Reisverslag Madeira 2014

Rondrit zuid Madeira - Rabacal - Rondrit noord-oost Madeira

Zaterdag 26 april
Dagactiviteit: Autorondrit Pico Areiro, Poco do Neve, Monte, Funchal en Eira do Serrado; Korte wandelingen bij Pico Areiro, Monte, Funchal en Eira do Serrado

Vandaag staat er geen grote wandeling op het programma, maar een aantal korte wandelingen en plekken die we toch even willen zien.
We vertrekken vroeg om tijdig (voor dat de mist op komt zetten) bij Pico do Areirio te kunnen kijken. We willen naar het tweede viewpoint wandelen. Maar het waait hard, is koud en ONGELOVELIJK ENG.

Ineke heeft erg veel last van hoogtevrees, waarschijnlijk vanwege de harde wind. We stoppen dan ook al bij het 1ste view point, vanwaar je overigens wel een mooi uitzicht hebt. Ineke is blij dat ze weer bij de auto is. Om even bij te komen drinken we koffie bij de iglo: Poco do Neve (N32° 43.541' W16° 55.489'). Op de helling zitten we lekker uit de wind in het zonnetje van onze koffie te genieten.

Daarna rijden we naar Monte en lopen vanaf de parkeerplaats ten noorden van het dorp ()via de kerk “Our lady of the Mount” naar het Balbosas plein en uitzichtspunt en tevens vertrekpunt van de tweede kabelbaan (beschreven in Sunflower wandelgids wandeling Monte bij autoroute 1).
Leuk maar zeker niet spectaculair. Naast veel touristen stikt het er van de mannen die de Tobogan moeten voort trekken, maar er is geen toerist die zijn geld er aan wil spenderen. We hebben ze dus niet aan het werk gezien. De track van de route is te vinden op: www.wikilic.com village walk Monte (afstand 2,5 km).

Daarna rijden we door naar Funchal. We parkeren vlak bij de kust in de Parkeergarage aan de Rua D. Calos I (N32° 38.843' W16° 54.197'). Vanaf daar lopen we een rondje. Door de Rua de Santa Maria, het oudste straatje en ook leukste straatje naar de Mercados dos Lavradores, de overdekte markt, waar we nog net kunnen zien dat er vissen liggen. Helaas lopen er ook veel toeristen rond. Maar ach, we kunnen het hun niet kwalijk nemen, tenslotte gaan we er zelf ook naar toe. Daarna lopen we via de Rua Dr. Fernao de Ornelas naar de haven. Hier zien we nog de “THE SANTA MARIA“ en lopen vandaar weer via kleine straatjes terug. De track van de route is te vinden op: www.wikilic.com city walk Funchal (afstand 2,8 km).

Tripadvisor had ons nog een goede tip gegeven voor de lunch: Taberna Zézinho das Moças in de Rua de Santa Maria. Dat gaan we dan ook even proberen. We nemen een standaard menu (4 tapas op broodjes) met salade en water (voor maar 10 euro). Overigens niet zo lekker als verwacht. Omdat de meeste touristen buiten willen zitten, zijn we er geheel alleen. Daarna gaan we op weg naar de laatste toeristische plek voor vandaag de Eira do Serrado. Daar lopen we naar het viewpoint met zicht op Curral das Freiras.
Vanaf daar gaan we weer terug naar huis. We zitten nog lekker even buiten alvorens binnen het haardvuur aan te steken.

Zondag 27 april
Dagactiviteit: wandeling Rabacal; autorit noord -en west Madeira

Voordat we op pad gaan, vullen we eerst de tank wat bij. We willen nog een heel eind rijden vandaag en willen geen risico lopen dat we langs de kant van de weg of op een stijle helling komen te staan met een lege benzine tank. Dus tanken we nog voor zo’n 20 euro in Camacha.
In de herhaling: Wederom proberen we bij Rabacal te komen.

