Reisverslag IJsland2015
15 t/m 17 juli

Heenreis - Blue Lagoon - Reykjavik - Syðristapi - Seltun - Strandarkirkja - Hengill - Kerið

Reisverslag van onze 29-daagse rondreis door IJsland in juli en augustus 2015

Waarom IJsland als vakantiedoel?

IJsland is hot (naast dat het er erg koud is). Dus is het niet vreemd dat ook wij onze blik hebben laten vallen op dit land van vuur, water, wind en mooie landschappen.

We willen met name veel gaan wandelen, en dat is ons gelukt. We hebben in deze 4 weken nauwelijks regen gehad. En als het koud is kun je prima wandelen. Details van de wandelingen zijn allemaal weer terug te vinden op wikiloc.

Het was wel kouder dan we hadden verwacht, maar dat heeft de pret zeker niet beinvloed. Tenslotte wordt je van wandelen warm, je kunt je prima kleden tegen de kou en we hadden onze eigen caravan met prima verwarming bij ons.

Voor zover nodig hebben we de reis geboekt bij de IJslandspecialist (ijslandspecialist.nl). En dat is ons goed bevallen. De auto + caravan hebben we laten verschepen via Samskip. Zie hiervoor de aparte pagina. Ook dat is ons prima bevallen. Alleen zouden we het ophalen van de auto in Nederland een volgende keer wat willen vereenvoudigen. Het was echt een hele klus om onze auto weer te bemachtigen.

Kortom IJsland is een prachtig land, je kan er prima wandelen en als je een goede caravan bij je hebt, is de kou ook prima te trotseren. Misschien omdat je het juist niet verwacht, maar het aantal bloeiende planten is erg groot. Vandaar dat we veel wilde planten hebben gefotografeerd.
IJsland ziet ons vast nog eens terug. Tenslotten zijn er nog vele plekjes die we niet hebben gezien en ervaren en je kunt natuurlijk deze reis ook clockwise doen. Dan ziet alles er weer geheel anders uit.

Woensdag 15 juli
Activiteiten: vlucht Schiphol Reykjanes - Blue Lagoon - Reykjavik
Overnachting: 4th floor hotel Reykjavik

De auto is als het goed is al in IJsland aangekomen en eindelijk kunnen we zelf op pad. We zijn vroeg wakker en kunnen rustig aan doen. We lopen naar de tram, we hebben maar 1 tas (op wieltjes) en een rugtas bij ons. De laptoptas zit voorlopig nog in de tas op wieltjes. Die halen we er pas uit als we op Schiphol zijn, omdat we die willen meenemen als handbagage. Met de tram en de trein arriveren we veel te vroeg op Schiphol. Maar dat geeft niet. Er is nu ruim tijd voor een lekker kopje koffie.
Ongeveer twee uur voor tijd gaan we inchecken. Daarna lezen we nog wat in de wachtruimte.
De vlucht verloopt prima. En we arriveren op de verwachtte tijd in IJsland. Het is mooi weer en droog. Maar het waait wel hard.
We hebben nog een ongeveer 1,5 uur de tijd voordat de bus naar de Blue Lagoon komt, dus gaan we even op onderzoek uit. Overigens is het zo klein hier, dat je al door de douane bent voordat je door hebt. In de aankomst hal(letje) pinnen we Kronen en kopen we een kaart van IJsland. Dan gaan we naar buiten. Rechts van de uitgang staan heel veel bussen. O.a. van Reykjavik Excursions, maar niet één met bestemming Blue Lagoon. Die stoppen op een andere plek links.

