Reisverslag Engeland 2016
4 t/m 6 augustus

Prussia cove - Marazion - Penzance - Lizard Point - Kynance cove - Frenchmans Creek - Helford

Donderdag 4 augustus
Afgelegde km: ± 22 km
Activiteiten: Wandeling Prussia cove; Marazion; Penzance
Overnachting: Trevair Touring Site St. Hilary

Vandaag gaan we niet zo ver weg. Met de fiets rijden we naar Perranuthnoe. Eigenlijk maar een klein eindje fietsen (5 km met een hoogteverschil van ongeveer 50 meter). Voor Ineke met haar nieuwe e-bike dus een makkie. We stallen onze fietsen bij de kerk en starten daar de wandeling. Beschreven in 50 Walks in Cornwall( wandeling 42). Op internet te vinden onder: TheAA The smuggler king of Prussia Cove.

Een mooie kustwandeling zonder veel stijgingen en dalingen en via een ruim graspad. Onderweg zoeken en vinden we nog een geocache: Seals en Serinity. Deze cache zorgt ervoor dat we goed om ons heen kijken en ja hoor. We zien een paar zeehonden in het water. En sereen is het zeker: een zeer rustige plek. Via de binnenlanden en landerijen lopen we terug naar de fietsen. Een leuke niet al te zware wandeling. Voor de zwemliefhebbers zijn er hier diverse baaien waar je zou kunnen zwemmen. Maar dan moet je wel vanaf het wandelpad behoorlijk wat meters dalen. Onderweg komen we regelmatig mensen tegen die naar het strand gaan. Het is ook lekker strandweer.
Op het meest zuidelijke puntje van onze route gaan we nog met zijn tweeën op zoek naar een geocache, die we helaas na heel lang zoeken niet hebben gevonden.

Deze cache bevind zich op een schiereiland ergens onder de rotsen. Omdat we de cache niet konden vinden hebben we in de luwte van de rotsen nog wel koffie gedronken, onder het mom van even wat energie verzamelen om beter de cache te kunnen vinden. Helaas dus zonder het gewenste effect. Onze route: Wikiloc Prussia Cove 7,6 km; hoogteverschil van 201 meter en een wandelduur van bijna 4 uur. Het zoeken naar de geocache heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat het zo lang heeft geduurd. Na de wandeling pakken we de fietsen om de laatste kms naar de caravan af te leggen. ’s Avonds gaat Ineke op de fiets naar Marazion en fietst vanaf daar langs de kust (National cycle route 3) naar .

Een erg mooie route. Helaas is het fietspad op een bepaald punt weggeslagen. Als wandelaar kun je dan nog rustig over het strand lopen, maar met de fiets en hoog water lukte dat niet. Vandaar dat Ineke terug gefietst is en met een omweg alsnog verderop weer op het fietspad terecht gekomen is. Ze waren al bezig het pad te repareren, dus dit is slechts tijdelijk. Langs het fietspad heb je prima zicht op St. Michaels Mount en het fietst er super simpel, omdat dat deel geheel vlak is. Het laatste stuk van Penzance naar de Tesco was even wat lastig. De gevolgde route was nl een wandelroute, en ging via trappen over het spoor. Dat ging niet met een zware e-bike, dus dat werd omrijden via het station van Penzance. Bij de Tesco in Penzance staat Johan te wachten met de auto om zo terug te rijden. We hadden nl nog het idee dat de terugweg te stijl omhoog zou zijn om te fietsen.

Vrijdag 5 augustus
Afgelegde km: ± 65 km
Activiteiten: Wandeling Lizard point
Overnachting: Trevair Touring Site St. Hilary

Lizard Point staat op het program van vandaag. Beschreven in 50 Walks in Cornwall (walk nr 37). Volgens het boekje een zware wandeling van 10,4 km, 4 uur en een hoogteverschil van 67 meter. Op internet te vinden bij: TheAA Lifesavers at the lizard.

We starten de wandeling in het dorpje Lizard. Zowaar een grote parkeerplaats waar je niet hoeft te betalen. En waar wel een toilet aanwezig is. Ongekend voor Engelse begrippen. Maar we maken er wel mooi gebruik van. Ook deze route kent weer zijn bergjes en dalen. Dat is eigenlijk wel inherent aan het lopen van een kustpad. Maar ook hier valt het eigenlijk best mee. Hier wandel je weer voornamelijk over grasland. Vanuit Lizard loop je naar Kynance cove, met de prachtige tombolo die we goed kunnen zien omdat het eb is. Het laatste stukje loop je dan samen met heel veel anderen met badkleding. Deze mensen brengen de dag door aan het strand bij Kynance cove. Op zich is dit een erg mooi landschap ware het niet dat er nu veel te veel toeristen rondlopen. Op het uiterste noordelijke punt van onze wandeling stond een mooi bankje. Waar we even gerust hebben om te aanschouwen hoe anderen hun vakantie vieren. En natuurlijk genietend van de mooie natuur en een kopje koffie. Daar hebben we zicht op het zandstrand dat het eiland scheidt van het vaste land (=Tombolo) omdat het eb is als we daar zijn. Vanaf daar lopen we naar het zuiden langs het Coast Path. En dan is het ineens weer een stuk rustiger. Het wordt pas weer erg druk als je bij Lizard point arriveert. Daar voegen zich naast de wandelaars ook alle toeristen die even bij de kust willen kijken. Je vindt daar dan ook twee restaurantjes en een winkeltje. Zelfs wij hebben even een restaurant opgezocht. Om zo even in de schaduw te kunnen zitten en af te koelen met een smoothy. Helaas hadden ze geen toilet. Daarvoor moest je naar de parkeerplaats lopen, waar we geen zin in hadden.

