Reisverslag IJsland 2015
2 t/m 4 augustus

Laufas - Akureyri - Bola waterfall - Glaumbær - Hólar - Sauðárkrókur - Hrafnagil - Hrutey Blonduos
Hvammstangi - Vatsnes - Ánastaðarstapi - zeehondenkolonie Illugastaðir - Hvitserkur - Borgarvirki

Zondag 2 augustus
Afgelegde km: ± 203 km
Activiteiten: Laufas; Botanische tuin Akureyri; stadswandeling Akureyri; Bola waterfall; Glaumbær
Overnachting: bij het standbeeld van the Ferryman ten oosten van Sauðárkrókur

Achteraf bleek het toch een drukke weg te zijn waar 's nachts nog verkeer over gaat. Ineke heeft hier geen last van, maar voor Johan was het handiger geweest als we toch doorgereden hadden tot aan Laufas.
Vandaag wordt een dag zonder echte wandeling. We starten toch vroeg omdat we wel veel willen doen en zien vandaag. We rijden eerst naar Laufas om de kerk en de huizen te bekijken. We gaan deze niet van binnen bekijken. Dat willen we later vandaag doen bij Glaumbær.

Wel pakken we een tweetal cache mee die hier in de buurt liggen. Eén daarvan op een parkeerplaats vlak voor een rivier. Dat was een goede overnachtingsplek geweest.
Voordat we arriveren in Akureyri, bekijken we het eerst van een afstandje op een viewpoint waar je een goed zicht hebt op de stad. Helaas is het daar erg druk met bussen vol toeristen.

In Akureyri willen we eerste de botanische tuin gaan vereren met een bezoek. We parkeren de auto achter de botanische tuin. Dit is waarschijnlijk ook de parkeerplaats van de universiteit. We nemen onze koffie mee, om in de tuin op te drinken. We besluiten om vanuit hier een totale rondwandeling te maken. Parkeren op deze plek is allicht handiger dan ergens in het centrum. We maken een erg leuke wandeling. Eerst kris kras door de botanische tuin, waar we koffie drinken op een bankje in de zon. Wat zijn hier mooie en bloeiende planten. Een bezoek aan deze tuin is echt de moeite waard.

Helaas kunnen we de door ons gefotografeerde lokale wilde planten nauwelijks terugvinden. In deze tuin wilde Ineke graag de namen van alle planten achterhalen die we in de loop van onze reis hebben gezien. bezoek.
Het is nog rustig als we aankomen bij de botanische tuin, maar je ziet steeds meer mensen arriveren.

Vanuit de botanische tuin lopen we richting de grote kerk in het centrum van Akereyri, die we helaas niet van binnen kunnen bezoeken. We maken het rondje af door de hoofdstraat, waar enkele toeristische winkels open zijn. In de haven bekijken het muziekcentrum van binnen en van buiten. De terugweg is deels langs het water en deels via een leuk klein paadje dat zigzaggend ons weer naar boven brengt. Een erg leuke wandeling van 4,2 km en 2 uur die te vinden is op wikiloc: Wikiloc Botanical garden en stadswandeling Akureyri.

De volgende stop stond gepland bij de Kotárgil kloof, maar het lukte ons niet om daar te parkeren met de caravan. We hadden op een forum wel de juiste gegevens gevraagd, maar zoals ons al vaker is opgevallen is er alleen voor 1 auto de mogelijkheid om van de weg af te rijden. En de afrit, voor zover je daar al van kon spreken, was erg stijl. Voor ons met de caravan is dat eigenlijk niet te doen. Vandaar dat we de Korárgil kloof overslaagn. In plaats daarvan gaan we naar de Bóla kloof. Hiervoor rijden we een landweggetje op, waar we wel een goede parkeerplaats vinden.

Krijgen we toch nog een beetje lichaamsbeweging. We zijn hier zelfs niet de enigen. Wij lopen tot aan de cache die hier ligt. De twee andere mannen lopen verder de bergen in. Een mooie kloof en waterval, maar niet spectaculair. Deze korte wandeling, leuk om even de benen te strekken, is 1,4 km met een hoogteverschil van 112 meter. We doen een dik half uur over deze wandeling. De details van onze route op wikiloc: Wikiloc Bóla kloof en waterval. Voor meer details over de cache en foto's: Geocaching.com Bóla Waterfall .

Glaumbær, onze volgende en laatste stop voor vandaag is een prachtige oude boerderij en museum. Alle kamers van de boerderij staan onderling met elkaar in contact. Echt de moeite waard. We sluiten ons bezoek waardig af met het drinken van een kopje thee met gebak in het museumrestaurant dat geheel in stijl is ingericht. Dus een genot om daar te vertoeven. Ook de bovenverdieping van dit restaurant is nog ingericht als een museum.
Onderhand is het tijd om onze overnachtingsplek op te zoeken. Wederom een plek die Ineke had gevonden via Geocaching: Geocaching.com The Ferryman.