Ineke gaat eerst even wat foto’s schieten van de twee kunstwerken. Bij één ervan ligt n.l. een cache.
Dan wachten we op de bus. Helaas wat onduidelijk, maar uiteindelijk ongeveer 10 minuten voor vertrek krijgt één van de bussen ineens een bordje Blue Lagoon voor het raam en gelukkig ziet Johan dat. Dus wij er naar toe. Er zijn maar een handje vol mensen in deze enorme bus. In de bus laten we onze voucher zien en krijgen op vertoon hiervan een ticket van de Blue Lagoon. Na een klein half uurtje zet de bus ons af bij de ingang van de Blue Lagoon. Hier kunnen we voor ongeveer 3 euro onze grote tas kwijt in een bagagedepot. Dan begint het relaxen. Nou ja, wel eerst een stief kwartiertje in de rij staan. Wat een drukte! Gelukkig hebben wij al een entreebewijs, anders lukt het al helemaal niet om binnen te komen. Johan heeft nog problemen met zijn armbandje. Eerst bij de toegangspoort en daarna bij de lockers. Dus hij gaat, half uitgekleed, weer terug naar de balie om dat te herstellen. Ineke, die hiervan geen weet heeft wacht en wacht bij de ingang van het bad. Maar gelukkig komt ook Johan uiteindelijk aan bij het bad. Dan kunnen we lekker relaxen. We hebben de huid helemaal rimpelig laten worden van het water. Ook gaan we in een stoombad en sauna. Duidelijk niet in trek bij de andere badgasten, want beide zijn leeg als we erin gaan. Ook laten we onze rug masseren onder een waterval en smeert Ineke haar gezicht in met een witte substantie (klei). Het water is niet overal even heet. Gemiddeld ongeveer 38 graden. Halverwege halen we de camera op om wat plaatjes te schieten voor het thuisfront en het album. Om een uur of 6 gaan we ons aankleden om op tijd bij de bus te staan. Die wil je niet missen, want dan moet je twee uur wachten. Aangekleed en wel hebben we nog ruim de tijd om ook de omgeving even te verkennen. Buiten het formele bad liggen ook basins waar je niet in mag badderen. Zie foto's hieronder. Vooral een aanrader als je niet zelf wilt badderen en toch wilt ervaren hoe het eruit ziet, ruikt en voelt: de witte rand is dus glad. Ineke heeft zelfs nog tijd om een cache, die aan het eind van de parkeerplaats ligt te vinden.

Als we de bagage weer ophalen begint het te regenen, maar gelukkig kunnen we schuilen. Er zijn zoveel mensen die op dit moment van deze bus gebruik willen maken, dat er twee bussen nodig zijn. Als je de bus binnenkomt, vraagt de buschauffeur eerst bij welk hotel je afgezet wilt worden. Wij willen graag naar het 4th Floor Hotel (4thfloorhotel.is). In de regen rijden we Reykjavik binnen, maar dat is van korte duur. Als we bij het hotel arriveren, is het alweer droog. We toveren weer een voucher tevoorschijn en alles is weer geregeld. We zitten, hoe verbazingwekkend, op de 4de verdieping en hebben dit keer pech. De lift doet het niet. Die is net die middag kapot gegaan. Dan maar lopen. Met zijn tweeen tillen we de tas omhoog. Na een korte inspectie van de kamer met douche, toilet en balkon, gaan we snel weer naar beneden. Het is ruim over 8-en, en volgens onze magen ver na 10-en. Het restaurant bij het hotel serveert al geen eten meer, maar we hoeven maar één blok verder te lopen om bij een pizzeria uit te komen. Daar is het nog erg druk. Dat komt waarschijnlijk omdat de pizza's er ook erg lekker zijn.
Na afloop lopen we, met goed gevulde buik (we konden de pizza's lang niet op), direct terug naar het hotel. Reykjavik bezoeken we wel op de laatste dag. We gaan ook snel op bed, want voor ons gevoel is het al erg laat.

Donderdag 16 juli
Afgelegde km: ± 95 km
Activiteiten: Ophalen van de auto+caravan - Syðristapi - Seltun
Overnachting: gratis camping omgeving Strandarkirkja 

Weer een spannende dag. Zou de auto er zijn. En is hij in goede staat?
We staan rond kwart over 7 IJslandse tijd op. Ineke neemt nog een douche. Je weet tenslotte nooit wanneer je weer een douche tegenkomt. We denken dat we vroeg zijn, maar als we om kwart voor 8 in het restaurant aankomen, zit dit al helemaal vol. Het ontbijtbuffet is gewoon. Niet echt speciaal, maar van alles is voldoende. Het is een mengelmoesje van American en Continental breakfast.

Na het ontbijt pakken we in. Honderd meter achter het hotel is een soort busstation. En al snel komt bus 12 voorgereden. Zo snel hadden we geen gepast geld (400 Kr. p.p.), dus maar met 1000 Kr. betaalt. Je krijgt nl geen wisselgeld in de bus. We stappen uit bij de halte Vogar bij de haven en lopen de laatste kilometer naar het kantoor van Samskip. Bij Samskip worden we direct geholpen en binnen 5 minuten staan we weer buiten: met een douane formulier en een kaartje voor de route naar het kantoortje waar we de auto en caravan kunnen ophalen. Zonder koffer. Ze vroegen of we die daar wilden laten, omdat het nog ongeveer 1 km lopen is.

