Reisverslag Madeira 2014

Levada Da Serra Do Faial - levada Dos Tornos - Levada Nova - Ribeira Brava - Ribeiro Frio - levada Do Pozo Do Bezerra - levada Do Furado - Balcoes

Woensdag 23 april
Activiteit: cirkel wandeling langs levada Da Serra Do Faial en levada Dos Tornos

Na een goede nachtrust heerlijk en uitgebreid ontbeten. We maken vandaag geen koffie klaar en laten de auto staan (tenminste overdag). We gaan een wandeling maken langs twee levada’s waarvan 1 langs ons huisje loopt. Deze wandeling bestaat uit delen van Sunflower wandeling 7 en 10. Leonor hadden we al gevraagd hoe we het best bij de levada kunnen komen. Bij het centrale huis staat duidelijk een bordje “WALK”. Die bordjes volgen we door de prachtige tuinen naar de levada Da Serra Do Faial. Deze levada staat droog. De levada volgen we links af in de richting van Monte. Af en toe kom je langs huizen en even later loop je weer door een bos, totdat we moeten afdalen via een steile weg langs een groot voetbalstadion. Na het voetbalstadion (een afdaling van zo‘n 175 m) gaan we weer linksaf verder lopen langs de levada Dos Tornos. Vandaag kunnen we het ook wel de mimosa levada noemen vanwege de vele mimosa die in bloei staat langs de levada. Deze levada bevat veel water, en dit deel van onze route is ook mooier en afwisselender.

Langs huizen en zelfs boerderijen (alle varkens en kippen onder dak), door een tunneltje en zelfs door een oerwoud. Onderweg drinken we koffie bij de Hortensia tea garden (www.hortensiagardens.com). Koffie met appelgebak in een prachtige tuin met rustgevende klingel muziek, van een groot aantal bamboe en metalen windorgels die rond het terras hangen, en zicht op Funchal en de zee. Wat wil je nog meer.
Als we de koffie op hebben zien we donkere wolken samenpakken in de richting van ons huisje, maar onderweg hebben we gelukkig geen regen gehad.

In het route deel tussen Hortensia tea Garden en Camacha komen we nog door een tunnel. Deze was moeilijker dan die bij de wandeling naar de Calderaeo verde. Ook al hadden we inmiddels nieuwe batterijen in de hoofdlampjes gedaan. Langs deze levada was nl. geen reling. Dus één misstap en je ligt in het diepe water van de levada.
We vervolgen onze route tot de eerste huizen van Camacha. Je bent dan in een dal met huizen en hebt prachtig uitzicht op zee. Daar verlaten we de levada en lopen via trappen en kleine paden tussen de huizen door, samen met winkelende huisvrouwen naar de supermarkt in Camacha. Ik dacht dat dit een lastig stuk route zou zijn om te vinden, maar dat viel reuze mee.

Je verlaat de levada bij een trap met uitzicht over een plat dak, op het moment dat de levada even langs de autoweg loopt (die je over moet steken om de trap te beklimmen). In Camacha, voorbij het winkelcentrum, op het kruispunt, kun je de borden volgen richting de levada Da Serra Do Faial. Je moet dan wel langs een hoofdweg naar boven lopen, maar wij zijn hier maar 1 auto tegengekomen. Bij de levada gaan we wederom links af. Ze zijn hier bezig de levada netjes schoon te maken. Zeker om het water tijdens regen goed te kunnen afvoeren. Ter hoogte van ons huisje kunnen we gewoon de weg aflopen waar onze auto ook langs geparkeerd staat. De eerste dag hadden we deze kruizing van levada en weg zelfs al gereden, alleen toen niet gerealiseerd dat dit de levada was. We zijn al vroeg thuis, maar helaas is het bewolkt en koud en dus gaan we lekker binnen zitten bij een haardvuurtje. De track van de route is te vinden op: www.wikiloc.com Camacha circular levada walk (hoogteverschil 278 meter; afstand 15,5 km; onze tijd 5 uur 38 min.).

Leonor komt nog even langs om te vragen of alles goed is.
Om een uur of 7 gaan we naar restaurant Abrigo do pastor, zo’n 4 km van ons huisje op de weg naar Poiso. Aanrader van Leonor. Daar hebben we heerlijk gegeten. Ineke heeft Espetada (rundvlees spies) en Johan Espada (zwarte degenvis) en heel lekkere gegrilde mais en gebakken aardappeltjes en groente. Als nagerecht heeft Johan mango (hoef je lekker niet zelf de pit eruit te halen) en Ineke neemt een lokale lekkernij: passievrucht pudding. Johan neemt een fles witte wijn en Ineke heeft passievrucht sap (Brisa maracuja) bij het eten. Heerlijk! Ineke vindt dit zo lekker. De volgende dag kunnen we ook passievruchtsap vinden in de supermarkt, dus drinken we vanaf die dag passievrucht sap (uit Zuid Afrika van Cerez. Ja we zitten tenslotte halverwege Zuid Afrika).