Inderdaad een prachtplek naast het standbeeld van de Ferryman met een fabelachtig uitzicht. En een mooi stukje geschiedenis. Helaas hebben we de bijbehorende cache niet gevonden, maar ook dat hoort erbij.
Als Johan eten kookt, gaat Ineke wat caches zoeken in Sauðárkrókur, maar de caches hier willen zich niet erg laten vinden. Wel vindt Ineke tijdens het zoeken de plek in de haven waar de vis te drogen hangt.

Maandag 3 augustus
Afgelegde km: ± 179 km
Activiteiten: Hólar; Sauðárkrókur; Hrafnagil; Hrutey iceland Blonduos; Hvammstangi
Overnachting: Kirkjuhvammur camping site in Hvammstangi

Het is voor IJslanders een nationale feestdag. Het enige dat wij hiervan merken is dat de winkels dicht zijn. Dat wisten we, dus hadden we zaterdag al voldoende boodschappen ingeslagen. Na de gebruikelijke ochtendrituelen gaan we vroeg op pad richting Hólar. Aangekomen in Holar is het nog maar kwart over negen als we bij de kathedraal aankomen. Overigens moet je hier niet te veel van voorstellen. Het is meer te vergelijken met een klein dorpskerkje in Nederland.

Vanwege de historische waarde, willen we het toch graag even bekijken. Om de tijd te doden maken we een korte rondwandeling. Dat is hier prima te doen. Op basis van wat caches die hier liggen en de paden die in de GPS staan, stelt Ineke een korte wandeling op. We lopen naast de caches langs een bron, het huis van één van de eerste bisschoppen, de kathedraal en de campsite door het Holar Forest terug naar een oude plaggenboerderij. Hólar is nl erg klein, maar je kunt hier wel erg leuk wandelen. Onze wandeling van 2,5 km en dik 1 uur is te vinden op wikiloc: Wikiloc Hˇlar.

Even na tienen zijn we weer bij de kathedraal die ondertussen open is en die we dus met een kort bezoek vereren.
We drinken koffie in de caravan.
In plaats van verder naar het noorden te rijden, rijden we terug naar Sauðárkrókur, waar we een kijkje nemen bij de vissen en vissenkoppen die te drogen hangen in de haven. Overigens hangen er niet veel vissen meer te drogen. Het meerendeel is vissekop. Via weg 744 gaan we richting Blonduos.

Halverwege wil Ineke nog even een cache opzoeken bij een leuke waterval. Maar dat blijkt toch nog lastiger te zijn. De parkeerplaatsen zijn vaak te klein om even te draaien. We moeten dan ook een eindje doorrijden om de auto de kunnen draaien. Ineke gaat alleen de cache en de waterval (erg leuk overigens) bezoeken terwijl Johan in de auto een boek gaat lezen. Een korte wandeling van 15 minuten en minder dan 1 km op wikiloc: Wikiloc Hrafnagil canyon. Voor kleine campers is dit overigens ook een leuke overnachtingsplek.
In Blonduos gaan we een wandeling maken over het eiland Hrutey. Een leuk eiland dat we helemaal alleen hebben, echt de moeite waard en de wandeling is eenvoudig. Onze route op wikiloc: Wikiloc Hrutey Blonduos.


Dan rijden we in één keer door naar Kirkjuhvammur camping site in Hvammstangi, waar we redelijk vroeg aan komen. De campsite (campingcard Hvammstangi) is weer aangenaam leeg, en we zoeken een beschut plekje op met elektra. Een beetje beschutting is wel nodig want het waait ontzettend. We hebben zelfs internet, dus Ineke gaat nog even wat opzoeken op internet. We besluiten om via de Westfjorden te gaan. M.b.v. www.road.is bekijken we de wegen en wat er zoal geasfalteerd is. De planning is nu om via weg 59 en weg 60 te rijden.
Ineke boekt telefonisch de ferry voor komende zaterdag van Brjanslaekur naar Stykkisholmur: Seatours.is. Dat gaat super eenvoudig. Even een telefoontje, je geeft je naam en je autonummer en het is geregeld.

Aan het eind van de middag gaat Ineke nog een kleine wandeling maken vanaf de campsite. Achter de campsite is een bosje op een heuvel waar ook een cache ligt. Een leuke wandeling van een half uur en 1 km. De route hiervan op wikiloc: Wikiloc Hvammstangi woods.
Met de auto gaat Ineke een kijkje nemen in het dorp en de haven. Zo weet ze alvast waar de supermarkt is.
's Avonds stroomt de camping weer vol. Het blijkt een campingcard campsite te zijn. Tot nog toe hadden we die nog niet gehad.

