Reisverslag Noorwegen 2005

Olden - Skjåk

Zaterdag 16 juli
Olden (camping Gryta)
Afstand: ± 170 km

In één dag eigenlijk alleen maar om de gletsjer Jostedalsbreen heengereden (de grootste gletsjer van het europese continent) om aan de andere kant terecht te komen. Route: Luster, Sogndal, Skei, Ulvik, Olden. Onderweg ook nog een prachtige gletsjertong van een afstand bekeken.

Gletsjertong langs de weg naar Oldencamping Gryta

De wegen zijn hier zo rustig dat de geiten gewoon op de weg liggen. Dus wel altijd oppassen geblazen. Camping Gryta in Olden is prachtig gelegen. Met aan alle kanten uitzicht op gletsjers. De camping heeft zelfs verwarmde toiletgebouwen.

Zondag 17 juli
Einddoel: Olden (camping Gryta)

In alle gidsen staat dat deze gletsjer (Briksdalbreen) erg druk is. Dat merken we aan alle touringcarbussen die langs de camping rijden. Toch zijn ook wij even bij de gletsjer gaan kijken.

Johan aan de voet van de Briksdalbreen Johan bij het uiteinde van de Briksdalbreen

Een mooie wandeling naar de gletsjer en van al die touristen had je niet echt last. We waren ook vroeg op pad gegaan.
De rest van de dag heerlijk relaxen op de camping. Johan heeft nog gevist, maar niets gevangen.

Maandag 18 juli
Einddoel: camping Gjeilo in Skjåk (in de buurt van Lom aan weg 15)
Afstand: ± 130 km

Een mooie route gereden. Met name de weg 258 naar Grotli was erg mooi. We reden tussen metershoge bergen sneeuw. En dat midden in de zomer!

Rijden tussen meters hoge bergen sneeuw op weg 258 naar GrotliInke langs weg 258 naar Grotli

Hier werd ook nog geskied. Uiteindelijk in de buurt van Lom een camping opgezocht. Op camping Gjeilo in Skjåk waren wel erg veel muggen. Maar toch een leuk plekje gevonden.

Dinsdag 19 juli
Einddoel: camping Gjeilo in Skjåk (in de buurt van Lom aan weg 15)

De staafkerk van Lom bezocht.
En een prachtige wandeling gemaakt door het achterland van Lom (vanuit Lom). Zie wandelgids Noorwegen (wandeling nr 21). Voor het eerst een wandeling die niet klopt met de beschrijving. In de buurt van Soleggen zijn we dan ook aardig gaan dwalen. Maar uiteindelijk wel weer op het goede pad terecht gekomen. Aangezien het af en toe regende de plastic regencapes nog aangehad. Op zich geen probleem, maar door de regen(?) waren er overal veel irritante muggen. Je kon daarom bijna niet stilstaan of je werd opgevreten door die beesten. Maar wel een mooie tocht met uitzicht op de rivierdalen van de Bovra en de Otta en op het plaatsje Lom.

Wandeling 21 met Lom op de achtergrondWandeling 21 bij Lom

Weer terug in het dorp nog op zoek gegaan naar een drankwinkel, maar die zijn niet te vinden. Ook nog op zoek geweest naar een opticien omdat Ineke’s bril kapot is. Uiteindelijk toch maar met tape gerepareert.

<< Voss- Flåm - Luster
3-5 juli:
Camping Køge (Denemarken)
Uddevalla (Zweden)
6-8 juli:
Kongsberg
Camping Geilo
9-11 juli:
Ulvik
Camping Bergen
12-15 juli:
Voss
Camping Flåm
Camping Luster
16-19 juli:
Camping Olden
Camping Skjåk
20-24 juli:
Camping Fagernes
Bøverbru
Hotel Rødbyhavn