Reisverslag Noorwegen 2008

Reisverslag van onze 23-daagse reis door Noorwegen in juli 2008.

Waarom Noorwegen?

Ook dit jaar willen we weer mooie wandelingen maken en dat is prima gelukt.
Omdat we nu een kleine caravan tot onze beschikking hebben, kunnen we nu vaker dan in 2005 in het wild kamperen. Dat gaat uitstekend. Eens in de 4 dagen zoeken we een camping om de water tanks te vullen, het afvalwater te lozen en even de was te doen. En natuurlijk om even gebruik te kunnen maken van de douches van de camping.

Totaal een afstand afgelegd van 4350 km.

Zaterdag 12 juli
Einddoel: Camping Heidenau (in de omgeving van Hamburg ) (€19)
Afstand: ± 470 km

Normaal gesproken doen we met de auto 1 dag over de reis naar Noorwegen maar omdat we nu een caravan achter de auto hebben, gaan we vele malen langzamer. Daarom vertrekken we al op zaterdag i.p.v. zondag. Om 10:30 uur gaan we van start. Toch valt de rit best mee. Cruise Control op 85 km/u en je rijdt rustig richting noordoost. De files staan op de andere weghelft en zelfs van wegwerkzaamheden hebben we nauwelijks last: we mogen toch niet harder dan 80 km/u.
Om een uur of 4 pakken we de campinggids erbij en gaan op zoek naar een leuke camping.
Helaas lukte het niet om de camping te vinden die we hadden uitgezocht, maar op de A1 stond op een gigantisch groot bord camping Heidenau aangegeven. Bij gebrek aan beter hebben we die we maar genomen. Prima keuze: mooie standplaats aan een meertje en 's morgens lekkere Duitse broodjes voor ontbijt.

Zondag 13 juli
Einddoel: Camping Hanstholm (Kr. 241 + camping carnet Kr. 90)
Afstand: ± 530 km

Op basis van de reistijd van gister hadden we berekend dat we nog 8 uur nodig zouden hebben om in Hanstholm te komen. En dat was inderdaad het geval.
De bakker was pas om 7:30 uur open. We vertrekken daarom, voor ons doen, laat van de camping ( 8:30 uur).
Na een rustige reis en af en toe een kopje koffie in ons rijdende huisje, komen we om 16:30 uur aan op camping Hanstholm. Er zijn weinig benzinestations op de route dus we arriveren met een bijna lege tank.
Het is druk bij de receptie. Er zijn vele wachtenden voor ons. Met VISA betalen kost extra geld (met 5% toeslag) dus we schrapen (bij gebrek aan Deense kronen) de laatste euro's bij elkaar. We weten nog een leuk (het leukste?) plekje te vinden met uitzicht op de zee. Vanaf de camping nog even een wandeling gemaakt over het strand. De camping ligt op een klif aan de kust.
Dit is een erg dure camping. Gelukkig kunnen we 's ochtends wel lekkere broodjes krijgen.

Maandag 14 juli
Einddoel: wildkamperen in Traeland (Kvinesdal) (kosten bootreis: €334)
Afstand: ± 155 km

We zijn veel te vroeg bij de boot. Er staan maar een paar mensen. We dachten dat je twee uur van te voren aanwezig moesten zijn, maar dat hadden we zeker fout. Het is allemaal niet duidelijk aangegeven en we vragen ons af of we op de juiste plaats staan. We wachten in de caravan onder het genot van een kopje thee en de lekkere Duitse broodjes.

Zodra de controle kantoren open gaan zijn we snel aan de beurt en komen vooraan te staan in de rij voor caravans.
En dan de boot op. Dat lijkt goed te gaan, totdat ze ons onder een verlaging van het plafond laten parkeren. Het gaat nog net goed. Twee cm verder en het dak van de caravan had het plafond van de boot geraakt. We laten de auto staan waar hij staat.

De reis is inderdaad net zo vervelend als verwacht. De zee was onrustig en de golven redelijk hoog. Ineke heeft de gehele reis stuurs voor zich uit zitten staren. Gelukkig is de reis maar 2 uur.

Bij het uitrijden dreigt de caravan het plafond van de boot te raken (en we zijn al zo klein). Op aanraden van de begeleiders koppelen we de caravan los en manoeuvreren de caravan met de hulp van de aanwezige medewerkers weer naar een ruimere plaats. Dat was wel even schrikken. In het vervolg dus goed op letten.

In Kristiansand aangekomen zijn we eerst op zoek gegaan naar een pinautomaat om wat Noors geld te bemachtigen.
Daarna op weg naar Kvinesdal. We hebben afgesproken om daar om 16:30 uur te zijn. We hopen daar Karin en Ernst te ontmoeten. Johan heeft ongeveer 35 jaar geleden 2 keer met zijn ouders vakantie gevierd in Traeland (vlak boven Kvinesdal). Toen heeft hij Karin ontmoet. Nog jaren daarna hebben ze met elkaar briefcontact gehad. En door het geweldige medium Internet en het feit dat de naam Karin Bruli niet zo vaak voorkomt, heeft hij weer contact met haar kunnen leggen. Via de mail was een plek en tijdstip om elkaar te ontmoeten afgesproken.
We rijden vlak bij Kvinesdal als de telefoon gaat. We spreken af om de locatie te wijzigen en elkaar te ontmoeten bij Hotel Uksikten vlak bij Kvinesdal op de oude weg naar Kristiansand. Zodra wij de auto uitstappen, komen zij er ook al aan. Een ideale ontmoetingsplaats, want alleen Johan en Karin hadden elkaar ooit ontmoet, en Karin en Ernst hadden alleen de foto's van deze site om enig idee te hebben van hoe wij er uit zouden zien.
Na de kennismaking gaan we nog even van het uitzicht genieten (een fraai uitzicht over de Fedafjord) en daarna door naar Traeland.
Voor de caravan vinden we een plaatsje naast de schuur bij het huis waar Johan die twee zomers heeft gebivakkeerd. Helaas is het huis enkele jaren geleden gesloopt.
Onder het genot van een glas wijn en de heerlijke broodjes die door Ernst en Karin waren gemaakt, praten we gezellig bij en genieten van de rust en het mooie uitzicht over het dal.
Recept dat we in de vakantie nog vaak hebben herhaald: meng de inhoud van een bakje garnalen met een bakje garnalensalade en een hard gekookt ei en smeer dat bv. op een broodje of eet het als salade.
's Avonds zijn we op bezoek geweest bij de broer (Geir) van Karin, die nog steeds in Traeland woont. Johan had de oude foto's mee genomen om herinneringen op te halen. Ook hebben we nieuwe foto's gemaakt. Het was erg gezellig.

12-14 juli:
Camping Heidenau (Duitsland)
camping Hanstholm (Denemarken)
Traeland
15-17 juli:
Traeland
Lysefjordveien
Røldal
18-20 juli:
Øvre Eidfjord
Aurlandsvegen
21-23 juli:
Snowvegen
Vangsmjøsa
Beitostølen
24-26 juli:
Bygdin
Stådalsvegen
Høvringsvatnet
27-30 juli:
Mysuseter
Camping Trabelia
Peer Gynt vegen Nordseter
31 juli -3 aug:
Sand
Trollhättan
Camping Am Deich (Duitsland)