Maar goed dat we geen camping card hebben aangeschaft. Dat was nl. een bewuste keuze. Ineke had al gedacht dat we bijna geen campingcard campsites tegen zouden komen. Overigens is ons camping ritme erg gunstig. We zijn vaak vroeg op de campsite. Dan is er bijna nog niemand, en kunnen we een goede plek uitzoeken. Ook hebben we al een paar keer halverwege de dag gedoucht. Lekker rustig want iedereen is dan weg of aan het inpakken. Ook nu zijn er maar twee douches op de camping terwijl de campsite helemaal vol is.

Dinsdag 4 augustus
Afgelegde km: ± 171 km
Activiteiten: Vatsnes; Ánastaðarstapi; zeehondenkolonie Illugastaðir; Hvitserkur; Borgarvirki;
Overnachting: Langs weg 59

Terwijl ik dit schrijf zitten we op een hoogvlakte langs weg 59. Af en toe komt er nog een auto langs terwijl het al 10 uur is. We horen deze auto's niet omdat het erg hard waait. Het voelt als windkracht 10. We hebben dan ook het dak van de caravan niet omhoog gedaan, de openingen van de caravan(roosters) dicht geplakt of er een winterjas voor gestopt. Om de kachel aan te kunnen houden, hebben we aan de buitenkant de luchtinlaat van de kachel afgeschermd door de koelbox er voor te zetten. Kortom zwaar weer. Heel af en toe valt er een drup regen. Maar dat heeft niet veel om het lijf.


We zijn de dag gestart met een rondje Vatsnes via weg 711. De caravan hebben we op de campsite laten staan. Om 9 uur starten we richting het noorden. Ineke had alle belangrijke stopplekken genoteerd en de coördinaten bepaald op basis van bv gegevens op de kaart of van caches, reisverslagen en de reisgids.
Via een cache die niet veel voorsteld, gaan we naar Ánastaðarstapi view point. Een korte wandeling door de weilanden naar de kust. In het water, maar alleen zichtbaar als je echt aan de kust staat, is een rots in zee. Vergelijkbaar met Hvitserkur, maar dan vele malen minder interessant.

De twee volgende stopplaatsen zijn beide gericht op zeehonden. Natuurlijk weet je dan nooit wat je tegenkomt, maar in ons geval was de tweede zeehondenkolonie Illugastaðir echt een topper.
Je wandelt in ongeveer 900 meter langs de prachtige kust over een mooi pad naar een beschutte uitkijkpost, waar notabene twee verrekijkers aan een ketting liggen. En het zijn nog prima exemplaren, zodat je de vele zeehonden, echt tientallen, goed kunt bestuderen. We zijn hier dan ook niet alleen, maar het is zeker niet druk. Je kan hier zelfs kamperen op een kleine camping bij de parkeerplaats. Onze wandeling van 2 km en 3 kwartier op wikiloc naar de zeehonden van Illugastaðir: Wikiloc Illugastaðir seal colony.

Dan rijden we om de kaap heen naar Hvitserkur. Ook hier is een rots in zee, maar deze is wel de moeite waard. We zetten de auto onderaan op de parkeerplaats. Om op deze parkeerplaats te komen moet je wel een erg steile afdaling trotseren. Je ziet dan ook veel van de campers die dat niet aandurven en lekker boven bij de weg blijven staan en de afstand naar de parkeerplaats te voet ondernemen. Maar wij zijn zonder caravan, dus voor Johan is dit een fluitje van een cent. op de parkeerplaats drinken we de meegenomen koffie.

Zittend in de auto, want het is en blijft koud. Aangesterkt door de koffie met natuurlijk iets lekkers erbij, lopen we via een mooi pad naar een houten platvorm vanwaar je de rots, met de vorm van een soort van beest, kunt bekijken. Om de vragen voor de cache te beantwoorden moet je eigenlijk naar het strand. En voor Ineke is een cache scoren voldoende reden om deze steile afdaling te trotseren. Dat valt vies tegen. Een zeer steile en lastige afdaling. Dat was overigens ook duidelijk bij de cache beschrijving aangegeven. Maar uiteindelijk komen we heelhuids op het strand. Johan glijdt nog wel uit, maar gelukkig heeft hij zich niet bezeerd.
Op het strand heb je een nog beter zicht op de rots. Inderdaad een beeld waar je vrijelijk over kan fantaseren. Is het een neushoorn? Of....

