Reisverslag NamibiŽ & Botswana 2012

Kwando cultural village & campsite - Mudumu - Katimo Mulilo - Namwi campsite

Maandag 13 augustus
Eindpunt van de dag: Kwando campsite

We doen rustig aan vandaag. Van de terugtocht naar de hoofdweg maken we een gamedrive, maar zien niet veel game. Wel natuurlijk kudu’s, impala en roan antilope, maar die staan zo verdekt opgesteld dat ze niet te fotograferen zijn.

We stoppen nog even bij een viewpoint. Waarschijnlijk is dit vroeger een legerbasis geweest. Daarna op weg naar Kwando.
Ze zijn bezig met de C49. Dus dat gaat wat langzaam. Er wordt tijdelijk een gehele weg naast de aan te leggen weg gelegd, waar je maar 60 km per uur kan rijden. We bezoeken eerst de cultural village vlak bij de Kwando campsite. Echt een aanrader. Niet zo zeer de cultural village, maar naderhand krijgen we ook de gelegenheid om met de gids door het dorp zelf te lopen, waar we nog uitleg krijgen en foto’s kunnen nemen. Het fimpje van de traditional dancing geeft een impressie in beeld en geluid.

Erg leuk en leerzaam. Nu begrijpen we b.v. waarom op veel campsites de inloop WC’s er zo uitzien. Het is niet een hokje met een deur, maar een muur in een spiraal (soms vierkant). Hierdoor is een deur niet meer nodig. Dergelijke hutjes zien we in het dorp ook als wasgelegenheid. Ook zien we een mevrouw die bezig is met het maken van een rieten mat als matras voor een bed.
Naderhand kopen we nog een bundel hout voor 10 NAD. Nu weten we dat voor zo’n bundel dus 10 NAD wordt gevraagd. Je ziet ze wel eens langs de weg, en dan wil je ze eigenlijk kopen, maar je weet niet hoeveel je daarvoor moet betalen. Daarna naar de campsite Camp Kwando. Die is hier vlakbij. Veel bewoners van het dorp werken volgens ons in de lodge.
Helaas is de campsite niet aan het water. Maar ze hebben lekkere luie stoelen in de schaduw. Daar brengen we enkele uren door met lezen en vogels fotograferen.
In het mooie toiletgebouw zit nog een gekko. Eigenlijk kun je nergens zonder fototoestel naar toe. Want die hebben we nog niet kunnen fotograferen. Volgens mij hebben we nog nooit een foto van een gekko gemaakt. We zagen het altijd als gewone huisdieren. Er zijn twee douches. Eén douche geeft alleen gloeiend heet water en de andere geeft prima water, maar het water loopt niet weg. Dat is niet erg voor Ineke. Kunnen haar voeten even een beetje weken, want die worden wel erg vuil en ruw, maar voor de volgende gebruiker is het erg vervelend. Zij besluit dan ook om maar even te wachten met douchen.

Het is erg druk op deze campsite en de plaatsen liggen eigenlijk te dicht op elkaar. Gelukkig zijn het allemaal rustige mensen, en hebben we er eigenlijk niet zo veel last van. Maar je zou als campsite eigenaar toch wat meer ruimte moeten creëren voor de camping plaatsen. Daar is ruimte genoeg voor. Om 4 uur gaan we mee met de boottour over de Okavango. We zien alleen een water monitor en een visarend. En een soort otter. Maar die schoot snel het water in toen we er aankwamen. Deze boottocht valt dus tegen. Ik heb hier later nog even over doorgepraat met de camping beheerder. Hij gaf ook aan dat je net geluk moet hebben om wat te zien. Mijn advies: doe deze boottocht niet, maar ga een boottocht maken bij de Nambwa campsite. Daar heb je een klein bootje waarmee je ook bij kleine zijarmen van de rivier kunt komen. In die omgeving is ook veel meer ruimte voor de dieren om aan land te gaan. Van het Duitse echtpaar, waarmee we drie dagen dezelfde route en campsites hebben afgereist, hoorden we dat de boottocht bij Nambwa erg geslaagd was. Ze hadden veel gezien.

14 augustus
Eindpunt van de dag: Kwando campsite

We slapen uit: om kwart voor 7 maakt Ineke thee en Johan krijgt vandaag thee op bed.
Daarna gaat Johan spekpannekoeken maken voor het ontbijt.
Vanochtend is het rust ochtend. Ineke brengt wat was weg naar de laundry service van de lodge, maar vergeet natuurlijk weer een aantal items. Die gaat ze dan zelf nog wassen. Iedereen verlaat de campsite en na enige tijd hebben we het gehele terrein voor ons alleen.
We nemen onze plaatsen op de ligstoelen weer in en lezen wat en maken af en toe een foto van de werkelijk prachtige vogeltjes die hier naar ons toekomen. Veel moeite hoeven we er dus niet voor te doen. Eerst kun je nog in het zonnetje zitten, maar al gauw zoeken we de schaduw weer op.