Het haventerrein waar we naar toe lopen is vlak bij de bushalte Sund. En als we afdalen richting de zee, zien we onze caravan al staan. Sterker nog, er stopt een auto (wij dachten van de douane maar dat bleek niet zo te zijn) bij onze auto die even later het hek voor ons open maakt . We kunnen echter nog niet direct naar de auto, we moeten ons eerst melden bij een kantoortje ongeveer 50 meter voor het hek. Daar worden we weer super snel geholpen: direct dus. En het meisje loopt met ons (met de sleutel van de auto) mee naar de auto. Die start meteen. We controleren de lichten van de caravan en ook dat werkt. Johan vult nog de watercontainer bij het kantoortje en dan rijden we het bewaakte terrein af . Ons IJsland avontuur kan beginnen.

We rijden eerst wel wat verkeerd. Het lijkt wel of nergens borden staan, maar uiteindelijk komen we m.b.v. de Nüvi en de in geprogrammeerde Kronan even na 10 uur aan bij deze grote supermarkt.
Hier slaan we heel wat boodschappen in. Helaas het boodschappenlijstje vergeten uit te printen, maar we hebben niets vergeten. Dan echt op weg met onze eigen auto. Bij Syðristapi aan het meer Kleifarvatn gaan we pauzeren en van het uitzichtpunt genieten en beneden bij het water kijken. Helaas hebben we de cache die hier ligt niet gevonden.

Als we weer verder willen rijden ontdekken we tot onze schrik dat de koelkast het niet doet op gas. Dat is pech. We hebben nl. veel vlees gekocht.
We vervolgen onze weg richting Seltun. Daar gaan we eerst een kijkje nemen bij de warmwaterbronnen. Het blijft niet bij kijken. Ruiken doen we ook. De stank valt eigenlijk wel mee. Halverwege het rondje, waar Ineke nog een cache blootlegt, begint het te regenen. Dus gaan we eerst lekker in de caravan de bui afwachten. En een enquêteformulier invullen van de Universiteit van Reykjavik over de aanleg van een eventuele Hydro-elektrische centrale en de gevolgen daarvan voor de toerist. Als het na een kwartierje weer droog is, starten we alsnog de wandeling Rother wandelgids 55: Thermisch gebied van Krýsuvik (1.45 uur; 5,6 km; hoogteverschil 160 meter). Die is heerlijk rustig. Ineens heb je de wereld voor je alleen. Het eerste stuk is stijl omhoog en dan een stuk over de hoogvlakte. Ondertussen is het weer beginnen te regenen, maar we hebben voor de wind, dus we hebben er niet veel last van. Gelukkig heeft Ineke de route gedownload die bij het boekje wordt geleverd. Anders was het moeilijk geweest om te bepalen tot hoe ver je moet lopen. Nu was dat een peulenschil. We lopen dezelfde weg terug. Op de terugweg, als we tegenwind hebben, is het gelukkig droog. Een leuke eenvoudige (kleur blauw) wandeling om de vakantie te beginnen. Wij doen deze wandeling in 3 uur en lopen slechts 5,9 km. Zie de route en nog enkele foto's op wikiloc: Wikiloc Seltun Krřsuvik.

Voordat we onze overnachtingsplek gaan opzoeken is er nog tijd om een kleine detour te maken naar Krusivik Church.
Er was geen kerkje meer te zien, maar gelukkig lag er wel een cache en liepen er schapen, zoals overal in IJsland. Dan aanvaarden we de laatste etappe voor vandaag. Naar de gratis campsite bij Strandarkirkja. Wat een prachtplek. Net zo mooi als een gewone campsite. Zelfs mooier, omdat we hier een prachtig uitzicht hebben. We zijn de eerste gasten als we om een uur of 5 aankomen. Er volgen nog meer. Je hebt hier zelfs een douche, hoewel je daarvoor moet betalen. We kunnen niet goed buiten zitten. Het is wel droog, maar de wind is erg koud. Maar ook in de caravan kunnen we alles goed overzien. Leuk om de boeren actief te zien, het kerkje in de verte en de zee achter de dijk. Als Johan gaat koken gaat Ineke nog bij en in het kerkje kijken en een stukje langs de dijk lopen waar een cache verborgen is.

Daarna gaat ze nog bij een andere cache langs bij het meer Hlíðarvatn. Daarvoor moet ze wel een herdershond trotseren. Die blijft, alsof zijn leven ervan afhangt, voor de auto staan blaffen en blokkeert zo de weg. Gelukkig zit Ineke veilig achter glas en lukt het haar uiteindelijk voorbij de “trouwe viervoeter” te komen. Gelukkig ligt de cache zo, dat Ineke de andere toerit neemt om weer naar de camping te rijden. Als ze net weer op het asfalt komt, komt ze nog een volkswagenbusje met een Nederlands stel tegen. Ze kan dus melden dat er inderdaad een leuk plekje is om de auto een nachtje neer te zetten. Precies ruimte genoeg voor 1 auto. Dus niet voor ons. Na het eten genieten we nog van het mooie landschap.

