Reisverslag IJsland 2015
8 t/m 10 augustus

boottocht Brjánslækur -> Stykkisholmur - Stykkisholmur - Helgafjell - Saxholl - Dritvik & Blueberry labyrint
Londrangar - Arnarstapi - Borg á Mýrum - Deildartunguhver - Hraunfossar & Barnafoss - Reykholt

Zaterdag 8 augustus
Afgelegde km: ± 98 km
Activiteiten: boottocht Brjánslækur -> Stykkisholmur; Stykkisholmur; Helgafjell
Overnachting: Op een parkeerplaats langs weg 56

We doen het rustig aan vanochtend. We hoeven uiteindelijk pas om kwart voor 12 bij de boot te zijn.
Voor het ontbijt, na achten, gaan we beiden nog even douchen in het zwembad. Die is alleen open van 8 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds en daar kunnen we douchen omdat de douche op de campsite niet werken. De douches van het zwembad zijn overigens ook veel beter, dus dat komt goed uit. Het is wel groepsdouchen en als je naar binnen stapt, gaan er ineens 10 douches stromen. Maakt niet uit want warm water is in IJsland bijna gratis.

Als je rustig aan kunt doen gaat alles langzamer, met als gevolg dat we nog niet eens op het uiterst geplande tijdstip weg zijn. Even na kwart over 10 verlaten we de campsite en rijden, nu voor de 3de keer de route naar Brjánslækur.
Links van de weg bij de campsite moet je je ticket voor de boot halen en betalen. Daarna kunnen we als eerste in Lane 3 opstellen. Er stonden al meer auto’s, maar die staan in de rij met gewone auto’s.
Dan drinken we een kopje koffie in de caravan en aanschouwen het gebeuren rondom ons.
Helaas ontdekt Ineke dan dat de e-reader leeg is, net terwijl we alles hebben opgeladen omdat we nu 3 nachten in het wild gaan kamperen. Dus dat wordt geen leesvoer tijdens de bootreis.

Als Johan met de auto de boot op rijdt maakt Ineke nog wat foto’s. Alle meerijders moeten nl via de voetgangers ingang aan boord.
Volgens zeggen is dit de voormalige boot naar Vlieland, maar daar is niets van terug te vinden. Johan kwam het interieur wel bekend voor. De zee is erg rustig en het waait nauwelijks. Dus dat is erg prettig en comfortabel.

Een leuke boottocht, waarbij men ook nog even aanmeert bij het eiland Flatey. Een leuk detail: Je kunt zelfs de auto op de boot achterlaten richting Stykkisholmur en dan zelf in Flatey van boord gaan. Je moet dan je sleutels afgeven bij de cafetaria aan boord, dan rijden zij je auto van boord en parkeren die in de haven. Zelf blijf je dan een aantal uren op Flatey om verder te reizen met de volgende boot. Dat kan dus alleen als je de eerste boot neemt en zowel vanuit het noorden als het zuiden.

Dat wisten we niet, hoewel dat wel in de reisgids bij Flatey vermeld stond. Lijkt me leuk om te doen als we ooit weer naar IJsland gaan.
In Stykkisholmur gaan we eerst naar de Bonus om een paar inkopen te doen. Veel hebben we niet nodig. Nog drie nachten dan zijn we weer in Reykjavik.

Daarna rijden we naar de kerk op de heuvel. Een oer lelijke kerk maar met een mooi uitzicht en een cache.
We rijden terug naar de haven en beklimmen daar het heuveltje met fraai uitzicht en vinden ook daar een cache.
Dan rijden we door naar Helgafjell. Voordat we deze berg beklimmen leest Ineke eerst voor hoe je deze berg moet beklimmen:
Je moet zonder te praten en zonder om te kijken de berg beklimmen. Op de top naar het oosten kijken en dan mag je drie wensen doen.

Die mag je niet aan anderen vertellen. Dus op pad. Na de beklimming en de drie wensen gaat Ineke nog op zoek naar een cache die ze niet kan vinden. Als anderen zien dat we zoeken gaan zij ook zoeken, omdat zij ook geocachers zijn. Maar klaarblijkelijk is het een premium cache, want zij hadden niet gezien dat hier een cache was. Ondanks de gezamenlijke zoektocht werd de cache niet gespot.


