Reisverslag NamibiŽ & Botswana 2012

Homeb- Ameib Ranch- Elephant head & Philips Cave- Erongo Plateau camp - Vingerklip lodge

Woensdag 1 augustus
Eindpunt van de dag: Ameib Ranch campsite

We leren snel. We staan vandaag al om 5:30 uur op. Na het ontbijt gaat Ineke nog even naar het toiletgebouwtje om de toiletemmer (die we altijd meenemen vanuit Nederland) te legen. Dat is zo’n 100 meter lopen. Onderweg komt ze ineens een Gemsbok tegen. Die loopt weg over het pad dat wij de vorige avond nog hadden gelopen. Boven op de bergkam staat hij nog even stil en draait zich om. Een prachtig silhouete tegen de ochtend hemel. Wat een prachtig gezicht. Dat is nu echt Afrika beleven! Natuurlijk hebben we hier geen foto van.
We gaan eerst op weg naar Homeb waar we om 6:45 uur arriveren. We zetten de auto op de campsite. We lopen door de rivier en het bos naar de duinen.

De tocht door het oerwoud van bomen en struiken valt tegen, omdat er niet echt een pad is. Je moet dus echt een weg banen door het oerwoud. Maar na een half uurtje komen we aan bij de duinen aan de andere kant van de rivier en klimmen omhoog. We moeten erg veel moeite doen om hoger te komen. In het losse zand glijd je gewoon weer naar beneden. Voor ons gevoel is deze duin steiler en hoger dan de duinen bij Sossusvlei. Halverwege stoppen we dan ook. Vanaf daar heb je ook al een goed overzicht over de riviervlakte en het landschap aan de andere kant van de rivier. Van boven af zien we wel wat open gaten in het oerwoud bij de rivier en we proberen dan ook om via deze open plekken terug te lopen. De afdaling gaat super snel. Bij de auto aangekomen, drinken we nog een kopje koffie en kleden ons even om. We zijn nl. half kruipend naar boven gegaan en ontzettend vuil. En we willen niet zo bestoft aankomen in Swakopmund, onze volgende bestemming.
Homeb was één van plekken die Ineke altijd al had willen zien. Om te zien en ervaren hoe een rivier de verschuiving van een landschap kan tegenhouden. Het was de moeite waard.

