Reisverslag Namibië en Botswana 2009

Etosha

Donderdag 30 juli
Einddoel: Namutoni (Etosha)

Bushmen hutten in Tsinsabisgeraamte van een hut in aanbouw in Tsintsabis

Om 6:30 uur opgestaan en ontbeten. Om 8 uur hebben we een village tour door Tsinsabis. We beginnen wat later en worden met de auto van Treesleepercamp naar het dorp gereden. We worden afgezet bij de shabeen, waar zowel drank als de basislevensmiddelen worden verkocht. De guide voor deze tour Hilda, koopt hier een pak suiker, en een fles olie en een pakje thee aangevuld met wat snoepjes (ongeveer ter waarde van N$ 10). Zelf hadden we nog meel, thee en pennen meegenomen.
Alles was bestemd voor de twee families (compounds) die we gaan bezoeken. Het zijn twee compounds van twee verschillende stammen. !Kung en nog een andere stam. Met verschillende bouwstijlen. Bij het eerste hutje kun je zien dat de voorraadschuur aan het vervallen is. Volgens Hilda gaat deze zo’n 4 à 5 jaar mee. Grondstoffen: houten palen, takken en koemest vermengt met aarde van een termietenheuvel voor de muren. Ze zijn al bezig met de bouw van een nieuwe voorraadschuur. Het geraamte staat er al.
In de andere hutjes slapen ongeveer 4 à 5 mensen. Men bedekt tegenwoordig de top met landbouwplastic. Dan blijf je beter droog bij regen.
Er staan twee hutjes op de compound waarin wordt geslapen. Die met het rieten dak vinden wij het mooist. Maar de bushmen prefereren die met het platte dak. Kans op brand (aangestoken door iemand waar je ruzie mee hebt) is daarin minder.

bushmen in TsinsabisBushmen village tour Tsinsabis

Aan de rand van het erf staat nog een hutje waar men kan zitten. Maar Hilda geeft aan dat het daar al te gevaarlijk is i.v.m. de slangen. Daarna naar de volgende compound. Hier woont ook de healer die gisteravond aanwezig was bij het traditional dancing.
Je kunt zien dat men een andere bouwstijl heeft. Mensen van Tsinsabis woonden vroeger (100 jaar geleden) in Etosha. Toen 100 jaar geleden Etosha tot National park werd verheven en omfenced werd, moest de bevolking verhuizen.
Nu ligt Tsinsabis nog aan een gravel road (naar Tsumeb), maar men is bezig om een asfaltweg naar Tsumeb aan te leggen die wordt doorgetrokken naar de Angolese grens. Hilda zag hiervan ook de nadelen: crime. Ze was 1 keer in Windhoek geweest, maar dat vond ze maar niets. Na de village walk zijn we doorgereden naar Namutoni in Etosha National Park. We vinden weer een leuk plekje op de camping.


Struisvogel Drinkende Giraf

Om 15:30 uur nog een gamedrive gemaakt door het park. We zien geen olifanten en leeuwen, maar wel kudu, wildebeest, impala, springbok en giraf. En de struisvogel (zie foto) die mooi opgaat in het landschap. Vlak voor zonsondergang zijn we weer terug bij het fort, waar we naar de zonsondergang hebben gekeken. En naar 100-en vogeltjes die in wolken aankomen vliegen en gaan nestelen in het riet bij de waterhole.
Bij de waterhole is een kudde giraffen aan het drinken.
Johan maakt rijst met vlees op de barbecue. ’s Avonds krijgen we op de campsite nog bezoek van een aantal Black Backed Jackals, op rooftocht naar restjes en stukken vlees, waar niet goed op wordt gelet.
Zowel vanmiddag als ’s avonds heerst er een erg gezellige sfeer op de camping, heel anders dan op de andere campsite Halali. Iedereen is bezig met wassen, eten koken en vuurtje stoken. Wij vinden Namutoni de leukste campsite van de drie Ethosha camps.

Vrijdag 31 juli
Einddoel: Halali (Etosha)

Om 6 uur opgestaan. De avond ervoor al het water klaargezet om snel theewater te kunnen koken. Je mag in het park n.l. de auto niet verlaten. Om toch onderweg te kunnen ontbijten hebben we heet theewater in de thermosfles en brood en beleg voorin de auto klaargelegd.
Vannacht had Johan (Ineke hoort niets zonder gehoorapparaat) al behoorlijk wat lawaai gehoord en de guards verwijzen bij de gate al in de richting waar wij ook al naar toe dachten te gaan. En ja, bij het water was de eerste leeuw te zien. Daarna zijn we langzamerhand richting Halali gereden.

Leeuw in ochtend schemerzwarte zebra

Onder weg zien we: 2 leeuwen, kudu, struisvogel, red hartebeest, springbok, olifanten, impala, giraf, gemsbok en wildebeest.

In Halali nemen we rust om wat te schrijven en we genieten van 2 boomsquirels. Nadat ze hun buikjes volgegeten hebben met Johan’s pinda’s begraven ze de rest. Ze komen erg dicht bij. Ze zijn helemaal niet bang. Duidelijk gewend aan mensen.

In de middag maken we een gamedrive. Om kwart over 6 gaan we naar de waterhole bij de camping. Het park is dan al gesloten. Daar komt direct al een horde aan van 20 Olifanten en in totaal 4 Rhino’s. Helaas begeeft het fototoestel het, dus hebben we hiervan geen foto’s.

Zaterdag 1 augustus
Einddoel: Halali (Etosha)

Etosha pans met zelfs een beetje water

' s Ochtends en 's middags hebben we game drives gemaakt. Onderweg zien we onze eerste Rhino bij daglicht. Verder rust gehouden en nog wat gewassen. Ondanks het feit dat we slechts één nacht hadden geboekt in Halali kunnen we toch nog een extra nacht bijboeken. Dat was alleen mogelijk in Halali. Voor Okaukuejo was dit helaas niet meer mogelijk. Maar dat wisten we al, omdat we al maanden geleden hadden geprobeert om een overnachting te boeken in Okaukuejo.

’s Avonds weer naar de waterhole. Nu zien we slechts 1 Rhino, maar wel 30 Olifanten.

Rhino aan de rand van de Etosha pansRhino
<< Rundu-Tsinsabis
19-21 juli:
Heenreis; Waterbergplateau
22-24 juli:
Roy's camp; Holboom Baobab camp; Sepupa
25-27 juli :
Tsodilo Hills; Ngepi camp
28-29 juli:
Rundu; Tsinsabis
30 juli -1 aug:
Etosha
2-3 aug:
Kamanjab; Opuwo
4-6 aug:
Epupa falls;
Kunene River lodge
7-9 aug:
Ongongo falls; Palmwag
Spitzkoppe
10-13 aug:
Bloedkoppie; Gamsbergpas
Windhoek; Terugreis