Dan gaan we op weg naar onze overnachtingsplek langs weg 56. Dit is geen toeristische attractie, maar wel een parkeerplaats langs een asfalt weg met een cache. Zodoende had Ineke deze plek gevonden. Deze locatie met foto's op Geocaching.com: Geocaching coordinaten overnachtingsplek. Gisteren had Ineke, toen we nog internet hadden, gecontroleerd of de cache er nog lag. Dat bleek niet het geval. Sterker nog, de Cache Owner had een verzoek of iemand er weer een cache neer kon leggen. Dat verzoek heeft Ineke ingewilligd.

We hebben een bakje bij ons dat veel gebruikt wordt als geocachebehuizing. Die hebben we dus vanochtend omgetoverd in een cachecontainer met een mooi leeg logpapiertje + mijn eigen geocaching naam. Nadat de andere parkeerders weg waren ging Ineke de cache verstoppen.

Een prachtplek. Dat dit niet in de reisgidsen staat verbaasd ons. We hebben prachtig uitzicht op het meer Selvallavatn. Er zijn zelfs bussen die stoppen. We zien dat de mensen afdalen naar het water. Later ontdekken we ook waarom. Daar is het landschap nog mooier met een mooie waterval. Het speciale van deze waterval is dat een schaap (of een mens op de hurken?) er onder door kan lopen. We hebben het niet geprobeerd, want het leek nogal modderig.

Zondag 9 augustus
Afgelegde km: ± 128 km
Activiteiten: Saxholl; Dritvik & Blueberry labyrint; Londrangar; Arnarstapi
Overnachting: op de parkeerplaats bij het kerkje van Búðir 

Na het ontbijt van cornflakes, honing en melk, gaan we stipt op de normale tijd op pad. Een druk programma vandaag om de Snæfellsnes te bekijken. Te druk blijkt later vandaag, want we zijn aan het eind zo moe, dat we de laatste twee attracties overslaan.
We rijden een klein eindje terug om dan links af te slaan richting Olafsvik, waar we een korte stop maken bij een uitzichtspunt op de berg Kirkjufell.

Daarna rijden we door twee andere dorpen die totaal verlaten zijn. Iedereen slaapt zeker nog omdat het zondag is. De volgende stop is bij een archeologische opgraving. Dat stelt niets voor, maar levert wel een cache op. We zijn ondertussen volgens mij in het nationale park, dus dit is geen optie meer voor een overnachting, anders was dit wel een mooie plek geweest. Meer info over deze plek is te vinden op Geocaching Gufuskßlar Archaeology. Dat hier al heel lang geleden mensen woonden blijkt ook uit een oude waterput die kort geleden is ontdekt.

We proberen om voorbij Hellissandur de afslag te nemen naar het uiterste puntje van dit schiereiland, maar we komen maar halverwege. Halverwege weg 579 stopt het asfalt. Gelukkig is daar wel een parkeerplaats. We lopen even naar de kust en gaan daarna terug naar de hoofdweg.

Wat langer spenderen we bij de Saxholl. We beklimmen deze kleine berg en hebben zo een mooi zicht op het omringende landschap. Na de afdaling zijn we toe aan een kop koffie. Onze route op wikiloc van deze beklimming: Wikiloc Saxholl. Een klein bergje van 55 meter hoog. Het kost ons dan ook slecht een kwartier om deze berg te beklimmen.

Dan op naar de eerste super attractie van vandaag. Bij weg 572. We gaan daar stenen optillen, door gaten kijken, scheepsresten bekijken, wandelen en uiteindelijk uitkomen bij Dritvik en een Blueberry labyrint. Een erg leuke en afwisselende wandeling. Zeker gezien het feit dat alle toeristen niet verder komen dan het scheepsschroot. Onze route op wikiloc van deze leuke wandeling die net iets verder gaat dan menig tourist: Wikiloc Dritvik & Blueberry labyrint. En voor diegene die zich afvragen hoe wij aan deze wandeling zijn gekomen? Aan het eind lag een geocache, die je doormiddel van allerlei vragen onderweg kon vinden. Een leuke wandeling van 2,8 km. Wel doen we 1,5 uur over deze wandeling.

Dan nemen we even een kijkje bij Londrangar, een hoge rots vlak aan zee. Niet eens in zee. Dat hebben we dan ook snel bekeken. Hiervoor hebben nog wel een korte wandeling van 1 km en 15 minuten ondernomen. We zien Londrangar alleen vanaf een afstand. De details zijn te vinden op wikiloc: Wikiloc Londrangar.

