Reisverslag Namibië en Botswana 2009

Kamanjab - Opuwo

Zondag 2 augustus
Einddoel: Toko lodge Rustig farm (30 km vanaf Kam
anjab)

De gate ging pas om 6:37 uur open, net toen wij eraan kwamen. Bij de pans zagen we een Zebra kill met o.a. gieren en vechtende Jackals. De Rhino die we gister zagen staat er nog steeds. Ongeveer op dezelfde plek, maar was nu bijna niet te zien.

Bij Okaukuejo bleek de postoffice dicht (het is tenslotte zondag). Wel even brood gekocht en pindakaas. En heerlijk bij de waterhole gezeten. Het was daar een komen en een gaan van beesten. 10-tallen Zebra , 2 Kudus, 4 Gemsbokken en natuurlijk de nodige Springbok. Gemsbokken zijn erg schuw en hebben we dus niet zien drinken.

Daarna op weg naar de volgende campsite: Rustig Toko lodge. Halverwege hebben we gekozen om weg D2697 te volgen. In principe de kortste weg. Maar niet de snelste. Vele malen moesten we de auto uit om weer een hek open en dicht te doen. En veel op en neer door rivierbeddingen. Voor 3 uur waren we bij Rustig Toko lodge, waar men ons verwees naar de campsite 2,5 km vanaf de lodge. Van de atmosfeer van de lodge/farm merk je niets. Wel een mooie campsite met privé toilet en douche, zonder elektra. Er zijn 3 plaatsen. Omdat wij als eerste arriveerden, hadden we een grote plek. Slechts één andere plek was ook bezet die nacht, maar die was zover weg dat wij de auto en zijn inwoners niet hebben gezien. Dus het voelt aan als kamperen in de bush.

Maandag 3 augustus
Einddoel: Opuwo Country Hotel (Opuwo)

Vroeg op: we moeten een lange afstand afleggen en willen om 8 uur in Kamanjab zijn. Eerst weer 2,5 km terug naar de lodge om te betalen. Het is daar erg stil. Er staan maar 5 bordjes klaar voor het ontbijt (of zijn de gasten al weg?). De campsite blijkt N$ 100 pp te kosten. Wel erg veel. Zeker voor een plek zonder elektra. Omdat ik met veel klein geld betaal en de beurs die ik bij me heb niet meer als N$180 bevat, is dat ok. Dus we hebben uiteindelijk dus N$90 pp betaald.
In Kamanjab willen we tanken, pinnen en boodschappen doen. We hebben nog maar N$50.
Het pinnen lukt echter niet. De ATM pakt onze VISA pas niet. Ook blijkt het niet mogelijk om de boodschappen met VISA te betalen omdat het apparaat steeds meldt: “Invalid chip’. Dus om 8:45 uur de laatste N$ omgezet in benzine en op weg naar de dichtstbijzijnde pinautomaat en tankstation: Opuwo, 240 km verderop. Onderweg nog wel even koffie gedronken, maar we zitten niet rustig.
Ook in Opuwo blijkt de ATM niet te werken en in de bank kunnen we (na 1,5 uur wachten) met onze ING -en VISA passen ook geen geld krijgen. Dan maar de laatste Euro’s en Pula’s omwisselen. Dus weer in een ander rij. Uiteindelijk 2 uur in de rij gestaan tussen de Himba en Herero in hun prachtige uitrustingen.
Eindelijk blijkt de ATM te werken en heeft Johan geld kunnen pinnen. Op de parkkeerplaats hadden we inmiddels Queen Elizabeth ontmoet. Die ons graag naar een Himba dorp wil brengen. Maar we hadden wel andere zorgen aan ons hoofd. Daarna boodschappen gedaan. Je kunt hier echt bijna alles krijgen. Veel meer dan b.v. in Kamanjab.
Opuwo is een leuke plaats. Met name om de mensen die je er op straat ziet lopen. Je ziet veel Himba mannen en vrouwen. De mannen zijn te herkennen aan hun kapsel (alleen haar in het midden, als ze geen pet of hoed of iets dergelijks dragen) en doeken om de middel: voor kort, achter lang).
Omdat het een erg vermoeiende en stressvolle dag is geweest, besluiten we om in Opuwo te blijven. We gaan naar het Opuwo Country Hotel, hoog gelegen op een heuvel boven het dorp, met een mooie campsite erbij.

’s Middags in het zwembad, met een magistraal uitzicht over de omgeving, verkoeling gezocht en daar in de schaduw gezeten. Op de campsite zelf is n.l. bijna geen schaduw te vinden. Terwijl we lekker in de schaduw zitten; niet naast het zwembad onder de parasols (zijn allemaal bezet), maar in de tuin onder een baldakijn van bladeren, besluiten we om die avond in het hotel te gaan eten. Dat was een goede keus. Het eten was overheerlijk met heel veel keus (N$160 pp). Een heerlijk buffet met springbok. Johan kan zelfs met kaas eindigen, terwijl Ineke geniet van het gebak. Echt een aanrader.
<< Etosha
19-21 juli:
Heenreis; Waterbergplateau
22-24 juli:
Roy's camp; Holboom Baobab camp; Sepupa
25-27 juli :
Tsodilo Hills; Ngepi camp
28-29 juli:
Rundu; Tsinsabis
30 juli -1 aug:
Etosha
2-3 aug:
Kamanjab; Opuwo
4-6 aug:
Epupa falls;
Kunene River lodge
7-9 aug:
Ongongo falls; Palmwag
Spitzkoppe
10-13 aug:
Bloedkoppie; Gamsbergpas
Windhoek; Terugreis