Vrijdag 17 juli
Afgelegde km: ± 127 km
Activiteiten: Wandeling Hengill - Kerið
Overnachting: bushcamp omgeving Laugarvatnshellir

Om een uur of half 8 staan we op. Het is zelfs zulk mooi weer dat we buiten, met een trui aan, ontbijten. Omdat de koelkast het op gas niet doet, hebben we naast heerlijke skyr ook een hamburger gegeten, want het vlees moet op.
We doen rustig aan en verlaten om een uur of half 10 de campsite. Echt een leuk plekje. Waren wij gister als eerste op de campsite, ondertussen stonden er 9 kampeervoertuigen. De laatste kwam pas binnen nadat wij al op bed lagen om een uur of half 11. Het is dan nog volop licht.

We rijden direct naar het startpunt van de wandeling (Rother wandelgids 54: Geothermisch gebied van Hengill; 2:45 uur; 8,7 km en een hoogteverschil van 300 meter). We zijn net op tijd om het laatste parkeerplekje te kunnen bemachtigen voor onze auto en caravan. Later moet men parkeren op de toerit, wat resulteert in een lange rij geparkeerde auto’s langs de weg. Het is zulk mooi weer dat waarschijnlijk iedereen het idee had om deze wandeling te doen i.v.m. het badje dat wacht aan het eind. Een hele wandeling bij deze temperatuur. Eerst de berg op en dan via een pad langs de pruttelende aarde.

De badjes laten we nog even rechts liggen om eerst naar het eindpunt van de wandeling te lopen. Ineke maakt nog een cruciale fout. Je moet aan het eind nl. nog naar een meertje lopen. Ineke dacht dat dat bergopwaarts was, omdat je daar meer mensen naar toe zag lopen. Johan had geen zin, die bleef beneden en liep naar een warmwaterbronnetje aan het eind van het dal. Wat overigens dus het echte eindpunt van de wandeling was. Ineke zwoegt nog even naar boven, om daar te ontdekken dat het de moeite niet waard was. Zo prachtig is het uitzicht met de elektriciteitsmasten niet. De afdaling is erg stijl, dus niet echt een plezier. Daarna lopen we langs een heel mooi dal terug naar de badplaats. Ineke neemt even een “verfrissend” bad in het gloeiend hete water. Maar als je eruit komt, kun je toch even lekker afkoelen. Het is nl. erg warm. Overigens blijkt het maar 17 graden te zijn. Het is wel de warmste dag van onze vakantie.

Nadat Ineke zich weer heeft aangekleed (er zijn mooie schotten waarachter je je kan verkleden), gaan we op zoek naar de cache die hier moet liggen. Daar moeten we toch nog wel even voor zoeken. Blijkt Johan er boven op te staan. Dan aanvaarden we de terugreis. Moe maar voldaan komen we bij de auto, waar we snel water drinken. We hadden iets te weinig water bij ons tijdens de wandeling. Wel mutsen en regenjassen die we vandaag niet nodig hadden. Overigens waren we onze petjes ook vergeten. Gelukkig is Johan niet verbrand op zijn hoofd.

Onze gelopen route : Wikiloc Hengill. Een wandeling van uiteindelijk 9,1 km waar we 4:15 uur over doen. Dat is dus inclusief badderen en geocachen. Deze wandeling is echt de moeite waard. HIj staat zeer terecht in de top tien van Rother. De prachige kleuren en het mooie landschap zijn uniek.
Na een glas water gaan we snel deze drukke parkeerplaats verlaten. Helaas vergeet Ineke de deur van de caravan dicht te doen. Maar dat ontdekken we pas later. We rijden eerst naar Selfoss op zoek naar een winkel waar we een elektrische koelbox willen kopen. In de derde winkel lukt dat. Wel een duur apparaat van 25.000 kronen, maar dan heb je ook wat.

Ondertussen zijn we erachter gekomen dat we de sleutel van de caravan kwijt zijn. We rijden daarom terug naar de wandelparkeerplaats, onderweg turend of de sleutel misschien uit het slot op de weg is gevallen. Het laatste stuk loopt Ineke even, zodat Johan niet hoeft te keren met de caravan. Helaas nergens een sleutel te vinden. Nog maar eens de caravan van binnen bestuderen. En ja, dan ziet Ineke ineens de sleutel. Die had ze op tafel laten liggen en was tijdens de rit weggegleden onder een kussen. Gelukkig. Nu zijn alle problemen weer IJsland uit en kunnen we onze route vervolgen.
Eerst rijden we naar een parkeerplaats langs weg 35 richting het noorden. Hier heb je een prachtig uitzicht over de vallei. Daar maken we de koelbox gereed voor gebruik, om nog met de laatste km’s die we gaan rijden wat kou te produceren.