Nu via een alternatieve route. We rijden tot aan Calheta en gaan daar via een kleine en smalle weg richting het noorden. Dit is een stijle en rustige weg. Maar we komen er op deze manier wel. Overigens blijkt uit de auto’s die we zien rijden dat de normale weg waarschijnlijk ook weer open is. Maar zeker weten we dat niet, en we hebben het ook nergens op internet kunnen vinden van een wegafsluiting en Eleonor wist het ook niet.
We komen om 10 voor 10 aan bij de parkeerplaats waar ook het busje stopt dat je naar Rabacal brengt. Maar we zien nergens een busje, Terwijl we dachten dat die al om half 10 zou rijden. Maar gelukkig komt hij al snel aan gereden. Klaarblijkelijk begint hij pas om 10 uur. We zijn dan ook de eerste rit van de bus naar beneden.
Daar beginnen we met de wandeling naar de Risco waterval. Het is nog behoorlijk rustig. Pas later op de dag zien we steeds meer mensen. Na de mooie Risco waterval lopen we een eindje terug om dan naar beneden via de trappen naar de Levada Das 25 Fontes af te dalen. Die we volgen tot aan de 25 Fontes. Leuk om te zien, alhoewel we ze echt niet hebben geteld. Hier rusten we even uit, samen met een 10 tal andere wandelaars.

Na onze rustpauze lopen we een klein stukje terug langs de levada tot op het punt dat de GPS aangeeft dat we naar rechts kunnen.
Hier staat wel een bord, maar niet dat je hier langs naar beneden kan. Ondanks dat volgen we het pad naar beneden. Af en toe hebben we uitzicht op het dal. Uiteindelijk komen we uit op de Levada Da Rocha Vermelha. Hier loopt ook een klein pad verder naar beneden naar een huisje. Daar lopen we even naar toe om van het uitzicht te genieten. We lopen weer terug naar de levada en gaan dan de levada verder lopen (vanaf het huisje dus naar links) vanaf de bergpad naar rechts. Totdat we uitkomen bij een waterval. Hier stoppen we en lopen het laatste deel tot aan het huisje terug en vervolgen daarna de levada verder. We zien aan de overkant van het dal een tunnel. Moeten we daar langs?
Dan komen we bij een brug die we over steken. Volgens de beschrijving en de GPS track moeten we we hier de levada verlaten en dus niet door de tunnel gaan, maar omhoog tegen de berg op. Eerst lopen we nog even een stukje naar links en lopen dan de berg op. Maar dit wordt wel erg link. Nauwelijks een pad. Je kunt wel zien dat hier vaker mensen hebben gelopen, maar dat waren zeker mannen met lange benen. Ineke kan met veel moeite omhoog komen, op een gegeven moment zelfs op de knieën. Uiteindelijk geven we het op. Dit is niet leuk meer. We gaan dezelfde route weer naar beneden. Ineke ziet niet hoe Johan het doet, maar zelf gaat ze meer glijdend dan lopend op haar achterwerk naar beneden. Gelukkig kome we uiteindelijk weer veilig beneden. Vanaf het punt dat we de Levada Das 25 Fontes hadden verlaten, waren we geen mens meer tegengekomen. Nu echter zien we toevallig twee mensen aankomen. En ja, dat zijn natuurlijk Nederlanders, zonder GPS weleswaar, maar wel met een beschrijving van SNP. We praten even en gaan dan ieder weer zijns weegs. Wij proberen nu een ander pad naar boven. Het andere koppel gaat nog verder naar links waar wij net geprobeerd hadden om naar boven te lopen. We hebben ze niet meer gezien, ook niet toen we later een tijdje op de bus hebben gewacht. Dus maar hopen dat ze veilig boven zijn gekomen.

Wij klauteren nu op een andere plek naar boven, die beter in lijn ligt met het GPS track. Je kunt zien dat dit inderdaad het pad was, dat deels is weggevaagd door een landslide. Op de delen die zijn weggevaagd is het moeilijk om over te steken naar de andere kant. Maar het lukt net. Eén geluk van een landslide: Hoe hoger je komt, hoe minder erg de land slide is en uiteindelijk komen we op een goed te belopen pad naar boven. Na niet eens zo’n lange klim (zo’n 125 meter) komen we weer op het pad waar ook de andere wandelaars op lopen. Ineke is blij dat we nu het moeilijkste deel van de wandeling hebben gehad.
Ineke heeft wel af en toe bekijks. Haar been en arm onder de modder en ook haar trui en broek zijn niet meer brand schoon. Maar het maakt niet uit. We hebben het heelhuids gehaald.
Nog een laatste paar zigzaggen en trappen en dan komen we weer aan op de busstop. De track van de route is te vinden op: www.wikilic.com Rabacal (afstand 9,3 km, hoogteverschil 294 m, onze tijd 4 uur 37 min.). Een prachtige wandeling, die ik alleen zou adviseren als het stuk met de landslide weer is hersteld.