Donderdag 24 april
Dagactiviteit: rondwandeling vanuit Ribeira Brava naar levada Nova

Na de gebruikelijke ochtendrituelen gaan we vroeg op pad. Doel vandaag is om ongeveer half 10 bij Rabacal te zijn, om daar met het busje naar de wandeling te gaan. Maar dat pakt even wat anders uit.
We rijden via de hoofdweg tot aan Ribeira Brava en nemen via Serra de Aqua de weg naar boven. Halverwege en bovenaan stoppen we bij een viewpoint (miradouro). Om daarna de laatste km over de hoogvlakte te nemen. Helaas lukt dat niet, want al snel na Enchumeada is de weg afgesloten. Dus gaan we maar weer terug richting het dal. Gelukkig had Ineke nog twee wandelingen klaar staan bij Ribeira Brava. We kiezen ervoor om direct in Ribeira Brava een wandeling te starten. Deels beschreven in Sunflower nr 30. Maar volgens Ineke is deze wandeling (die Ineke op wikiloc had gevonden) beschreven in de Rother wandelgids.

De auto parkeren we in de parkeergarage vlak bij de kust (kosten slechts 3 euro voor de hele dag).
Vandaar uit kun je direct via allerlei kleine paden en trappen naar boven klimmen. We gebruiken vandaag dan ook allebei onze wandelstokken. Met als gevolg dat Ineke, die normaliter nooit stokken gebruikt, de volgende dagen ontzettend spierpijn in haar armen heeft.
Vandaag weer eens een geheel ander soort route. Door dorpjes en langs huizen en begroeing van bloemen en bananen klimmen we de 400 meter naar boven. Een steile klim omhoog. Eindelijk bovenaan zoeken we naast de levada een plekje in de schaduw om uit te rusten.

Onderweg komen we niemand tegen. Vanaf onze rustplek lopen we horizontaal langs de levada Nova. Deze levada ligt open en er is weinig schaduw, maar dus wel veel uitzicht. Een mooie route en weer geheel anders dan de voorgaande levada wandelingen. Het tunneltje dat we onderweg tegenkomen is kort en we hebben dan ook geen zaklamp nodig. Op dit deel van de route komen we af en toe iemand tegen (of halen we iemand in). Zeker niet zo druk als de andere levada wandelingen. Waar nodig zijn er kabels langs de levada, het is dus nergens gevaarlijk of eng. Halverwege de levada steken we de rivier Ribeiro de Tabua over. Gewoon door het water, dat scheelt weer omlopen.

In Candelária verlaten we de levada en gaan weer via verharde weggetjes en trappen tussen de huizen door stijl afdalen naar beneden. Uiteindelijk lopen we langs de begraafplaats voordat we weer bij de zee terecht komen in Tabua. Vanaf Tabua lopen we via de kustweg terug naar Ribeira Brava. Moe maar voldaan arriveren we in Ribeira Brava. Daar haalt Johan even de koffie uit de auto die we op de boulevard opdrinken. De track van de route is te vinden op: www.wikiloc.com Ribeira Brava (hoogteverschil 424 meter; afstand 11,9 km onze tijd: 4:34 uur).

Via kleine weggetjes rijden we nu naar Cabo Girão. Echt de moeite waard. Wat een mooi uitzicht en wat een steile klif. Ineke vindt het eng om over het glas te lopen, met name als het dan wat beweeg en kraakt. Daarna rijden we verder naar ons huisje. Eerst nog via kleine weggetjes maar bij Camara de Lobos gaan we toch maar verder via de snelweg. Nog even langs de supermarkt (dagelijks open van 9 tot 9) om eten voor de komende twee dagen te halen. Thuis maken we weer een lekker vuurtje (€21 voor het hout van de gehele week) en koken ons avond eten. Het is te koud/te laat om nog buiten te zitten.

Leonor heeft ons huisje weer opgeruimd, de afwas van die ochtend gedaan, bedden opgemaakt, de open haard as vrij gemaakt en schone handdoeken opgehangen. Kortom we genieten van de luxe van een eigen huisje met de service van een hotel. Wat wil een mens nog meer.

