Reisverslag IJsland 2015 5 t/m 7 augustus

zuidelijke kust Westfjorden - Latrabjarg - Garðar BA 64 - Patreksfjörður
Wandeling Vatnsdalur - Dynjandi waterval

Woensdag 5 augustus
Afgelegde km: ± 289 km
Activiteiten: Autorit langs de zuidelijke kust van de Westfjorden
Overnachting: Tálknafjörður camping

Vandaag is een reisdag. We willen in 1 keer naar Tálknafjörður rijden.
Tijdens de eerste kilometers op weg 59 waait het nog steeds erg hard. Omdat het nog vroeg is, zoals gebruikelijk rond kwart over 8, is er nog niemand op pad. De eerste stop en tevens koffiestop is bij hotel Bjarkalundur langs weg 60 bij een cache. Ondertussen hebben we al besloten om geen wandelingen te maken.

Het waait echt te hard. Langs de kant van de weg staan altijd borden. We hadden hier nooit echt goed naar gekeken, maar nu werd dat toch wel belangrijk. Vlak voor onze koffie pauze was een dergelijk bord, met daarop iets van 14 en een cijfer in het rood aan de rechterkant. Wij zijn gewend in windkracht en Beaufort te rekenen. In IJsland dus duidelijk niet. Dit betekent nl m/sec. Op de camping op internet even de relatie achterhaalt.

Windkracht (in Bft)

Betekenis m/s 
0 windstil 0,0 t/m 0,2
1 zwakke wind 0,3 t/m 1,5
2 zwakke wind 1,6 t/m 3,3
3 matige wind 3,4 t/m 5,6
4 matige wind 5,5 t/m 7,9
5 vrij krachtige wind 8,0 t/m 10,7
6 krachtige wind 10,8 t/m 13,8
7 harde wind 13,9 t/m 17,1
8 stormachtige wind 17,2 t/m 20,7
9 storm 20,8 t/m 24,4
10 zware storm 24,5 t/m 28,4
11 zeer zware storm 28,5 t/m 32,6
12 orkaan 32,7 en hoger


Het was onderweg dus windkracht 7 en later hebben we nog hogere waarden tot 24,5 m/s gezien.
Voor meer details: is.sixt onder het kopje: Weather and seasonal road conditions.
Het waaide dus behoorlijk en de caravan trok wat aan de auto, maar een Eriba blaas je niet zomaar van de weg. Na de koffie op de parkeerplaats van het hotel gaat Ineke nog een cache loggen, terwijl Johan een boek leest. Een leuke wandeling langs het riviertje rechts naast het hotel. Een tip om eenvoudig bij de cache te komen: ga naar het bruine houten huisje en steek daar de rivier over. Dan loopt er een pad naar de cache.

Na de cache gevonden te hebben, gaat Ineke bij het hotel navragen of het veilig is om verder te rijden. Er rijden nauwelijks auto's op de weg. Volgens de aardige jongeman van het hotel is dit vrij normaal, en konden we prima verder. Alleen niet te hard rijden. Wel zetten we de watercontainer in de caravan als verzwaring.
Al snel komen we bij het gravel deel van de route. Er zitten behoorlijke hobbels in de weg met een stijging van 18%. Met slippende banden halen we de top. Nadat we weer op het asfalt zijn aangeland nemen we een korte rustpauze en lezen in de auto, waar het lekker warm is, een boek. Daarna ondernemen we de laatste etappe.
Als we in het dal van de camping arriveren, zien we ineens dat het water in deze fjord bladstil is. In de fjorden eerder op de dag waren er steeds hoge golven. En ja hoor, op de vrij wel lege camping, waar we even na 2 uur aankomen, is het gewoon windstil. Toch zoeken we voor de zekerheid een plekje waar we uit de wind staan. Wederom een campingcard camping: Campingcard.is Talknafjordur.

’s Avonds na het eten maken we een avond wandelingetje naar de fjord. Tijdens het lopen worden we aangevallen door sterntjes. Vanuit een Stuka-duikvlucht krijgt Johan een lading vogelpoep op zijn jas. De terug weg nemen we via een pad langs het bos, ver weg van de sterntjes, dat weer uitkomt bij de campsite.
Voor de rest is dit dorp echt een gat. Ineke is er nog even doorheen gereden, omdat je er een fabriekje van cremes vindt. Dat is een leuk souvenir. Maar de fabriek was dicht. Je kunt het overigens ook kopen bij het zwembad annex receptie van de campsite.
Een leuke en rustige camping, met voor ieder wat. Voor de kinderen een luchtkussen en een zwembad (waar je wel apart voor moet betalen). Voor de mannen een leuke barbecue waarop Johan vanavond een lamsbout klaar maakt. Voor de vrouwen de leuke crèmes en een ideale afwasplaats: binnen met warm water, in een leuke keukenruimte voor de tentjeskampeerders. En voor iedereen die dat wil ook nog eens gratis internet.