Na de koffie rijden we langs de Kuiseb river verder naar Walvisbaai. Het grootste deel van de route zien we de duinen naast ons, maar er is behalve bij Homeb, niet echt een mogelijkheid om de duinen van dichtbij te benaderen. Het gras langs de weg wordt steeds minder tot er een kale vlakte overblijft. Een desolate vlakte waarin af en toe een paar hutjes met golfplaten staan. Tussen Walvisbaai en Swakopmund lunchen we aan de kust. Zoals elke middag met melk en cornflakes. Liefst cornflakes met honing, maar die zijn maar op enkele plaatsen te verkrijgen.
Omdat we de supermarkt al hadden voorgeprogrammeerd in de Nuvi, kunnen we linea recta naar de SuperSpar rijden, waar we ons boodschappenlijstje kunnen afwerken. We hadden niet veel nodig. Alleen de echte vers producten zoals vlees voor de barbecue, melk, verse groenten, fruit en brood moeten worden aangevuld. Als extra waren we op zoek naar een plastic tafelkleedje en twee plastic mokken. Normaliter zijn we niet zo van de tafelkleedjes, maar vaak sta je langs een weg of op een campsite met betonnen tafels die niet al te schoon zijn. Dus we zoeken iets wat daar even bovenop gelegd kan worden. De bekers willen we kopen, omdat we van het verhuurbedrijf alleen metalen bekers/wijnglazen hebben gekregen. Johan vindt wijn wel erg lekker uit een metalen wijnglas. Maar koffie, thee en fris smaakt dan toch, naar ons idee, lekkerder uit een plastic mok. Het is ook niet praktisch, want door het metaal brandt je je lippen nog voordat je een slok hebt genomen. Het is ook voor het eerst dat we metalen drinkgerei hebben. Bij de SuperSpar kunnen we deze zaken niet vinden. Wel kunnen we hier, net als in Windhoek met onze bankpas (Maestro) betalen. Iets wat 3 jaar geleden, volgens ons, nog niet mogelijk was. De volgende stop is bij een pompstation om diesel te tanken. We hebben ook voor het eerst een auto op diesel. Dat bevalt erg goed. Ze zijn erg zuinig. En dat scheelt weer in de zoektocht naar tankstations. Dus eigenlijk is het niet nodig dat we nu al bijtanken, maar uit gewoonte gaan we toch in grote plaatsen tanken.
Van de vorige keer weten we nog dat naast het benzinestation waar we vorige keer hebben getankt (en de band hebben laten vervangen) een winkelcentrum is. Dus terwijl Johan de diesel aanvult, gaat Ineke even naar dat winkelcentrum. In de PEP store vindt Ineke zowel kleine plastic bekers als een plastic tafelkleedje.
We rijden nog even wat rond in Swakopmund omdat er een wegomlegging is en de uitgang richting Windhoek niet goed is aangegeven. Maar uiteindelijk vinden we een detour en zijn weer op de B2 op weg naar Goanikontes Oasis campsite. Ik had in T4A al problemen om de route hier naartoe te bepalen. Vandaar dat ik een topic over de aanrijroute op het Duitse forum had geplaatst. Volgens enkele forum leden zou dat kunnen via een afslag op de B2 zo’n 11 km buiten Swakopmund. De D1901 die langs de Swakop rivier loopt zou ons bij Goanikontes brengen.
Die route had ik ook zo voorgeprogrammeerd in de Nuvi. De afslag ging prima. Maar het verbaasde ons al dat er geen bordje stond als verwijzing naar de campsite. Dat is in Namibië bij andere lodges en campsites vaak wel het geval. Wel stond een andere campsite aangegeven. Die lag vlak bij de snelweg ligt.
De eerste kilometers op deze gravel road gaan prima. Maar na zo’n 8 km wordt het onduidelijk. Er is nauwelijks een weg (of meerdere wegen). En de GPS wil ons een kant op laten rijden waar geen weg is. We rijden nog een stukje terug, maar die weg is levensgevaarlijk. Een steile heuvel en dan kun je niet zien hoe de weg erachter is. En die is half weggeslagen. Er zijn nog wel een aantal auto’s die de weg ook nemen en ook stoppen verderop. Dat kan Johan zien, omdat hij een heuvel opklimt om het landschap en de wegen te bestuderen. We besluiten om terug te gaan naar de B2 en verder te rijden naar Ameib Ranch, waar we morgenochtend toch willen wandelen. We arriveren om 16:20 uur op de campsite bij Ameib Ranch. Laat voor ons doen, maar nu hebben we het voordeel dat we morgen op tijd aan de wandeling kunnen beginnen. Ameib Ranch is een keurige camping. Mooier dan Ineke had verwacht, dus dit is een prima alternatief.

Het is wel druk op deze campsite. En voor Afrikaanse begrippen zijn de plaatsen dicht op elkaar. Gelukkig hebben we geen last van de buren. Hier kunnen we lekker douchen, en daar zijn we wel aan toe na de nacht vlucht en twee nachten bush camping.

Donderdag 2 augustus
Eindpunt van de dag: Erongo Plateau camp

Om kwart voor 6 staan we op om vroeg te kunnen starten met de wandeling en om 7:20 uur rijden we weg van de campsite. We willen vandaag de hiking trail (Klettersteig) bij de Elephant head gaan lopen. Het is niet ver naar het startpunt bij de Elephant head.
Deze wandeling is goed aangegeven. Alleen het begin was even zoeken, maar de GPS bracht snel uitkomst.

