Reisverslag Noorwegen 2008

Mysuseter - Camping Trabelia - Peer Gynt vegen - Nordseter

Zondag 27 juli
Einddoel: wildkamperen in de buurt van Mysuseter
Afstand: ± 45 km

Vandaag vroeg op, om vroeg te kunnen starten met de wandeling. Vandaag staat op het programma wandeling 6 van de wandelgids Noorwegen: aan de voet van Rondane. We korten de route in en doen alleen de rondwandeling. Een prachtige wandeling. Eerst een beetje stijgen totdat we zelfs nog door een sneeuw veld mogen lopen. We rusten even uit in de schaduw van de sneeuw. Uiteindelijk komen we uit bij de Peer Gynt hytta. Het lijkt Ineke nog altijd erg leuk om eens een trip te maken en dan te overnachten in zo´n hut. Aangekomen bij de hut ontmoeten we een Belgisch echtpaar, dat daar nog rustig zit te ontbijten. We hebben, onder het genot van koffie, hier gezellig nog een uur zitten kletsen over de diverse wandeltochten. Zij maakten gebruik van dezelfde wandelgids. Na deze "vertraging" weer via een andere mooie route terug. Dat blijkt duidelijk de meer gangbare route te zijn. Zijn we op de heenweg niemand tegen gekomen, hier is het voor Noorse wandelbegrippen, gewoon druk. Na 4 uur komen we weer terug bij de auto. De tijd volgens de wandelgids voor dit deel van de route was 2 uur en 45 minuten. De vertraging was het gevolg van het lange verblijf bij de hytta. De tocht op zich was niet erg zwaar en hadden we normaliter in 3 uur kunnen doen.

Daarna op weg naar Otta, om te kijken of de winkels daar open zijn. Helaas, de winkels in Otta zijn op zondag dicht. Ondanks het feit dat Otta veel groter is dan Dombås, waar op zondag de winkels wel open zijn. Daarna op weg naar Mysuseter, waar vandaan morgen de volgende wandeling staat gepland. In Mysuseter aangekomen hebben we moeite om de startplaats van de wandeling te vinden. Wel zien we een grote parkeerplaats, maar er is nergens een hotel Rondom te bekennen. We gaan toch nog even verder rijden de tolweg op, om een mooie kampeerplek te vinden. We rijden helemaal door tot Spranget, maar dit is een volgepakte parkeerplaats met wel honderd auto´s, waar je ook nog voor moet betalen. Dus snel weer terug. We vinden een mooie plek langs een klein zijweggetje.

Maandag 28 juli
Einddoel: camping Trabelia in de buurt van Venabygd (190 Nkr)
Afstand: ± 75 km

Omdat het nog steeds erg heet is, beginnen we al vroeg aan de wandeling. Deze is gebaseerd op dagtocht 17 uit Actief & Anders Noorwegen. We staan wel ergens in de buurt van de wandeling, maar zeker niet aan het beginpunt. Vandaar dat we onze eigen route bepalen. We hebben nl in Dombås een goede wandelkaart aangeschaft (1:50.000 Rondane zuid). Zie de kaart voor de gewandelde route. Deze wandeling is zeker te doen op basis van de hier verstrekte informatie en het boekje van de ANWB. De route is steeds met gekleurde groene of blauwe stippen aangegeven. Wij zijn begonnen op het meest noordelijke punt van de wandelroute (Het meertje Indretjørnne), zoals beschreven en beginnen dan ook met het volgen van de route na de afdaling van de Ranglarhøi, nadat men twee maal rechtsaf is afgeslagen. We volgen de beschrijving tot het punt waarop er een detour genomen kan worden naar de Glitra. We slaan links af en dalen met het kleine pad af naar de rivier. Hier gaan we rechtsaf en volgen de loop van de rivier. De rivier is slechts kort echt naast je, je loopt dus meer in het dal van de Glitra. Dit pad is gemarkeerd met een rode T. Op een gegeven moment loop je door een naaldbos. Daarna kom je al snel bij een brug. Hier splits het pad zich. Ga voor de brug naar rechts. Je loopt dan langs een uitloper van het meer Furusjøen. Daarna zijn er twee mogelijkheden, wij hebben gekozen om het pad aan de rechterkant van het meer Koltjørna te volgen. Dit is niet alleen een wandelpad, maar 's winters ook een langlauf loipe. Dit pad volg je totdat je weer op een zandweg voor autoverkeer komt. Hier ga je rechtsaf omhoog. Dit punt is tevens ideaal start punt van deze wandeling. Nadat je enkele huizen bent gepasseerd staat er een pijl naar rechts die naar het meer Ranglartjørni verwijst. Dit pad volg je naar rechts omhoog. Je komt aan het eind van dit pad weer op de oorspronkelijke route terecht. De rest van de route is zoals aangegeven in de reisgids. Op deze manier is de wandeling een echte rondwandeling geworden. Achteraf bekeken was het natuurlijk handiger geweest om op het laagste punt van de route te beginnen. Zoals in de tekst al aangegeven.

Na deze fantastissche wandeling, die in totaal bijna 4 uur heeft geduurd, zijn we teruggereden naar de E6. Deze zijn we naar het zuiden gevolgd om voorbij Hundorp weg 27 naar het noorden te nemen. We stoppen dit keer op camping Trabelia in de omgeving van Venabygd. Een camping met een heus grasveld, zodat je lekker op je blote voeten kunt lopen.