Donderdag 6 augustus
Afgelegde km: ± 165 km
Activiteiten: Latrabjarg; Garðar BA 64; Patreksfjörður
Overnachting: Tálknafjörður camping 

We gaan vandaag op vogeljacht op het meest westelijke puntje van Europa.
Het waait wat minder. Overigens horen we in de wandelgangen dat het gister overal erg hard heeft gewaaid.
We starten vroeg. Via weg weg 617, 63, 62 en 612 rijden we naar Latrabjarg. Onderweg gaat Ineke een aantal caches zoeken. De tweede cache wilden we met zijn tweeën doen, maar dat bleek uiteindelijk een beklimming van een berg achter een verlaten boerderij te zijn. Dus Ineke gaat het laatste deel alleen naar boven.

Net na de afslag van weg 612 bezoeken we de oudste metalen boot van IJsland, de Garðar BA 64, die langs de weg op het strand staat te pronken. Het is een mooie route naar Latrabjarg. Wel is de weg af en toe slecht met steile randen. We hebben geluk, het is niet echt druk. Bij Latrabjarg waait het weer zoals gewoonlijk en we trekken dan ook dikke kleren, mutsen en handschoenen aan. Inderdaad zitten de Puffins hier zeer fotogeniek te zijn. Ze gaan gewoon voor je poseren. Vooral de eerste 100 meter zit vol met vogels.

We lopen nog een eindje verder langs de mooie klifkust. Van het laatste deel maken we alleen een foto. De kust verdwijnt in de mist. Onze route op wikiloc: Wikiloc Latrabjarg.
Uiteindelijk is het een korte wandeling geworden van 2,1 km en een hoogteverschil van 128 meter. We doen een dik uur over deze wandeling. We rijden dezelfde weg terug en nemen een kijkje in Patreksfjörður. Dit dorp stelt niet veel voor. Wel brengen we een bezoekje aan de winkel om wat levensmiddelen te kopen.

Om een uur of 3 zijn we weer terug bij de caravan.
Ineke gaat alleen 3 km verder rijden naar een badje. Daar zit ze te weken in een heet bad met 10 andere Duitsers. Waar zijn de IJslanders?
Omdat het ons gister goed is bevallen, maakt Johan wederom een lamsbout klaar op de barbecue.
’s Avonds maken we nog een leuke wandeling achter de camping door het bos, een echte aanrader voor als je hier op de camping staat. De route start achter de barbecue ruimte. Vandaaruit loopt je naar de bosrand. Je ziet dan vanzelf een pad, dat je linksaf verder volgt.

Op een gegeven moment is er een zijweg rechts. Dat neem je terug naar de campsite. Je loopt nu door het bos. Een echt prachtig bos, met het geluid van de kwetterende sternen op de achtergrond. Op een gegeven moment is er een pad naar rechts, neem die en daal weer af via de traptreden naar de campsite. Je komt dan uit bij het Beachvolleybalveld. De route is terug te vinden op wikloc: Wikiloc avond wandeling vanaf de camping in Tálknafjörður. Een korte route van 1 km die we afleggen in een half uur.

Vrijdag 7 augustus
Afgelegde km: ± 196 km
Activiteiten: Wandeling Vatnsdalur; Dynjandi waterval
Overnachting: Tálknafjörður camping 

Vandaag een drukke dag. We willen een lange afstand afleggen en veel wandelen. Het weer valt gelukkig mee. Het is droog en het waait niet erg hard. De zon laat zich zelfs af en toe even zien.
Zoals gebruikelijk starten we ons rondje een uur of half negen. We rijden terug via de asfaltweg naar de haven Brjánslækur waar we morgen met de boot verder gaan. Iets verderop gaan we een wandeling maken die we een paar dagen geleden hebben overgeslagen. Eerst zoeken we nog een plekje om van de weg af te komen. Dat lukt gelukkig. De afritten zijn vaak erg stijl, en zo ook hier. De echte start van de wandeling nemen we dus niet, maar we parkeren de auto op het pad waar de wandeling eindigt. Hier zijn allerlei inhammen in de weg waar je ook goed zou kunnen overnachten, ware het dat dat niet is toegestaan.
We lopen de Rother wandeling 43 Rondwandeling door het Vatnsdalur. Een mooie wandeling. Weer eens wat anders. Vooral omdat we bijna niemand tegenkomen.

Het eerste deel van de wandeling is moeilijk, klimmen en klauteren over rotsen langs de waterkant en af en toe door het struikgewas. De route is overigens goed aangegeven. Bij een zwart strandje verlaten we het meer en gaan het hoger op zoeken. Hier gaat het echter fout. We volgen trouw de rode paaltjes, maar de rode paaltjes geven twee routes aan. We zoeken wat en denken bijna dat we dezelfde weg terug moeten lopen, maar dan lukt het toch om het goede pad te vinden. Op de plek, die bij de route hoort (GPS bestand van Rother) staat een dubbel rood paaltje. Hier moet je scherp naar rechts lopen in plaats van rechtdoor. Vanaf daar is het klimmen omhoog. Maar dat valt ook eigenlijk wel mee. Eenmaal bovenaan is het een pad dat langzaam weer naar beneden loopt.

