Reisverslag Noorwegen 2008

Øvre Eidfjord - Aurlandsvegen

Vrijdag 18 juli
Einddoel: camping Saebo in Øvre Eidfjord (180 Nkr per dag)
Afstand: ± 150 km

Na het ontbijt de caravan achtergelaten (de weg was redelijk slecht voor een caravan) en zijn met de auto doorgereden naar de parkeerplaats bij Valdalseter. Hier zijn we gestart met de wandeling. Deze wandeling hebben we gevonden op Carwalks en tegen betaling gedownload. Een erg mooie wandeling van ongeveer 2 uur (Carwalks 22C alternatief II). De bewegwijzering is erg duidelijk. De wandelingen van deze reeks zijn niet al te moeilijk en niet al te lang. Je kunt het dus mooi combineren met een afstand rijden met de auto. We hebben de route nog uitgebreid om een kijkje te nemen bij het meer Vivassvatnet.

Na deze eerste wandeling bij de caravan koffie gedronken, waarna we naar Røldal zijn gegaan om daar de staafkerk van binnen te bekijken. Deze staafkerk was vroeger een bedevaartsoord vanwege het kruisbeeld, waar wonderbaarlijke genezing aan wordt toegeschreven als er condens (=zweet) vanaf druppelt. Daarna verder naar het noorden. Als we in de buurt van Odda komen begint het zonnetje te schijnen. Langs weg 13 staan de kersenbomen in bloei en natuurlijk kopen we een aantal bakjes kersen langs de kant van de weg. Deze eten we direct op bij een fraaie zonnige parkeerplaats aan het water. Een prachtige omgeving.

Dan op weg naar camping Saebo in Øvre Eidfjord. We hebben bewust voor deze camping gekozen vanwege de locatie. Morgen willen we nl. een wandeling maken in de omgeving. De weg ernaartoe (die start vlak bij de camping) is niet geschikt voor een caravan.
Helaas ligt de camping tussen de hoge rotsen en is er al gauw geen zon meer. Maar toch nog mooi weer, het is droog.
De camping is net overgenomen door Nederlanders. Op de foto is mooi te zien hoe klein onze caravan is in verhouding tot de monsters waar de Noren soms mee rondrijden.

Zaterdag 19 juli
Einddoel: camping Saebo in Øvre Eidfjord
Afstand: ± 35 km

Vandaag zal het echt gebeuren, de eerste echte wandeling. Eerst nog even naar Eidfjord om wat inkopen te doen. Dus we starten erg laat. Het weer is nog niet al te best. Vandaar dat we zelfs starten met de regenjassen aan en wachten zelfs nog even tot er weer een bui is overgewaaid en de laatste regendruppels zijn gevallen. Overigens was de weg ernaar toe inderdaad niet geschikt voor een caravan. Slechts enkele meters breed. Tijdens de wandeling valt het met de regen wel mee. Alleen is het boven in de bergen erg koud vanwege een koude harde wind. De regenjassen zorgen dit keer voor bescherming tegen de wind i.p.v. de regen. Zie voor details van de Rother wandelgidsen Noorwegen (wandeling 20): naar de waterval Valurfossen.

Aan het eind van de wandeling kom je weer terug in het dal bij de rivier de Berdølo. Volgens de beschrijving moet je die oversteken en dan linksaf langs de rivier weer terug lopen naar de parkeerplaats. Achteraf was het misschien beter geweest om niet de rivier over te steken en voor de rivier linksaf te gaan. Volg in dat geval de bordjes naar Vivelo. Je komt dan vanzelf weer op de oorspronkelijke weg die je ook in het begin hebt gelopen. Van daar ga je weer terug naar de parkeerplaats. Deze weg staat ook op het kaartje in de wandelgids aangegeven. Redenen voor dit alternatief: wij hadden moeite om het pad te vinden. Het pad loopt een behoorlijk eind van de rivier af en is erg drassig en nauwelijks te onderscheiden van de omgeving. Volgens de wandelgids is het een wandeling van 4 uur. Wij hebben er 5 uur over gedaan. Een erg mooie wandeling door berkenbossen en over kale bergen. Deze wandeling leent zich ervoor om een kortere variant te lopen. Wij hebben de tocht ook ingekort, en zijn bv. niet bij de waterval geweest.

Zondag 20 juli
Einddoel: wildkamperen op een parkeerplaats langs de Aurlandsvegen (weg 50)
Afstand: ± 130 km

Vandaag is een reisdag, met als einddoel een kampeerplek vlak in de buurt van de wandeling van morgen. Over het algemeen proberen we steeds weer nieuwe wegen te vinden, maar delen van de route van vandaag hebben we eerder gedaan (2005), maar dan wel in omgekeerde richting: weg 7. Langs de weg koffie gedronken: in de caravan, want het was koud en nat. Voor Geilo hoopten we nog even de berg te zien die we 3 jaar geleden hadden beklommen en die toen bedekt was met sneeuw. Nu was het zelfs zo mistig dat je de berg niet eens kon zien. Vandaar ook dat we van deze dag geen foto's hebben. In Geilo nog even wat boodschappen gedaan. We hadden er al op gerekend dat hier de winkel open zouden zijn op zondag. Daarna verder via Hol de Aurlandsvegen op. Hier hebben we naast de weg gekampeerd aan de Strandavatn. Erg lawaaierig. Leuk om eens geprobeerd te hebben, maar niet voor herhaling vatbaar. Men rijdt nl. de gehele nacht door. De noren maken (ook in hun uitgaan) optimaal gebruik van de lange dagen. We zijn nauwelijks de caravan uit geweest, zo slecht was het weer. Dus veel gelezen.
<< Traeland - Lysefjordveien - Røldal
12-14 juli:
Camping Heidenau (Duitsland)
camping Hanstholm (Denemarken)
Traeland
15-17 juli:
Traeland
Lysefjordveien
Røldal
18-20 juli:
Øvre Eidfjord
Aurlandsvegen
21-23 juli:
Snowvegen
Vangsmjøsa
Beitostølen
24-26 juli:
Bygdin
Stådalsvegen
Høvringsvatnet
27-30 juli:
Mysuseter
Camping Trabelia
Peer Gynt vegen Nordseter
31 juli -3 aug:
Sand
Trollhättan
Camping Am Deich (Duitsland)