Helaas staan er veel mensen en kunnen er zo weinig in één keer mee met de bus (niet meer dan ongeveer 11 man) dat we de eerste bus moeten laten vertrekken zonder ons.
Als we bij de auto aankomen (kosten heen en terug 5 euro p.p.) rijden we direct weg en stoppen een korte afstand later in de buurt van Fonte Do Bispo om koffie te drinken.
Via Porto Moniz en Sao Vicente rijden we weer naar huis. We stoppen nog een keer bij een de Miradoura bij Port Moniz en in Seixal.
We gaan nog even langs de winkel waar Johan een fles Madeira van 10 jaar oud koopt en wat heerlijk zwarte olijven met pit. Beide om mee naar huis te nemen.
Thuis nemen we een douche om het zweet en het zand weg te spoelen en gaan ’s avonds weer uit eten bij restaurant Abrigo do pastor. We eten ongeveer het zelfde als de vorige keer, alleen wisselen we nu van gerecht. Het was weer heerlijk. We gebruiken dit keer ook de 10% kortingsbon die we vanuit het huisje hebben meegenomen. We blijven Nederlanders, ook al zijn we ver weg van huis.

Maandag 28 april
Dagactiviteit: terugvlucht Funchal - Amsterdam

Ondanks het feit dat we niet echt vroeg vliegen (10:25 uur), staan we toch vroeg op. En dat is wel prettig.
Na een eenvoudig ontbijt pakken we de laatste dingen in en verlaten ons prachtige domein van deze week. Tot ziens! Hier komen we zeker terug.
Het feit dat het huisje niet echt centraal ligt (en je dus af en toe ver moet rijden) weegt op tegen de prima kwaliteit en sfeer van dit huisje.
Op het vliegveld aangekomen is het nog even zoeken. We rijden eerst voorbij de plek waar men de vertrekkende toerist kan uitladen (wat we niet doen). We blijven lekker bij elkaar.
Dan komen we uiteindelijk een bord tegen dat ons leidt naar de P van de huurauto’s. Hertz bezuinigd op parkeerplaatsen, maar we pikken een plek in van Avis en hebben geluk dat men ons niet wegjaagt (wat anderen wel overkomt). Nog even 5 minuten wachten en dan wordt de auto gekeurd en goedgekeurd. We kunnen dus weer verder. Omdat men had geadviseerd met een redelijk lege tank terug te komen, hebben we dat gedaan. Nu tanken zij de tank weer vol. De prijs voor benzine zou bij hen goedkoper zijn dan elders op het eiland.
Dan op weg naar de incheckbalie. Ineke had gisteravond nog geprobeerd om online in te checken, maar dat lukte niet. Nu wordt duidelijk dat dat bij niemand is gelukt. Twee lange rijen dus.
Helaas is er geen gelegenheid om even je bagage te wegen. Alleen via een automaat, maar we hebben geen euro op zak. Maar gelukkig bleek de handbagage en de ruimbagage minder dan 30 kg te zijn dus dat ging allemaal voorspoedig. We hadden de laptop maar in de rugzak gestopt.

Nu naar de volgende rij voor de douane. Dat verliep ook allemaal voorspoedig. Maar het duurt wel veel langer dan op Schiphol. Uiteindelijk hebben we nog tijd om op het platform naar de komende en gaande vliegtuigen te kijken. Vindt Johan erg leuk.
Uiteindelijk kunnen we aan board. We zitten nu helaas niet aan het raam, dus kunnen geen foto’s maken.
Na 4 uur landen we op Schiphol waar Jonathan ons al staat toe te zwaaien.
We kijken terug op een prima vakantie. Geestelijk uitgerust en fysiek lekker ingespannen.
Dat moeten we zeker nogmaals doen. En dan gaan we zeker terug naar dit huisje.


21-22 april:
Ponta de Sao Lourenco;
Calderaeo verde;
23-25 april:
levada Da Serra Do Faial;
levada Dos Tornos
levada Nova;
Ribeira Brava;
Ribeiro Frio;
levada Do Pozo Do Bezerra;
levada Do Furado;
Balcoes
26-28 april:
Pico Areirio;
Monte;
Funchal;
Eira do Serrado;
Rabacal;
Porto Moniz;
Seixal