Reisverslag Noorwegen 2008

Traeland - Lysefjordveien - Røldal

Dinsdag 15 juli
Einddoel: wildkamperen in Traeland (Kvinesdal)
Afstand: ± 210 km

Om 10 uur zijn we naar Flekkefjord gereden. Daar wonen Karin en Ernst. Een leuk stadje. Hun huis staat op de heuvel vanwaar ze een prachtig uitzicht hebben over de baai. Helaas was het erg regenachtig. We hebben een autotocht gemaakt. Eerst door en om Flekkefjord. Daarbij hebben we ook een van oorsprong door Hollanders gebouwde en bewoonde wijk bekeken.

Daarna een prachtige route langs de kust: Nordsjövegen (weg 44) van Flekkefjord tot aan Egersund en daarna weer via de E39 terug. Hier o.a. de Helleren rock houses bezocht: kleine huisjes die onder de rotsen zijn gebouwd, en het dorpje Sogndalstrand. We hebben gepicknickt in de regen, ieder onder een paraplu.
's Avonds hebben we bij Karin en Ernst thuis pizza gegeten. Het was wederom erg gezellig.

Woensdag 16 juli
Einddoel: wildkamperen bij een stuwdam aan de Lysefjordveien
Afstand: ± 130 km

Eerst hebben we een mooie wandeling van een uur gemaakt door Traeland. Johan heeft veel foto's gemaakt op dezelfde plaatsen als 35 jaar geleden, om thuis bij zijn ouders te laten zien hoe Traeland er nu uitziet. Na de koffie zijn we terug gegaan naar het Utsikten, om te bekijken of we daar nog even wat leuke foto's kunnen maken. Het weer is nog steeds mistroostig.

Daarna zijn we op weg gegaan naar het noorden. In de buurt van Sirdal zijn we op zoek gegaan naar een kampeerplekje. We wilden nl. de volgende dag de Kjeragbolten beklimmen, maar de weg daar naar toe is dusdanig smal dat we de caravan hier niet mee naar toe wilden nemen. We vinden een pracht plek bij een stuwdam in het Valevatnet aan het begin van de weg tussen Sirdal en Lysebotn (Lysefjordveien). Johan heeft zijn hengel nog even uitgeprobeerd, maar dat werd niks.

Helaas regent het bijna de gehele dag, dus bij aankomst zitten we heerlijk droog in de caravan. Het mooie van onze caravan is dat het rondom ramen heeft. Zo kun je dus lekker warm en droog binnen zitten en toch van het mooie landschap genieten. Ook de meegenomen pantoffels bieden uitkomst. De vloer van de caravan is nl. best koud.

Donderdag 17 juli
Einddoel: wildkamperen in de buurt van Røldal
Afstand: ± 265 km

Als we wakker worden is er nog geen verbetering opgetreden in het weer. Toch gaan we (zonder caravan) op weg naar de startplaats voor de wandeling naar de Kjeragbolten: Øygardstølen. In ieder geval een mooie plek, omdat je hier een mooi uitzicht hebt over het dal en de fjord. Vanaf dat punt is de weg naar Lyseboth erg smal en één en al haarspeld bocht. Daar aangekomen besluiten we om de wandeling niet te gaan doen. Er zijn wel mensen die aan de tocht beginnen, maar die zijn erg warm ingepakt met speciale dikke broeken en mutsen. Op een gegeven moment is het zelfs zo mistig dat er niet meer zicht is dan enkele 10-tallen meters. Dus doorgereden naar Lysebotn om te bekijken of we een boottocht over de fjord kunnen maken. Ook dat lijkt niet te lukken. Het is een erg verlaten klein dorp, zonder winkels. Wel lukt het nog om brood te kopen op de plaatselijke camping. Dus maar weer terug naar Øygardstølen om te kijken of we nu beter zicht hebben en om nog wat foto's te maken. Maar de bewolking/regen is nog te slecht voor een paar leuke plaatjes.

Daarna terug nsaar de caravan, alwaar we besluiten om door te rijden naar onze volgende kampeerplek in de omgeving van onze volgende wandeling. Die ligt op een zijweg van weg 134 ten noorden van Røldal. De weg is eenvoudig te vinden. Na Austmannalia loopt een klein weggetje langs het Valldalsvatnet naar de startplaats van de wandeling bij Valdalseter. Aan deze zandweg vinden we onze volgende overnachtingplaats.

<< Camping Heidenau (Duitsland)
<< camping Hanstholm (Denemarken)
<< Traeland
12-14 juli:
Camping Heidenau (Duitsland)
camping Hanstholm (Denemarken)
Traeland
15-17 juli:
Traeland
Lysefjordveien
Røldal
18-20 juli:
Øvre Eidfjord
Aurlandsvegen
21-23 juli:
Snowvegen
Vangsmjøsa
Beitostølen
24-26 juli:
Bygdin
Stådalsvegen
Høvringsvatnet
27-30 juli:
Mysuseter
Camping Trabelia
Peer Gynt vegen Nordseter
31 juli -3 aug:
Sand
Trollhättan
Camping Am Deich (Duitsland)