Reisverslag Namibië en Botswana 2009

Rundu - Tsinsabis

Dinsdag 28 juli
Einddoel: Kaisosi River lodge (Rundu)

Vandaag via de asfaltweg naar Rundu. Nog wel even een kleine detour gemaakt om nog een eindje de oude weg te rijden. Maar helaas zie je niet veel van de rivier. Wel meer dorpjes.

Rundu is erg druk. Veel mensen en alle winkels hebben muziek aan staan. Erg gezellig. We gaan eerst een kijkje nemen bij de rivier. Vlak bij Kavango River lodge is een mooie plek waar je zicht hebt op de rivierdelta. In Rundu proberen we geld te pinnen, maar dat lukt slechts bij één bank, waar iedereen in een lange rij staat. Daarna boodschappen gedaan in de Shoprite. Een grote winkel met een onverwacht groot assortiment. Toen we weer bij de auto kwamen was één van de twee gastanks achter van de auto gestolen.
Dat was te verwachten. We hadden de gastanks niet goed verankerd.  

Johan heeft later op de dag de overgebleven gastank met ijzerdraad vast gezet. Twee jaar geleden hadden wij ze vastgezet met eigen gekochte sloten. Dat was dus wel nodig. Wel vreemd overigens. Volgens ons moeten 10-tallen mensen dit hebben gezien. En niemand doet iets. In het internet café van Rundu hebben we de foto’s geupload naar mijnalbum.nl. Dat lukt pas na enkele pogingen met 2 foto’s tegelijk. Na een uur zijn we op pad gegaan naar Kaisosi River lodge (N$70 pp), 8 km buiten Rundu aan de oude weg richting Divundu.
Deze camping is een verademing. We hebben onze eigen douche bij de campsite. Nu eens niet alleen een rieten schutting, maar een echt privé stenen gebouwtje met een douche en wc. En keurig schoon. ’s Nachts loopt er een guard rond met een groot geweer, die zich eerst even voorstelde. Dit is vanwege de Angolesen die hier heel gemakkelijk de grensrivier oversteken met een mokoro. Bij het restaurant hebben we nog even naar de zonsondergang gekeken.

Woensdag 29 juli
Einddoel: Treesleeper camp (Tsinsabis)

Weer terug in Rundu gaat Johan boodschappen doen. We zullen voorlopig geen grote winkels meer tegenkomen. Ineke gaat weer naar het internetcafé om een aantal foto’s te uploaden. Dat lukt aardig totdat er anderen komen (Nederlanders natuurlijk) die ook van het internet gebruik maken. Dit zorgt ervoor dat foto’s niet meer zijn te uploaden.

Daarna op weg naar Treesleepercamp in Tsinsabis. Onderweg worden we tegengehouden bij een vetenary cordon fence. Hadden we niet verwacht. Normaal is dat nummerbord opschrijven en doorrijden, maar dit keer wilde men de inhoud van de koelkast zien. We hadden rundvlees bij ons, weliswaar ingepakt maar dat was niet voldoende en we mochten er niet mee doorrijden behalve als het “pre cooked” zou zijn.

Dus de auto aan de kant geparkeerd, dak open en vervolgen het vlees braden. Daarna mochten we met het vlees doorrijden en de dienstdoend ambtenaar was zo vriendelijk om ons een document mee te geven met daarin wat er wel en wat er niet door een cordon fence mocht worden meegenomen.
Als we op de D3016 zitten gaat het bijna fout bij de eerste T splitsing (op de kaart een doorgaande kruising). Je moet even naar rechts en daarna weer naar links (bordje Baobab). Meestal staan plaatsen goed aangegeven, maar hier staat niets. Daarna gaat het prima. We worden op de camping hartelijk ontvangen en boeken een village tour voor de volgende dag en Ineke gaat de traditional dancing sessie die in de avond staat gepland bijwonen. Een erg leuke camping met mooie plaatsen. Het gaat erg goed met de camping. Bijna alle plaatsen zijn vol en ze zijn zelfs al nieuwe plaatsen aan het maken.
Om 7 uur wordt Ineke opgehaald voor de traditional dancing. Hiervoor is naast de camping een mooie locatie ingericht met wat hutjes. Toch leuk om bij te wonen. Ook wordt er duidelijke uitleg bij gegeven. De opbrengsten hieruit gaat naar de lokale bevolking.

<< Tsodilo Hills- Ngepi camp
19-21 juli:
Heenreis; Waterbergplateau
22-24 juli:
Roy's camp; Holboom Baobab camp; Sepupa
25-27 juli :
Tsodilo Hills; Ngepi camp
28-29 juli:
Rundu; Tsinsabis
30 juli -1 aug:
Etosha
2-3 aug:
Kamanjab; Opuwo
4-6 aug:
Epupa falls;
Kunene River lodge
7-9 aug:
Ongongo falls; Palmwag
Spitzkoppe
10-13 aug:
Bloedkoppie; Gamsbergpas
Windhoek; Terugreis