Na de lunch (standaard vanaf nu met Malarone) gaan we op pad naar Mudumu National park. Eerst op zoek naar de office, want je hebt weer een permit nodig om in het gamepark rond te mogen rijden. We hadden ook net zo goed eerst de route kunnen rijden, maar we waren weer veel te netjes. Dus op zoek naar het Nakatwa Ranger office. Ook hier zijn ze aan het bouwen met nieuwe offices, en ook hier is niet duidelijk waar we moeten zijn. Maar uiteindelijk vinden we het. Alle papierwinkel neemt deze keer erg veel tijd in beslag. Het is goed dat we al om 1 uur waren vertrokken. Ook hebben we onderweg nog wat kleren afgegeven bij de cultural village voor de gids en de mevrouw die de rieten mat zo mooi aan het maken was en waarvan we een foto mochten maken. Wel had ik dat verkeerd aangepakt volgens de gids. Ik had het hem moeten vragen, de meeste bewoners kennen n.l. geen Engels en weten dus ook niet wat ze moeten antwoorden. En dan hoort hij dat te regelen met de persoon waarvan je een foto wilt maken. We hebben hem er nl voor betaald. In the village is weliswaar niemand meer te vinden, maar we geven het af en ze weten aan wie ze het moeten geven. Later, op de terugweg, zien we de gids langs de kant staan met Johan zijn rood geruite bloes. Inderdaad iets te groot, maar het staat hem erg goed.
Al snel zien we Roan antilopen en daarna, bij een mooie drinkplaats aan de rivier, wel 30 olifanten en een hippo in het water. Het kost ons wel een uur om hier voorbij te komen. De weg is erg zanderig en je kunt het je niet permitteren om vlak voor de kudde vast te komen zitten. De weg kun je niet goed overzien en de olifanten stonden op die weg. Dus gewoon wachten. Tenslotte zijn wij hier te gast. We komen ook nog langs campsite nr. 2. Een prachtige plek aan het water bij een plek waar dieren het water in en uit kunnen lopen. Deze plaats is dan ook al in beslag genomen. We rijden nog een klein stukje voorbij deze campsite, maar omdat je dan niet meer langs het water rijdt, rijden we terug en rijden dan direct naar de hoofdweg.

Johan had geen zin om de olifanten voor een tweede keer tegen te komen. Op dit stuk, dat ook erg slecht is, zien we nog wel wat zebra’s tussen de bosjes. Zelfs op de hoofdweg zien we nog roan antilopen. We maken een 8tje. We nemen weer de weg naar de ranger office en gaan vandaar naar rechts, met de bedoeling om deze track helemaal uit te rijden. We zien niet veel dieren meer, en gezien de tijd vragen we aan de Nuvi om ons via de snelste route naar de campsite terug te leiden. We missen dus een deel langs het water. Achteraf misschien niet handig. Het nu door ons gekozen pad is niet echt goed, en waarschijnlijk ook niet vaak bereden, en kost daardoor extra tijd.

Maar we zijn ruim voor donker op de campsite terug. Het is vandaag erg warm. Vanaf nu is het eigenlijk ineens een stuk warmer. De truien zijn niet meer nodig. We gaan om 6:30 uur naar de bar en zitten met een borrel bij het haardvuur. Om 7 uur worden we gevraagd aan tafel te gaan. Echt een bijzonder diner: Afrikaanse haute cuisine! Als voorgerecht kudu carpaccio. Een hoofdgerecht van boboti met vruchten en maisgriesmeel. Bij de tafelschikking was er nog even een probleem. Onze naam stond nergens vermeld. Maar er bleef wel een tafel voor twee over, die wij toegewezen kregen. Even later kwamen ze al met het naambordje: Newboom. Ze hadden de naam niet goed verstaan.