Op een gegeven moment kom je in een ander dal met een meertje. Van daar loop je weer terug naar de weg. Volgens de Rother wandelgids zijn aan het eind van de wandeling nog cascades en watervallen. Maar daar gaan we niet meer naar toe. Onze route op wikiloc: Wikiloc Vatnsdalur. We doen 3 uur en een kwartier over deze wandeling van 7,3 km en 199 hoogtemeters. Volgens Rother een rode route, waarschijnlijk vanwege het eerste deel van de wandeling. Het deel over de rotsen.
We zijn best nat geworden van het natte struikgewas, en ook onze schoenen zijn nat van het lange gras. Die houden we dus maar aan, want dan kunnen ze nog wat drogen. We rijden verder via de dirtroad naar de Dynjandi watervallen door een mooi landschap. Hoog in de bergen is het mistig, maar deze weg is beter dan de weg van gisteren.

Dit is een doorgaande weg. Bij Dynjandi op de zeer kleine campsite starten we opnieuw een wandeling. Dit is eigenlijk geen echte wandeling. Je loopt gewoon met de meute mee naar boven. Wel een zeer mooie waterval, die zich als een sluier uitspreidt over de onderliggende rotswand. Pas als je er dichtbij staat zie je hoe groot hij is. We hebben dan ook de nodige foto’s genomen. Onze route van deze wandeling op wikiloc: Wikiloc Dynjandi. Uiteindelijk blijkt het een wandeling te zijn van 2 km en 114 hoogte meters waarover we 1 uur en een kwartier hebben gedaan.

Op de terugweg met de auto is het iets minder mistig, dus kunnen we nog goed om ons heen kijken. De terugweg gaat via weg 63 via Bildudalur. Een prima asfaltweg. Onderweg nemen we nog een kijkje bij het hete badje Reykjafjarðarlaug, maar dat zit bijna vol met Fransen(!), dus we nemen zelf geen bad. Overigens is het een pracht locatie. Dus als je het rijk hier alleen hebt, is het vast erg leuk. Naast het warme badje is ook een gewoon zwembad, maar daar is niemand aanwezig.
Om een uur of 5 zijn we weer in Tálknafjörður. We maken hier nog wat foto’s van de moderne kerk en het oude schip, We tanken diesel en Ineke koopt creme van een bedrijfje dat hier zit.

’s Avonds gaan we uit eten bij het restaurant naast de camping: Cafe Dunhagi. Volgens Tripadvisor het beste restaurant in het dorp: Tripadvisor Cafe Dunhagi. We zijn de enige gasten. We merken dat het al naseizoen wordt.. Het eten is heerlijk. We nemen lamssoep, een lamsboutje en een merengue-skyrcake na.

15-17 juli: Blue Lagoon; Reykjavik; Syðristapi; Seltun; Strandarkirkja; Hengill; Keriš

18-20 juli: Žingvellir; Geysir & Strokkur; Gullfoss; Brśarhlöš; Brennisteinsalda; Landmannalaugar; Stöng; Gjain; Selfoss; Seljalandsfoss & Gljśfrįfoss
21-23 juli: Skogarfoss; Solheimajokull; Dyrholaey; Kirkjubęjarklaustur; Laufskįlavarša; Kirkjugolf; Fjašrįrgljśfur; Skaftafoss; Dverghamrar; Skaftafell; Vatnajokull; Svinafellsjokull
24-26 juli: Svartifoss; Sel; Hofskirkja; Fjallsarlon; Jokulsarlon; Djupivogur; Hengifoss; Litlanefoss; badje Laugarfell Highland hostel
27-29 juli: Egilsstašir; Dettifoss; Selfoss; Nįmafjall; Grótagjį; Myvatn; Höfši; Skśtustašir pseudokraters & rokerij;- Krafla; Viti; Krafla krachtcentrale; Reykjahlķš
30 - 1 aug: Dimmuborgir; Hverfjall; Husavik; Àsbyrgi; Hljódaklettar; Rauðhólar; eiland van Eyan; walvissafari Husavik
2 - 4 aug: Laufas; Akureyri; Bola waterfall; Glaumbęr; Hólar; Saušįrkrókur; Hrafnagil; Hrutey Blonduos; Hvammstangi; Vatsnes; Įnastašarstapi; zeehondenkolonie Illugastašir; Hvitserkur; Borgarvirki
5 - 7 aug: zuidelijke kust Westfjorden; Latrabjarg; Garšar BA 64; Patreksfjöršur; Wandeling Vatnsdalur; Dynjandi waterval
8- 10 aug: boottocht Brjįnslękur -> Stykkisholmur; Stykkisholmur; Helgafjell; Saxholl; Dritvik & Blueberry labyrint; Londrangar; Arnarstapi; Borg į Mżrum; Deildartunguhver; Hraunfossar & Barnafoss; Reykholt
11- 12 aug: Reykjavik; Perlan; Höfši; Vulcano house; muziekcentrum Harpa; Grillmarkašurinn; Terugreis