Vrijdag 25 april
Dagactiviteit: rondwandeling vanuit Ribeiro Frio

Vandaag is het een feestdag in Madeira: dag van de revolutie.
Net als anders om een uur of 7:30 uur opgestaan. Lekker ontbijtje met ei, bruin brood, banaan, en yoghurt. Koffie gezet voor in de thermosfles en op pad naar Ribeiro Frio (wandeling 25, een combi van de korte wandeling en alternatief 1). Een top wandeling. Erg afwisselend en leuk om naast de levada wandeling ook een bergje te beklimmen met fantastisch uitzicht.
Omdat we al eerder langs Ribeiro Frio waren gereden (op weg naar Quiemadas) wisten we dat er weinig of geen parkeerplaatsen waren. We hadden al gezien dat komend van Funchal je wel goed kon parkeren op een echte parkeerplaats vlak voor het bord met Ribeiro Frio (voor de laatste bocht). Daar parkeren we dan ook de auto.

Hier maken we echter wel een kleine fout. We gaan hier nl direct oversteken en omhoog klimmen. In plaats van eerst de korte wandeling te doen. Maar achteraf gezien is dit prima uitgevallen. De reden om eerst de korte wandeling naar Balcoes te gaan maken was ingegeven door mogelijke opkomende mist. Maar daar hoeven we vandaag niet bang voor te zijn. Het blijft mooi zonnig. Langs het keurige stenen pad met treden gemaakt van allemaal kleine ronde steentjes lopen we door het laurierbos naar boven. Boven op de hoogvlakte bij een boerderij wacht ons een prachtig uitzicht en een rust!!!. Ook komen we op dit deel van de wandeling geen mens tegen. En dat is wel eens prettig. Me maken hier nog een kleine detour naar een picknick plek die volgens de kaart daar moet zijn: Area de Lazer Do Chao Das Feiteiras. Daar zien we en lokale Madeiranen en schapen. De Madeiranen zijn al lekker een vuurtje aan het stoken en genieten van hun vrije dag.  Je kunt daar dus zelfs met de auto komen. Wij lopen weer terug naar de route om de afdaling in te zetten. Dit valt even goed tegen. Het eerste stuk van de afdaling is vrij stijl. Maar het valt uiteindelijk wel mee. Nergens gevaarlijk. Maar misschien is het inderdaad handiger om de route, zoals het ook is beschreven, andersom te lopen.

Al snel komen we bij een oude snel stromende levada. Deze levada (levada Do Pozo Do Bezerra) loopt voor de verandering niet horizontaal, maar daalt vrij stijl naar beneden. Deze levada is overigens op sommige plaatsen behoorlijk vervallen. Maar wel weer eens wat anders. Ook op dit stuk van de route komen we geen mens tegen.
Uiteindelijk komen we bij een soort driesprong van levada’s. Zie foto.

We zien dat de levada richting Portela afgesloten is (wat overigens nergens is aangegeven). Gelukkig gaan wij links af richting Ribeiro Frio. Vanaf hier is het wel weer een vlakke route, en al snel komen we de nodige andere wandelaars tegen. Af en toe worden we getrakteerd op mooie vergezichten. Deze levada (levada Do Furado) is weer beveiligd en dat is ook wel nodig. Je loopt af en toe weer lekker langs de afgrond. Maar nergens is het eng. Vlak voordat we bij Ribeiro Frio komen (Ineke kijkt alvast op de GPS hoe we moeten lopen), struikelt ze op het verder overigens vlakke pad over een grote steen, en gaat dus mooi onderuit. Gelukkig valt het mee. Wat modder op de knie en arm is de enige schade.

Bij Ribeiro Frio steken we de weg over en komen dan vanzelf langs de levada op het pad naar de Balcoes. Hier is het wel drukker en we zien zelfs een kinderwagen. Maar wel een prachtig uitzicht over het dal met in de verte Santana en de pieken Pico Ruivo en Pico Areiero. Net weer even anders dan we op de hoogvlakte hadden gezien. Daarna lopen we via de forellen kwekerij en de prachtige picknick plaats in de schaduw terug naar de auto. De track van de route is te vinden op: www.wikiloc.com Ribeiro Frio (hoogteverschil 382 meter; afstand 10,9 km; onze tijd 4:30 uur).
We rijden direct terug naar onze eigen paradijsje en de rest van de middag genieten we voor het huisje van de zon. En de schaduw, want al snel is het te heet om in de zon te zitten.
Ineke maakt nog een korte wandeling door de tuin om veel (lang niet alle) prachtige bloemen te fotograferen. Aan het eind van de middag maken we in het huisje weer een heerlijk haardvuurtje om het binnen warm en gezellig te maken. We eten ’s avonds in ons huisje. 


21-22 april:
Ponta de Sao Lourenco;
Calderaeo verde;
23-25 april:
levada Da Serra Do Faial;
levada Dos Tornos
levada Nova;
Ribeira Brava;
Ribeiro Frio;
levada Do Pozo Do Bezerra;
levada Do Furado;
Balcoes
26-28 april:
Rondrit zuid Madeira;
Rabacal;
Rondrit noord-oost Madeira