15 augustus
Eind van de dag: Namwi Island campsite

De volgende dag weer vroeg op pad, na eerst de rekening even te betalen met Visa. Je had hier overigens ook Wi-Fi. Maar we hadden geen computer bij ons, en hadden geen behoefte om te internetten. Ons contact met het thuisfront verloopt via sms. Overigens gaat dat niet zo goed, maar daarover later meer. Als je alles goed hebt voorbereid kun je heel goed 4 weken zonder computer. Thuis geen dag, maar dat is dus het verschil tussen thuis en vakantie.
Nog even advies gevraagd over de te volgen route. We hebben ons programma aangepast en zijn gister niet afgereisd naar Mamili nat. park, omdat men bij de lodge had aangegeven dat daar te veel water zou staan. Kwando is overigens een prima locatie om twee nachten te staan.
De campsite beheerder geeft aan dat er ook wegwerkzaamheden zijn aan de rest van de C49. Hij raadde ons aan via Kongola te rijden en vanaf daar de B8 te nemen naar Katima Mulilo. Dat doen we dus ook. Onderweg nog even koffie gedronken en een filmpje gemaakt over de werking van onze fantastische AHA canopy.
In Katima Mulilo gezocht naar het viewpoint dat bij de grens zou zijn. Maar dit viewpoint ligt op de grens of in niemandsland, dus kunnen we er niet bij komen. Dus maar terug naar Katima Mulilo.
We hadden een info office gezien, waar we navragen of je bij Kalizo lodge de carmine bee–eaters al kunt zien. Dat was volgens hen niet het geval. Vandaar dat we naar ons alternatief afreizen: Namwi Island campsite.
Ook vragen we waar we de curio markt kunnen vinden. Maar daar zijn ze niet duidelijk over. Waarschijnlijk is die er niet meer. En als die er is, dan op een pleintje tegenover de Shoprite. Daar hebben we overal rond gekeken, maar niets kunnen vinden. Uiteindelijk daar wel een curio shop gevonden en wat gekocht. Een mooie mokoro en een platte mand die we straks proberen om te bouwen met een glasplaat tot serveerblad. Hierover bij de grens meer. Bij de Pick & Pay hebben we boodschappen gedaan. Niet te veel, want morgen gaan we de grens over en dan mag je veel dingen niet mee nemen. Naar Namwi dus.

Dat is slechts 7 km buiten Katima, dus dat scheelt in tijd. We staan aan de Zambezi. Een “mooie” campsite, die je in Europa ook zou kunnen vinden. Maar het heeft toch niet dat speciale van Afrika.  We staan aan de Zambezi, maar we zien geen wild, alhoewel er overal bordjes met waarschuwingen staan voor krokodillen en hippos. Deze campsite wordt metname bevolkt door Zuid Afrikanen die komen om te vissen. We hebben een rustige middag en maken nog wat filmpjes en lezen wat. Hier zijn ook ineens veel minder vogeltjes, wat vreemd is, gezien het feit dat Kalizo lodge, dat toch niet echt ver weg is, bekend staat om de vogels. Misschien toch de verkeerde keuze gemaakt.
Wel komt één van de schoonmaaksters Ineke vragen of ze nog was heeft. Dat is positief. Helaas voor haar had Ineke dat gister net allemaal gedaan. Maar een tip voor anderen om te onthouden.
Helaas wordt de stilte die middag herhaaldelijk verstoord door het leegzuigen van de sewage tanks. Ook lag de elektrische waterpomp precies bij ons plekje te brommen, maar dat was minder storend.
Het was vandaag weer erg warm. Overigens niet een plek om langer dan 1 nacht te staan. Sanitair en badruimte is allemaal prima. Maar het heeft geen sfeer en er is niets te doen.
Er staan lampen gericht op de rivier. Ik hoop dat we vannacht nog wat zien of horen. Maar ook dat is niet het geval. Wel hoort Johan van één van de servants (worden boy genoemd door de Zuid Afrikanen) van een grote groep Afrikaners, dat de Afrikaners wel veel hippos zien. Herhaaldelijk gaan er boten weg om te vissen. We hebben nog gebeld met Senyata Safari Camp in Kasane. Afgelopen voorjaar had Ineke al wel mail contact met hen gehad, en toen was er nog plaats. Maar helaas krijgen we te horen dat er morgen geen plaats meer vrij is. Pech, maar je weet dat dit kan gebeuren als je niet wilt boeken. Morgen dus maar op zoek naar iets anders.

<< Okongo campsite
<<Goaboca campsite
<<Nambwa campsite
29 - 31 juli:
Heenreis - Rock Arch
Rock sculpure trail
Maribib
1 - 3 aug:
Homeb - Ameib
Elephant Head
Philips cave
Erongo Plateau camp
Vingerklip lodge
4 - 6 aug:
Vingerklip
Porcupine Camp
Khowarib trail & camp
Hoanib trail
7 - 9 aug:
Huarusib trail
Puros - Khumib trail
Opuwo
10 - 12 aug:
Okongo campsite
Goaboca campsite
Nambwa campsite
13 - 15 aug:
Kwando - Mudumu
Katimo Mulilo
Namwi campsite
16 - 18 aug:
Chobe - Kubu campsite
Ntwetwe pans
Dzibui Pans
19 - 23 aug:
CKGR - Sunday pan
Motopi - Ghanzi
Windhoek