Volgens planning zouden we dan naar de Kerið krater gaan. Dat doen we ook, maar alleen om er een blik in te werpen.
We lopen er niet meer helemaal omheen. Terwijl we wel 2 maal 2 euro (in kronen) hebben betaald. Maar we hebben het even gezien. Dit is overigens de enige plek in IJsland waar we toegang voor hebben betaald. Op de parkeerplaats zien we zo'n prachtige 4wheeldrive met monster banden. Daar zou Ineke wel eens mee door IJsland willen rijden. We hebben al vaak met een 4wheel drive gereden, en er zelfs één gehad, maar nog nooit met zulke zware banden.
Dan rijden we door naar onze overnachtingsplek langs weg 367 op de weg naar Laugarvatnshellir. Johan moet vlak bij de overnachtingsplek al een keer hard remmen voor een paar overstekende schapen. Ineke had dit plekje gevonden omdat hier een cache ligt.

Vlak voor de afslag naar de cache zetten we de auto langs de kant van de gravel road. Heerlijk rustig. Voor ons doen zijn we erg laat op onze overnachtingsplek, pas na 6 uur. Maar gelukkig is het nog heerlijk licht buiten. Na het eten gaan ook wij nog even de historisch plek Laugarvatnshellir bezoeken. Vroeger hebben hier mensen gewoond, maar nu is het een stinkende grot waar alleen nog schapen bivakeren. We loggen nog een tweetal caches. Het leuke van geocachen is dat je op leuke plekjes komt, maar ook af en toe wat leert. Zo zien we hier pillow lava, nog nooit van gehoort.
We zijn zelfs zo lui dat we er met de auto naar toegereden zijn. Daarna drinken we nog wat en gaan om een uur of half elf op bed. Zelfs dan is er nog een auto die naar Laugarvatnshellir gaat.

15-17 juli: Blue Lagoon; Reykjavik; Syðristapi; Seltun; Strandarkirkja; Hengill; Keri­

18-20 juli: Ůingvellir; Geysir & Strokkur; Gullfoss; Br˙arhl÷­; Brennisteinsalda; Landmannalaugar; St÷ng; Gjain; Selfoss; Seljalandsfoss & Glj˙frßfoss
21-23 juli: Skogarfoss; Solheimajokull; Dyrholaey; KirkjubŠjarklaustur; Laufskßlavar­a; Kirkjugolf; Fja­rßrglj˙fur; Skaftafoss; Dverghamrar; Skaftafell; Vatnajokull; Svinafellsjokull
24-26 juli: Svartifoss; Sel; Hofskirkja; Fjallsarlon; Jokulsarlon; Djupivogur; Hengifoss; Litlanefoss; badje Laugarfell Highland hostel
27-29 juli: Egilssta­ir; Dettifoss; Selfoss; Nßmafjall; Grˇtagjß; Myvatn; H÷f­i; Sk˙tusta­ir pseudokraters & rokerij;- Krafla; Viti; Krafla krachtcentrale; ReykjahlÝ­
30 - 1 aug: Dimmuborgir; Hverfjall; Husavik; Àsbyrgi; Hljódaklettar; Rauðhólar; eiland van Eyan; walvissafari Husavik
2 - 4 aug: Laufas; Akureyri; Bola waterfall; GlaumbŠr; Hˇlar; Sau­ßrkrˇkur; Hrafnagil; Hrutey Blonduos; Hvammstangi; Vatsnes; ┴nasta­arstapi; zeehondenkolonie Illugasta­ir; Hvitserkur; Borgarvirki
5 - 7 aug: zuidelijke kust Westfjorden; Latrabjarg; Gar­ar BA 64; Patreksfj÷r­ur; Wandeling Vatnsdalur; Dynjandi waterval
8- 10 aug: boottocht BrjßnslŠkur -> Stykkisholmur; Stykkisholmur; Helgafjell; Saxholl; Dritvik & Blueberry labyrint; Londrangar; Arnarstapi; Borg ß Mřrum; Deildartunguhver; Hraunfossar & Barnafoss; Reykholt
11- 12 aug: Reykjavik; Perlan; H÷f­i; Vulcano house; muziekcentrum Harpa; Grillmarka­urinn; Terugreis