Na de start hebben we de GPS niet meer nodig gehad. Het eerste deel is vrij eenvoudig, daarna een deel echt klimwerk. Omdat de stenen nogal ruw zijn is een lange broek aan te bevelen. Ineke, die een korte broek aanheeft, loopt de nodige schaafwonden op. Het was echt handen en voeten werk. Met name voor kleine mensen. En Johan moest Ineke vaak helpen om over rotsen te klimmen. Onderweg zijn er af en toe stijgbeugels, waarmee je omhoog kan klimmen. Maar bij de plek waar je met stijgbeugels een afstand van meer dan 6 meter moet overbruggen zijn we toch afgehaakt. Het lijkt zo eenvoudig als je de foto's bekijkt. De stijgbeugels zitten ver uit elkaar en de eerste beugel zit zo hoog dat Ineke er niet goed bij kan. En de ketting die hier deels naast hangt, was ook ver verwijderd van de stijgbeugels. Dus niets voor kleine vrouwen met hoogtevrees. Tevens hadden wij een rugzak bij ons. Johan met rugzak paste eigenlijk niet door de nauwe opening. Uiteindelijk hebben we besloten om terug te gaan. Jammer, maar we hebben nog een hele vakantie voor ons, en we kunnen het ons niet permitteren om hier gewond te raken. Ineke voelde zich voor het eerst oud worden. We dalen dus weer via dezelfde route af naar de auto. Ondanks het feit dat we de tocht niet hebben volbracht toch een leuke wandeling. Bij de auto gekomen, rijden we direct door naar de startplaats van de wandeling naar de Philips Cave. Omdat we overnacht hebben bij Ameib Ranch hebben we vandaag wat meer ruimte om nog een tweede wandeling te ondernemen. Op de parkeerplaats bij de start van de wandeling naar de Philips Cave hebben we eerst lekker koffie gedronken. Ondertussen komen er andere mensen terug van de wandeling en vertrekken voor de wandeling. We zijn hier dus niet de enigen.Deze wandeling is stukken eenvoudiger. We hebben geluk met het weer. Het is bewolkt. Daardoor was het niet zo heet. We hebben er meer dan een uur over gedaan (echte wandeltijd). Een leuke wandeling die goed laat zien hoe verborgen de cave is waar je naar toe loopt, en wat voor prachtig uitzicht je vanuit de cave hebt. Ook zijn de Bushmanschilderingen goed te zien.Na de wandeling zijn we zonder onderweg te pauzeren doorgereden naar Erongo Plateau camp. De laatste kilometer is de weg inderdaad slecht, met scherpe stenen, maar dan ben je ook ergens. We stonden op 3 (plaats 2, de mooiste plek was al bezet). Het regent vandaag af en toe (10 druppels) en het is de gehele dag bewolkt. We zetten daarom ook vrij snel de tent op. We zijn vandaag vroeg. Nog voor tweeën zijn we al op de campsite. Een prachtige goed verzorgde campsite. Er zijn slechts 2 van de 4 plaatsen bezet.

We rusten ’s middag wat en genieten van het mooie plekje. De campsite heeft prima sanitair. Eigenlijk jammer dat we geen zin hebben om te douchen bij kaarslicht. Na het eten gaat Ineke in het donker afwassen bij het toiletgebouw, omdat daar warm water is. Het is aarde donker op de campsite. Omdat het bewolkt is, zijn er geen sterren en kunnen we niet genieten van de volle maan.

Vrijdag 3 augustus
Eind van de dag: Vingerklip Lodge

We staan weer om 6 uur op. Dat bevalt ons prima. We zijn dan ook eigenlijk altijd al wakker. En juist de eerste uren van de dag zijn zo mooi. We gaan dit keer al voor het ontbijt een wandeling maken. Bij de campsite zijn diverse tracks uitgezet. En er is een leuk kaartje met deze tracks, met informatie over diverse bomen op de achterkant. Wandelkaart Erongo plateau camp. Gelopen route: 1-2-3-4-5-7-1. Het is een leuke ochtend wandeling, maar niet spectaculair. We zien geen wild.

