilary

In de ochtend gaan we eerst een challenge cache doen. Erg leuk. Veel details kunnen we er niet over vertellen, want dat mag niet, maar we hebben langs een hard stromende rivier gelopen en met de zaklamp, die we voor dit doel mee hadden genomen, door gangen en grotten gelopen. Een echte challenge, want je weet niet wat je te wachten staat. Om je hiervoor te kwalificeren heeft Ineke in Nederland 26 mysteries opgelost. Vooraf is er al contact geweest met de Cache Owner. We hadden zelfs een telefoonnummer gekregen voor als we nog hulp nodig zouden hebben. Je moest je nl. vooraf aanmelden voor deze cache, wat normaliter niet gebruikelijk is.
Nadat we met succes de wandeling naar het eindpunt hebben volbracht en de cache hebben gevonden, gaan we terug naar de campsite om de caravan op te halen en op weg te gaan naar de zuidelijkste en meest westelijke campsite van deze vakantie.

Omdat we pas enkele weken geleden hebben kunnen boeken, waren veel campsites al vol, en konden we alleen terecht bij Trevair Touring Site. Op zich een prima campsite, al is het lastig dat je hier moet douchen met munten. En voor de werking van het muntapparaat heb je hogere wiskunde nodig, net als voor de gebruiksaanwijzing. Wat tot gevolg heeft dat Ineke zeker de eerste keer zich alleen met veel moeite en veel koud water heeft kunnen douchen. Dus vraag eerst uitleg aan de campingeigenaar. Een beter alternatief is: Kenneggycove maar helaas was die al volgeboekt.
Als Johan gaat koken gaat Ineke op de fiets de omgeving verkennen en een aantal geocaches vinden. Op zich is het landschap hier mooi glooiend, maar de fietspaden zijn meer bos/wandelpaden dus Ineke is blij dat ze net voor de vakantie de beschikking heeft gekregen over een electrische fiets.

Woensdag 3 augustus
Afgelegde km: ± 50 km
Activiteiten: Lamorna Cove; Mousehole; Penzance
Overnachting: Trevair Touring Site St. Hilary

Vandaag maken we onze eerste echte wandeling. We rijden hiervoor naar de parkeerplaats van Lamorna Cove ten zuiden van Penzance. Op het programma staat wandeling 46: Lamorna Cove (uit 50 Walks in Cornwall). Volgens het boekje: 9,7 km; 3,5 uur en 170 meter hoogteverschil en ook te vinden op Theaa.com Merry maidens and the way down to Lamorna. Omdat we vroeg zijn is hier nog plaats genoeg. We betalen 4 pond voor 3 uur. In de gedachte, dat dat wel genoeg zal zijn, omdat we de route wat willen inkorten. We starten in de haven en lopen langs de kust naar het zuid westen en volgen daar het Coast Path. Iets wat de komende weken veel vaker gaan doen. De weg gaat eerst, zoals ook in de wandelgids vermeld is, over rotsen. Dus niet een echt wandelpad. Het gaat op en neer en het pad is erg smal. Een lastige route. We willen eigenlijk de route inkorten, omdat de route eigenlijk wel lang is en we nog niet veel wandelingen hebben gedaan de laatste tijd.

Maar ook al staan er paden op de GPS kaart, het zijn geen wegen waarlangs we de route kunnen inkorten. Het zijn privé wegen. Dus blijven we de route langs de kust volgen tot St. Loy. Daar gaat de route landinwaarts. Maar je loopt daar wel een stuk langs de weg. We maken nog een kortere detour door een weiland. Helaas eerst even verkeert, maar we gaan een stukje terug om dan via het juiste pad door het weiland te lopen. Daar is het dus van het grootste belang dat je een GPS track hebt om naar te kijken. Wat Ineke even niet tijdig had gedaan. Via de weg en daarna de steencirkel lopen we weer door een weiland en daarna via binnen weggetjes terug naar de auto. Daar wacht ons een verassing. We hadden een parkeerbon: 60 pond als we binnen 2 weken betalen en anders 100 pond.

Je kon zien dat we een kwartier nadat de 3 uur voorbij waren al een bekeuring hadden. Ze hebben gewoon staan wachten totdat de tijd om was. Overigens had de wandeling van 9,7 km ons 4,5 uur gekost. En dat zonder noemenswaardige pauzes, maar wel met een paar keer kort zoeken naar een geocache. Het hoogteverschil was in totaal 300 meter. Het boekje en de site geven aan dat dit slechts 170 meter zou zijn. Bij dit boekje is inderdaad altijd het hoogteverschil niet goed aangegeven. De meningen over de wandeling waren verdeeld. Johan vond deze wandeling duidelijk minder mooi. Met name vanwege het moeilijk begaanbare pad aan het begin van de route langs de kust en het smalle pad. Toch kwamen we op dit deel van de route de meeste wandelaars tegen. Onze route: Wikiloc Lamorna Cove.

Ons volgende doel is Mousehole. Met de auto proberen we het dorp te bereiken om te parkeren in de haven. Maar het is al erg druk op het weggetje er naar toe en in de haven is het helemaal overvol. Geen plaats meer voor ons. Je kunt er ook bijna niet meer uitkomen. Dus geen Mousehole, maar meer een Mousetrap. We hadden twee wandelingen in deze omgeving waaruit we konden kiezen. Eén ten zuiden van Lamorna cove (die we ook gelopen hebben) en een route ten noorden van Lamorna cove: Walk - Mousehole & Kemyel from Lamorna Cove. Deze wandeling liep ook door Mousehole. Misschien hadden we beter de noordelijke route kunnen lopen. Dan hadden we de auto kunnen parkeren in de haven van Lamorna Cove en lopend naar en door Mousehole kunnen gaan. Maar ja, dat weet je pas achteraf. Die truc hebben we later in de vakantie overigens wel geprobeerd bij Clovelly. En daar is dat zeer goed bevallen. Na dit kortstondige "bezoek" aan Mousehole gaan we onverrichter zake terug naar de camping na eerst een bezoek gebracht te hebben aan de Tesco in Penzance. ’s Avonds gaat Ineke nog een rondje geocachen in de omgeving op de fiets.

29-31 juli: Duinkerken => Dover; Rye; Westham; Seven Sisters; Birling Gap; New Forest; Dartmoor; Pew Tor
1 - 3 aug: Dartmoor; Warren House Inn; clapperbridge Postbridge; Lamorna Cove; Mousehole; Penzance
4 - 6 aug: Prussia cove; Marazion; Penzance; Lizard Point; Kynance cove; Frenchmans Creek; Helford
7 - 9 aug: St. Michaels mount; Camel trail; Bodmin; Tintagel; St. Nectans's Glen; South West Coast Path; Rocky Valley; Eden Project
10 - 12 aug: Camel Trail; Bodmin; Heligan garden; Hartland Point; Stoke
13 - 15 aug: Clovelly; Lynton; Lynmouth; Valley of the rocks; Tarr Steps
16- 18 aug: Doone Valley; Watersmeet; Canterbury
19- 21 aug: Canterbury; dal van de Stour; Evensong; Crab & Winkle way; Whitstable; Herne Bay; Bootreis Dover => Calais