De klim naar boven is ook niet eenvoudig, maar klimmen gaat nog net iets eenvoudiger dan afdalen. Onze wandeling op wikiloc naar Hvitserkur: Wikiloc Hvitserkur. Zo op papier dus een kleine afdaling van slechts 40 meter, maar erg steil. Al met al een wandeling van 1 km en 30 minuten.
De volgende stop is Borgarvirki. Hiervoor nemen we de afslag naar weg 717. Deze stop is tweevoudig interessant. Het zijn de resten van vulkanische activiteiten en een soort vesting waarvan de muur nog aanwezig is. Vanaf de parkeerplaats eerst een klim omhoog. Maar dan heb je wel een fantastisch uitzicht. We wandelen hier wat rond alvorens weer af te dalen naar de auto. De details van dit kleine wandelingetje op Wikiloc: Wikiloc Borgarvirki.

Al met al hebben we vandaag geen wandeling gedaan, maar zo stukje bij beetje is het toch ook een hele tocht geworden. Voor de laatste stop, de prachtige canyon en waterval Kolugljufur (Kolufossar) steken we weg 1 over. Aan de andere kant langs weg 715 / 7175 ligt deze waterval vlak langs de weg. Sterker nog. Het zicht op de waterval wordt vaak gehindert door de brug die over de canyon loop.

Al met al is het al weer kwart over 2 als we in Hvammstangi terug zijn. We tanken, doen nog wat boodschappen, nemen op de lege campsite een douche en pakken in om nog een stukje te rijden richting de Westfjorden.
Onderweg gaat het wat regenen, maar daar hebben we geen last van. Ten slotte zijn we tot nog toe wel erg verwend. We kunnen ons zelfs niet meer herinneren wanneer het voor het laatst heeft geregend.
Halverwege weg 59 zoeken we een overnachtingsplek. Heerlijk rustig. Nou ja, de wind giert om de caravan. Het waait zo hard, dat we het dak van de caravan niet omhoog doen. Ineke kan dan nog wel rechtop staan, maar voor Johan is het toch lastig koken. Johan moet gebogen voor het aanrecht staan. Maar het eten was zoals gewoonlijk weer geweldig. We blijven de gehele avond in de caravan en gaan vroeg op bed.

15-17 juli: Blue Lagoon; Reykjavik; Syðristapi; Seltun; Strandarkirkja; Hengill; Keri­

18-20 juli: Ůingvellir; Geysir & Strokkur; Gullfoss; Br˙arhl÷­; Brennisteinsalda; Landmannalaugar; St÷ng; Gjain; Selfoss; Seljalandsfoss & Glj˙frßfoss
21-23 juli: Skogarfoss; Solheimajokull; Dyrholaey; KirkjubŠjarklaustur; Laufskßlavar­a; Kirkjugolf; Fja­rßrglj˙fur; Skaftafoss; Dverghamrar; Skaftafell; Vatnajokull; Svinafellsjokull
24-26 juli: Svartifoss; Sel; Hofskirkja; Fjallsarlon; Jokulsarlon; Djupivogur; Hengifoss; Litlanefoss; badje Laugarfell Highland hostel
27-29 juli: Egilssta­ir; Dettifoss; Selfoss; Nßmafjall; Grˇtagjß; Myvatn; H÷f­i; Sk˙tusta­ir pseudokraters & rokerij;- Krafla; Viti; Krafla krachtcentrale; ReykjahlÝ­
30 - 1 aug: Dimmuborgir; Hverfjall; Husavik; Àsbyrgi; Hljódaklettar; Rauðhólar; eiland van Eyan; walvissafari Husavik
2 - 4 aug: Laufas; Akureyri; Bola waterfall; GlaumbŠr; Hˇlar; Sau­ßrkrˇkur; Hrafnagil; Hrutey Blonduos; Hvammstangi; Vatsnes; ┴nasta­arstapi; zeehondenkolonie Illugasta­ir; Hvitserkur; Borgarvirki
5 - 7 aug: zuidelijke kust Westfjorden; Latrabjarg; Gar­ar BA 64; Patreksfj÷r­ur; Wandeling Vatnsdalur; Dynjandi waterval
8- 10 aug: boottocht BrjßnslŠkur -> Stykkisholmur; Stykkisholmur; Helgafjell; Saxholl; Dritvik & Blueberry labyrint; Londrangar; Arnarstapi; Borg ß Mřrum; Deildartunguhver; Hraunfossar & Barnafoss; Reykholt
11- 12 aug: Reykjavik; Perlan; H÷f­i; Vulcano house; muziekcentrum Harpa; Grillmarka­urinn; Terugreis