Reisverslag Namibië en Zuid-Afrika 2007

Etosha: Okaukuejo - Halali -Namutoni

Zondag 19 augustus
Einddoel: Okaukuejo (Ethosha)
Afgelegde afstand: ±170 km

En dan eindelijk op weg naar Etosha. Op de C40 nog een aantal km asfalt en daarna via de dirtroad verder (D2697). Een mooie weg om te rijden. We kwamen al om 11:30 uur aan in het park. Dit tijdstip weet ik nog zo goed, omdat we daar aan het eind weer mee geconfronteerd worden. Je moet de laatste dag nl. voor dat tijdstip weer uit het park vertrekken.

Als we eenmaal in het National Park zijn zien we direct al een leguaan.
Eerst maar even inchecken, de boel verkennen, en naar de campingsite Okaukuejo.

In de winkel kopen we een detailkaart van Etosha die tevens ook nog wat plaatjes bevat van de aanwezige dieren en vogels. Er is zelfs een zwembad. Omdat het al behoorlijk warm is krijg ik er haast zin in om een duik te nemen. Maar we hebben geen zwemspullen meegenomen. Ook is er een internetcafé en een restaurant, maar dat wordt verbouwd. Veel van de campingsites zijn in beslaggenomen door bouwvakkers die de accommodaties aan het opknappen zijn.
Maar we hadden een geweldig grote plaats, waarschijnlijk de grootste. Het blijkt nl. dat er ook veel plaatsen zijn waar je erg dicht op elkaar staat. We hadden weer eens een keer geluk.

Tussen de middag weer lekker uigerust, en om 4 uur een rondrit gemaakt. Voor zonsondergang (kwart voor 6), moeten we weer binnen de hekken van het kamp terug zijn. Al snel zagen we onze eerste twee leeuwen. Blijkt weer hoe goed hun schutkleur is: ze lagen in het dorre gras.

Natuurlijk ook al die andere dieren gezien die we al verwachtten tegen te komen. Alleen in Etosha komen ze ook in grote kuddes voor.

’s Avonds nog even bij de verlichte waterhole gezeten. Dat is een erg mooie plek om wild te zien. Vooral het sociale gedrag van olifanten is interessant. Olifanten zijn eigenlijk de beesten met het meeste lichamelijke contact. Mooi om te ervaren dat er heel veel mensen in alle stilte naar zitten te kijken.

Maandag 20 augustus
Einddoel: Okaukeujo camp (Ethosha)
Afgelegde afstand: 0 km (dagtochtjes in het park niet meegerekend)

Om kwart voor 6 op om kwart over 6 paraat te staan voor onze ochtend rit. Ontbijten doen we in de auto. Omdat je in Etosha niet even uit de auto mag, heb ik het brood voor in de auto liggen. We hebben o.a. blackbacked jackels gezien.

Koffie gedronken aan de waterhole op de campsite. Dat is voor ons toch weer een nieuwe ervaring. Wij zijn al vaak of safari geweest, metname in Botswana en Zimbabwe, maar altijd het wild bekeken vanuit de auto. Dan zie je het wild nooit voor een langere tijd. Bij een waterhole heb je de rust om een uur te blijven zitten om de bewegingen van het aanwezige wild gade te slaan. Overdag even een wasje gedaan. In het goed gevulde winkeltje waren zelfs knijpers te koop.
Bij elke campsite in Etosha waren speciale plaatsen waar je de was kon ophangen en goede wasruimtes. Omdat het ’s middags zo heet is, is het lekker om wat te spetteren met het koude spoelwater. En de was is, zelfs zonder centrifugeren, binnen een paar uur droog

Aan het eind van de middag weer een rit gemaakt.
Veel wild gezien: Zebra/ wildebeest/ springbok/ leguaan/ impala/ giraf/ olifant/ gemsbok/ steenbok/ vogels: o.a .: kori bustard en crimson breasted shrike.
Zelfs een gemsbok met een jong. Het jong stond nog wankel op zijn poten.

’s Avonds 2 rhino’s gezien bij de verlichte waterhole.

Dinsdag 21 augustus
Einddoel: Halali campsite (Etosha)
Afgelegde afstand: ±70 km (afgezien van de rondrit door het park)

Voordat we weer in alle vroegte op pad gaan hebben we eerst de toren van het kamp beklommen. Hier heb je mooi uitzicht over de omgeving.
Tijdens de ochtend rit direct doorgereden naar het volgende kamp: Halali. De voorzieningen in dit kamp zijn minder dan in Okaukeujo. Geen internetcafé en de winkel had veel minder, bv. geen vlees (in de diepvries). En geen postkantoor.
Qua campsite is dit de slechtste plek. Met name ’s middags komen er veel groepen hun lunch gebruiken. Daarvoor zijn speciale plaatsen ingericht, maar het levert ook veel stof en herrie.