Het is inderdaad vandaag behoorlijk warm. Al snel ontvluchten wij de menigte om verder te lopen op het kustpad. Nog wel even ons afvragend welke plant nu de Zuid-Afrikaanse Hottentot vijg is, die hier de hellingen overwoekert. Volgens de routebeschrijving zou deze plant, uit Zuid-Afrika hier groeien. Volgens ons is het de plant van de foto, die inderdaad de kust een mooie kleur geeft. Ons volgende object van aandacht is het Marconi museum(pje).

Johan krijgt daar een privé rondleiding, totdat een groep Duitsers, die op afspraak kwamen, de aandacht van de gids overnam. Ondertussen heeft Ineke op de nabijgelegen rots een cache kunnen vinden. En we mochten gebruik maken van het toilet van het museum. Johan vond, als natuurkundige, het museum erg de moeite waard. We vervolgen onze weg tot aan het lifeboat station. Vanaf daar gaat de route weer landinwaarts richting Lizard. Moe maar voldaan arriveren we bij de parkeerplaats, waar Ineke nog brood gaat halen in één van de winkels. De meeste winkels rondom de parkeerplaats zijn souvenir winkels, maar er is gelukkig voor ons ook nog een kleine kruidenierszaak. Onze route: Wikiloc Lizard Point. Een mooie wandeling van 5,5 uur, 10,9 km en een hoogteverschil van 259 meter. Niet zo moeilijk als werd aangegeven in het boekje.

Zaterdag 6 augustus
Afgelegde km: ± 60 km
Activiteiten: wandeling Frenchmans Creek; Helford
Overnachting:
Trevair Touring Site St. Hilary

Alweer de laatste dag in deze omgeving. We maken vandaag een wandeling rond het dorp Helford. Weer een heel ander soortige wandeling. Duidelijk minder toeristisch. We starten de wandeling in Manaccan, waar we de auto kwijt kunnen bij de kerk. Over het algemeen kun je wel bij de kerk parkeren.

Het is wederom een wandeling uit 50 Walks in Cornwall (walk 34: 10,4 km, minimum time 4 hours; gradient 50 meter; level of difficulty: easy). Tevens te vinden op: TheAA Hidden creeks of Helford. Op deze wandeling lopen we voor het eerst door bossen en dat is lekker koel. Hoewel het vandaag ook af en toe regent. Een leuke wandeling door bos, langs de Frenchman ’s Creek (met getijden), langs en door weilanden en door de dorpjes Helford, Manaccan en St. Anthony (niet meer dan wat huizen en een kerk) en langs leuke zandstranden die voor de verandering eens niet zo druk zijn.

Ook Helford stelt eigenlijk niet veel voor. Maar wel een leuk dorpje. We zien hier voor het eerst in Engeland een rivier waar je met de auto door heen kunt rijden. Die gaan we deze vakantie nog vaker tegen komen. Altijd leuk om te zien. Onze route: Wikiloc Frenchmans creek. Onze wandeling was 11,7 km, het hoogteverschil was 269 meter en onze looptijd 5 uur. Best een groot hoogteverschil. Achteraf hebben we dat niet zo ervaren.

Nadat we in Manaccan zijn proberen we de snelste weg terug te rijden, maar we nemen ergens een verkeerde afslag en belanden op allerlei kleine single track roads. Iets waar Johan een vreselijke hekel aan heeft. Gelukkig is het leed van korte duur. 's Avonds als Johan gaat koken, gaat Ineke met de auto nog wat rondtouren en ondertussen wat geocaches scoren.

29-31 juli: Duinkerken => Dover; Rye; Westham; Seven Sisters; Birling Gap; New Forest; Dartmoor; Pew Tor
1 - 3 aug: Dartmoor; Warren House Inn; clapperbridge Postbridge; Lamorna Cove; Mousehole; Penzance
4 - 6 aug: Prussia cove; Marazion; Penzance; Lizard Point; Kynance cove; Frenchmans Creek; Helford
7 - 9 aug: St. Michaels mount; Camel trail; Bodmin; Tintagel; St. Nectans's Glen; South West Coast Path; Rocky Valley; Eden Project
10 - 12 aug: Camel Trail; Bodmin; Heligan garden; Hartland Point; Stoke
13 - 15 aug: Clovelly; Lynton; Lynmouth; Valley of the rocks; Tarr Steps
16- 18 aug: Doone Valley; Watersmeet; Canterbury
19- 21 aug: Canterbury; dal van de Stour; Evensong; Crab & Winkle way; Whitstable; Herne Bay; Bootreis Dover => Calais