Dinsdag 29 juli
Einddoel: wildkamperen aan een zijweggetje van de Peer Gynt vegen
Afstand: ± 45 km

Vandaag weer vroeg op, omdat het nog steeds voor Noorse begrippen erg warm is. Volgens onze weerstations is het elke dag zo´n 28 graden. Ondanks het feit dat we een kleine caravan hebben, zitten er wel twee weerstations in, om ons goed op de hoogte te houden van de weersverwachtingen. De Noren zijn geen echt vroege vogels. Dat merken we als we zelf het hek van de camping open moeten maken als we de camping willen verlaten. Campingwinkels, als die er al zijn, zijn bv. vaak pas om 9 uur open. Vandaag staat wandeling 2 van de wandelgids Noorwegen van de ANWB op het programma. Eerst met de auto naar de startplaats gereden: het fjellhotel in Venebu. We zijn de eerste auto op de parkeerplaats. Dit is een prachtige route, maar wel erg lang en vermoeiend. Enkele delen hadden we achteraf anders kunnen doen. Bij de Myfallet hebben we alleen het uitzichtpunt bekeken. Omdat je tijdens zo´n vakantie vele watervallen tegenkomt is dit misschien niet de meest spectaculaire. Het was dus beter geweest als we alleen de afdaling hadden gedaan, die we juist hadden overgeslagen op advies van anderen.

Bij Dørfallet is het handiger om eerst helemaal door te lopen. Je krijgt dan een beter totaal overzicht. En je kunt dan ook beter bepalen waar het andere uitzichtspunt met het opvallende steenmannetje is. Wij hebben niet de juiste plek gevonden. Maar op de terugtocht zagen we waar we wel hadden moeten staan. Weer terug op de parkeerplaats zien we dat dit een route is die door veel Nederlanders wordt gelopen. Van de 7 auto's zijn er 4 uit Nederland. Wij hebben de tocht in ongeveer 5,5 uur afgelegd. Nadat we weer op de camping aankomen, eerst maar eens een lekker ijsje gekocht en nog een paar 10 kronen munten gewisseld. Omdat we nog steeds op de camping staan, kunnen we nog even genieten van een lekkere douche. Erg aardige mensen op deze camping. In het begin van de middag gaan we pas weer op weg. Doel van de tocht voor vanmiddag is de Peer Gynt vegen. We rijden dus eerst weer een stukje terug tot aan Harpefoss. Daar wordt de Peer Gynt vegen zelfs aangegeven. Hier willen we ook ergens overnachten. Vandaag vinden we de mooiste wildkampeerplaats van deze vakantie. Heerlijk aan een stromend riviertje en een rustig weggetje. Als we na deze rit de achterkant van de caravan bekijken zou je denken dat we in Namibië zijn. De hele achterkant zit onder het grijze stof. Helaas werkt het weer niet mee. Na het eten, de afwas (met natuurlijk weer afwaswater uit de rivier) en een korte wandeling moeten we toch naar binnen omdat er een onweersbui aan komt. Er valt een beetje regen, maar het meeste gaat langs ons heen.

Woensdag 30 juli
Einddoel: Wildkamperen ten noorden van Nordseter
Afstand: ± 70 km

Eerst nog uitgebreid van onze prachtige kampeerplek genoten. Er staan voor vandaag toch geen zware wandelingen op het programma. We vervolgen de route via de Peer Gynt vegen. Het lijkt wel een stukje Nederland. 75% van alle auto's die we tegen komen heeft zo'n geel Nederlands nummerbord. We stoppen op het hoogste punt van de weg en gaan de hoogste berg (Dørdalsknappen) langs de weg beklimmen (1 uur lopen heen en terug). Je hebt hier een prachtig uitzicht. Maar al die andere Nederlanders nemen vast niet deze moeite, want in het logboek op de top, dat je kunt tekenen, staat geen enkele naam van Nederlanders voor de afgelopen dagen. Het pad is eenvoudig te vinden, maar niet aangegeven, zou dat de reden zijn? Toch konden wij het goed vinden door de fietsroutebeschijving dagtocht 13 van Actief & Anders erbij te betrekken. Misschien een idee voor een volgende keer om koffie te drinken bij de Fagerhøi fjellskole. Het zou mij niets verbazen als ze hier een mooie wandelkaart hebben met korte wandelroutes in de omgeving.

Aan het eind van de Peer Gynt vegen rechtsaf gegaan om via weg 254 weer uit te komen bij Lillehammer. Ze zijn deze weg aan het opknappen en dat heeft tot gevolg dat we vele kms over een erg hobbelige zandweg mogen rijden. In Lillehammer de routebeschrijving erbij gehaald voor al weer de laatste wandeling van deze vakantie, die morgen staat gepland. De route gaat naar Nordseter ten noorden van Lillehammer. Om een mooie kampeerplaats te vinden gaan we de tolweg op, waar normaal de wandeling voor morgen zou beginnen. We vinden een kampeerplek op de eerste weg naar links. Achteraf had de parkeerplaats bij Kriksvika ook wel mooi geweest als kampeerplek.

<< Bygdin - Stådalsvegen - Høvringsvatnet
12-14 juli:
Camping Heidenau (Duitsland)
camping Hanstholm (Denemarken)
Traeland
15-17 juli:
Traeland
Lysefjordveien
Røldal
18-20 juli:
Øvre Eidfjord
Aurlandsvegen
21-23 juli:
Snowvegen
Vangsmjøsa
Beitostølen
24-26 juli:
Bygdin
Stådalsvegen
Høvringsvatnet
27-30 juli:
Mysuseter
Camping Trabelia
Peer Gynt vegen Nordseter
31 juli -3 aug:
Sand
Trollhättan
Camping Am Deich (Duitsland)