Volgende grote attractie is Arnarstapi. We doen hier de wandeling van Rother. Wandeling 48: De basaltkust van Arnarstapi. Een mooie kust wandeling, die uiteindelijk uitkomt bij Hellnar, waar we warme chocolade melk en skyr gebak eten bij restaurant Fjoruhusid: Tripadvisor Fjoruhusid Hellnar. Overigens kun je hier ook gewoon met de auto komen, en de wandeling kun je hier ook starten. We hadden dat beetje energie ook wel nodig. Onderhand hebben we er toch al heel wat kilometers en hoogtemeters opzitten vandaag.

We lopen dezelfde weg terug.
Als we terug zijn bij de trol neemt Ineke nog even een plaatje en een cache mee. Onze wandeling van 7,2 km en 3 uur op wikiloc: Wikiloc Arnarstapi.

Dan zoeken we een overnachtingsplek. Een mogelijke overnachting had Ineke gevonden bij het kerkje van Búðir. En daar strijken we dan ook neer. Het kerkje kunnen we helaas niet bezoeken.
We slaan de volgende twee attracties over: Sönghellir en Rauðfeldsgjár. Misschien voor een volgende keer? Omdat we al onze reserve dagen hebben gebruikt, moeten we morgen in één keer doorrijden naar Glymur.

Bij Búðir staan we heerlijk in het zonnetje maar wel op de wind. We zetten de auto zo gunstig mogelijk neer, met de neus van de auto in de wind. Dan kan de kachel ook nog even aan. En alleen het achterdeel van het dak gaat omhoog, zodat Johan wel goed kan koken. Er staan nog twee andere campers.
's Avonds na het eten hebben we toch nog een beetje energie kunnen vinden om in de omgeving, een duingebied, een korte wandeling te maken. Weer eens heel wat anders. Het lijkt meer op een wandeling in de Nederlandse duinen, met helmgras, duinen en een zandstrandje.

Maandag 10 augustus
Afgelegde km: ± 315 km
Activiteiten: Borg á Mýrum; Deildartunguhver; Hraunfossar & Barnafoss; Reykholt
Overnachting: Langs de weg aan het begin van het pad naar de Glymur waterval

Vandaag wordt een reisdag. Afgewisseld met wat activiteiten en caches. Die bouwen we dan ook om tot wandelingen.
De eerste stop is op de camping bij de start van de Eldborg wandeling. Die gaan we niet doen, maar Johan gaat even het vuilnis weggooien en water tanken want onze watervoorraad is op, terwijl Ineke een kort stukje van de wandeling aflegt naar een cache.

De tweede stop is leuker. Bij een kerkje vlak bij Borgarnes. Een leuke cache die je uiteindelijk brengt naar een heuveltje achter de kerk met leuk uitzicht op Borgarnes. Als je eens wilt ervaren wat geocaching is, is dit een heel goede optie om het eens te proberen. De info over deze cache is te vinden op: Geocaching Borg á Mýrum. Voordat je de cache kunt gaan vinden moet je eerst ter plekke een puzzel oplossen. Wil je toch genieten van het mooie uitzichtspunt zonder te geocache dan kun je gebruik maken van de route op wikiloc, die wel een klein beetje is ingekort om de locatie van de cache niet te verklappen: Wikiloc Borg á Mýrum.
We bekijken ook het kerkje, dat door een mevrouw wordt opengedaan zo gauw ze ons aan zag komen rijden. We drinken hier koffie in de caravan.

In Bogarnes gaan we tanken en boodschappen doen in een Netto. Een erg grote, prima winkel, maar wij hebben alleen skyr nodig voor de laatste avond en pakjes kaneelkoekjes om mee te nemen naar huis.
We rijden Borgarnes op en neer maar dat stelt niets voor.
Via weg 1 en weg 50 rijden we naar het noorden naar Deildartunguhver, waar we de warme bronnen bekijken, van waaruit een aantal stadjes van heet water worden voorzien. Leuk om even te zien. We zijn hier niet alleen. Tegelijkertijd is er ook een buslading Japanner en/of Chinezen.
We vervolgen onze weg via weg 50 en 518 naar de waterval Hraunfossar, waarbij het water direct uit de rotsen komt zonder dat er een rivier te zien is. En naar de ernaast gelegen waterval Barnafoss. Hier maken we een leuke wandeling. Deels op paden die in de gps staan, deels aangevuld door gewoon tussen de rotsen door te lopen. Verwacht dus geen gebaande wegen. Een leuk klein wandelingetje door de lava velden om de benen te strekken. Onze wandeling op wikiloc: Wikiloc Hraunfossar and Barnafoss.