We hadden echter wel veel bekijks met onze trax. We zijn de gehele reis eigenlijk maar 3 andere traxen tegengekomen, het is dus nog een zeldzaamheid. Maar we vinden het erg leuk om onze auto aan anderen te laten zien.
Vooral de wat oudere mensen (30+) die met de trucks reizen waren nieuwsgierig naar onze verhalen.
Vandaag veel wild gezien wat we al eerder zijn tegen gekomen. Nieuw waren de hartebeest en kudu. Om half 6 naar de waterhole gegaan om daar getuige te zijn van een heuse ruzie tussen twee groepen olifanten. Wat een herrie en een mooi gezicht.
’s Avonds uit eten in het restaurant, een lopend buffet. Drankjes apart afrekenen, wat weer een ingewikkelde rekening oplevert en heisa met het betalen.

Woensdag 22 augustus
Einddoel: Halali campsite (Etosha)
Afgelegde afstand: 0 km (rondrit door het park niet meegerekend)

Vandaag 2 spotted hyena’s gezien en hele grote kuddes wildebeest, hartebeest en zebra.
We hebben een lange ochtendrit gemaakt tot aan Springbokfontein. Sommige van de waterholes hier staan bijna droog. De zebra’s staan met hun poten in de modder om nog wat water te kunnen bemachtigen. De omgeving van Springbokfontein vonden we erg mooi. Grote kuddes beesten kon je langs zien komen. Hier heb je ook mooi zicht op de Etosha pan.

We hebben geen middagrit gemaakt.
In plaats daarvan gaan we aan het eind van de middag weer even bij de waterhole langs.
En druk dat het daar was: met mensen. De spectaculaire verhalen van de dag ervoor waren zeker in de rondte gegaan. In alle stilte (hoe is het mogelijk) zitten zo’n 100 mensen een uur te wachten. Er verschijnt niets. Pas na zonsondergang komen er nog wat olifanten.

’s Avonds loopt er een honey badger op de camping rond.

Donderdag 23 augustus
Einddoel: Namutoni campsite (Etosha)
Afgelegde afstand: ± 70 km

Tijdens de ochtend rit direct op weg gegaan naar Namutomi. Onderweg zien we eerst een stel gieren en een maraboe stork. Helaas zo ver weg dat we niet kunnen zien waaraan ze zitten te smikkelen. Het leuke is dat we een eind verder langs de weg een drietal spotted hyena’s zien. Net uitgegeten? En nog weer verder een aantal leeuwen. Lekker aan het uitrusten van hun maaltijd?

Even later zien we zelfs een cheeta met haar twee jongen. Het lijkt er even op dat de cheeta een poging gaat ondernemen om een gemsbok te verschalken. Maar helaas trok hij zich weer terug.

Numatomi is een mooie rustige camping. We mochten hier zelf onze campingplek uitzoeken. En omdat we wederom vroeg op de camping aankwamen, konden we een mooie schaduwrijke plek uitzoeken.
Het is ’s middags weer erg heet. Ineke heeft nog even een middagdutje gedaan.
Aan het eind van de middag weer een rondrit in de omgeving: o.a. 3 leeuwen, veel giraffen en 2 warthogs gezien, die een spectaculair spel voor ons speelden bij een waterhole. Prachtig gezicht.

Voordat we ’s middags op pad gingen met de auto hadden we de stoeltjes neergezet onder de bomen, om onze kampeerplek te markeren. Maar toen we terug kwamen stonden er twee auto’s op onze plek, zodat Johan onze auto er niet meer neer kon zetten. En de bewoners van de auto’s waren in geen velden of wegen te bekennen. Pas na zonsondergang, kwamen ze aan zetten. Ze vonden dat ze nog wel bij ons op de plek erbij konden staan. We hebben ze verteld dat dat niet de bedoeling was. We zijn ten slotte niet in Italië (het waren Italianen). Daar zijn ze misschien gewend om heel dicht op elkaar te staan, in Namibië is dat niet nodig. Waarschijnlijk was het hun eerste nacht (de auto was nog erg schoon). We hebben ze verwezen naar een aantal lege plaatsen.
Elke camping plek is nl. te herkennen aan een tafel en wat stoeltjes van beton. En er was ruimte genoeg. Toen konden wij eindelijk onze auto neerzetten voor de nacht.

Na zonsondergang viel af en toe de elektriciteit uit. Ineke heeft daarom een koude douche genomen in het donker (viel best mee). Ze had natuurlijk wel een lampje mee.

’s Avonds was het behaaglijk warm. We hebben lekker bij het vuur gezeten. Wel werden we steeds lastig gevallen door twee black backed jackals. Die hadden het gemunt op ons lekkere lamsboutje.
<< Twijfelfontein - Palmwag - Kamanjab
7-8 aug: Heenreis;
Zuid-Afrika: Rondeberg
9-11 aug:
Fish River Canyon
Konkiep Lapa; Sesriem
12-15 aug:
Ganab; Swakupmund; Spitzkoppe; Brandberg
16-18 aug:
Twijfelfontein; Palmwag; Kamanjab
19-23 aug:
Etosha
24-25 aug:
Okahandja; Keetmanshoop
26-29 aug:
Zuid-Afrika:
Kamieskroon; Paternoster; Kaapstad; Terugreis