Na het ontbijt vertrekken we om 9:10 uur naar Omaruru, waar we nog even naar de supermarkt gaan. In Omaruru is een chocolade fabriekje. We hebben niet veel zin om daar naar toe te gaan, maar in de supermarkt verkopen ze de chocolade ook. Heerlijke handgemaakt bonbons, overigens wel erg prijzig. Maar ach, het is toch leuk om zo’n lokale lekkernij te proeven. Omdat Johan de vorige dag door zijn stoel is gezakt, proberen we ook een nieuwe stoel te kopen. En dat lukt wonderwel. Er is naast de supermarkt een camping winkel. Wie had dat nu verwacht. Een prima supermarkt en een leuk dorpje. Daarna via het asfalt van de C33 richting Kalkfeld. Daar linksaf de D2403 op. Aan deze weg gaan we koffiedrinken. Koffie met een tompoes die we ook in Omaruru hebben gekocht. Om een uur of één komen we aan bij de Vingerklip lodge. We hebben kamer 5b. Eerst even afkoelen met een heerlijke douche. Daarna gaat Ineke de badderplaatsen controleren. Het water van het zwembad is erg koud en het bubbelbad bubbelt erg weinig. Na een fotoshoot van Ineke in het zwembad gaan we lekker op ons terras zitten lezen. We hebben uitzicht op een waterhole die af en toe bezocht wordt door Kudus. Om kwart voor 5 lopen we naar boven naar het Eagles nes. Het trestaurant op de berg,. Het lijkt erg hoog, maar je bent er zo. Eerst een licht glooiend pad naar boven en daarna de trap. Zeer veilig met aan beide kanten een reling. Onder het genot van een aperitief genieten we van de omgeving en de zonsondergang.

Als het donker is, wordt het buffet geserveerd. Het verbaasd ons dat er maar zo weinig mensen (8 van in totaal 20 plaatsen) het diner op de berg willen bijwonen. De lodge is volgens ons helemaal vol, en alle overige mensen maken gebruik van het buffet beneden in het restaurant. Of zou het buffet op het plateau minder zijn? Maar dat maakt voor ons niets uit. Het eten is prima en het is leuk om bovenop het plateau te zitten. Veel mensen hebben wel de zonsondergang op het plateau gezien, en zijn daarna naar beneden gegaan. Het buffet bestond uit salade en groente mix. Met kudu worst, lamslapjes (kippenpoten, die we niet hebben geprobeerd) en gemsboklapjes. Met gepofte aardappelen (1/4 aardappel per pakketje). Zo heeft Johan vanavond zelfs nog wat bijgeleerd. Hij wikkelde altijd een hele aardappel in folie. Door de aardappel te verdelen in 4 parten is het sneller en beter gaar. Naast de aardappelen was er ook nog maismeelpap en diverse sauzen. Als dessert vruchtencocktail en diverse soorten kaas. We hebben dus heerlijk gegeten.
In het donker, het pad en de trap waren zeer goed verlicht, lopen we na het diner terug naar beneden. In het restaurant, waar iedereen net begonnen is met het buffet, nemen we nog even een kopje thee en gaan dan naar onze eigen kamer.

<<Heenreis - Rock Arch
<<Rock sculpure trail - Maribib
29 - 31 juli:
Heenreis - Rock Arch
Rock sculpure trail
Maribib
1 - 3 aug:
Homeb - Ameib
Elephant Head
Philips cave
Erongo Plateau camp
Vingerklip lodge
4 - 6 aug:
Vingerklip
Porcupine Camp
Khowarib trail & camp
Hoanib trail
7 - 9 aug:
Huarusib trail
Puros - Khumib trail
Opuwo
10 - 12 aug:
Okongo campsite
Goaboca campsite
Nambwa campsite
13 - 15 aug:
Kwando - Mudumu
Katimo Mulilo
Namwi campsite
16 - 18 aug:
Chobe - Kubu campsite
Ntwetwe pans
Dzibui Pans
19 - 23 aug:
CKGR - Sunday pan
Motopi - Ghanzi
Windhoek