Ondertussen zijn we al weer aardig het binnenland in gereden. We rijden terug via dezelfde route naar Reykholt. Waar we het oude kerkje, de waterbron en het badje bekijken en ook een leuk wandelingetje rondom het dorp maken om weer even de benen te strekken en de conditie op peil te houden. Hier wordt de aardwarmte ingezet om kassen te verwarmen. Onze wandeling door het kleine dorpje Reykholt op wikiloc: Wikiloc Reykholt.

De laatste etappe van vandaag brengt ons naar Glymur. We nemen nog even een kijkje op de parkeerplaats bij Glymur, maar daar mogen we niet kamperen. Op de parkeerplaats is het nog druk als wij er om een uur of 4 langs rijden en tot 6 uur gaan er nog mensen naar boven. Dus een geliefde wandeling. We rijden een stukje terug en vinden dan rechts bijna aan het begin van die weg een pracht plek. Tussen de bomen zodat we vanaf de weg niet zichtbaar zijn. Nou ja, bijna niet. Links bij de rivier mag je helaas niet kamperen vanwege vissers. Morgen willen we de Glymur wandeling doen. Dit is een zwarte wandeling volgens de normering van Rother. Dus erg moeilijk. Een stijle beklimming en bovenaan een doorwading door de rivier. We bespreken 's avonds uitgebreid of we deze wandeling wel of niet gaan doen.
We eten de laatste restjes voedsel en maken de tassen alvast klaar voor de thuisvlucht. Dat scheelt morgen weer tijd. Ook maken we nog een kleine wandeling van een paar minuten om de rust van de omgeving op te snuiven.

15-17 juli: Blue Lagoon; Reykjavik; Syðristapi; Seltun; Strandarkirkja; Hengill; Keri­

18-20 juli: Ůingvellir; Geysir & Strokkur; Gullfoss; Br˙arhl÷­; Brennisteinsalda; Landmannalaugar; St÷ng; Gjain; Selfoss; Seljalandsfoss & Glj˙frßfoss
21-23 juli: Skogarfoss; Solheimajokull; Dyrholaey; KirkjubŠjarklaustur; Laufskßlavar­a; Kirkjugolf; Fja­rßrglj˙fur; Skaftafoss; Dverghamrar; Skaftafell; Vatnajokull; Svinafellsjokull
24-26 juli: Svartifoss; Sel; Hofskirkja; Fjallsarlon; Jokulsarlon; Djupivogur; Hengifoss; Litlanefoss; badje Laugarfell Highland hostel
27-29 juli: Egilssta­ir; Dettifoss; Selfoss; Nßmafjall; Grˇtagjß; Myvatn; H÷f­i; Sk˙tusta­ir pseudokraters & rokerij;- Krafla; Viti; Krafla krachtcentrale; ReykjahlÝ­
30 - 1 aug: Dimmuborgir; Hverfjall; Husavik; Àsbyrgi; Hljódaklettar; Rauðhólar; eiland van Eyan; walvissafari Husavik
2 - 4 aug: Laufas; Akureyri; Bola waterfall; GlaumbŠr; Hˇlar; Sau­ßrkrˇkur; Hrafnagil; Hrutey Blonduos; Hvammstangi; Vatsnes; ┴nasta­arstapi; zeehondenkolonie Illugasta­ir; Hvitserkur; Borgarvirki
5 - 7 aug: zuidelijke kust Westfjorden; Latrabjarg; Gar­ar BA 64; Patreksfj÷r­ur; Wandeling Vatnsdalur; Dynjandi waterval
8- 10 aug: boottocht BrjßnslŠkur -> Stykkisholmur; Stykkisholmur; Helgafjell; Saxholl; Dritvik & Blueberry labyrint; Londrangar; Arnarstapi; Borg ß Mřrum; Deildartunguhver; Hraunfossar & Barnafoss; Reykholt
11- 12 aug: Reykjavik; Perlan; H÷f­i; Vulcano house; muziekcentrum Harpa; Grillmarka­urinn; Terugreis