Reisverslag Noorwegen 2008

Sand - Trollhättan - Camping Am Deich (Duitsland)

Donderdag 31 juli
Einddoel: Een bospad in de buurt van Sand weg 24
Afstand: ± 135 km

Wederom een lange wandeling, die volgens het boekje 5 uur duurt. We hebben de route iets aangepast en ingekort, maar doen er toch nog 6,5 uur over. Mooi maar vermoeiend. Een prachtige tocht met veel afwisseling: vergezichten en bosweggetjes. Na de wandeling nog genoten van het mooie plekje en dan op weg naar het zuiden. Dat scheelt al weer voor de terugtocht.

Onderweg boodschappen gedaan in een klein dorp langs weg 24. Helaas was de elektriciteit uitgevallen en de winkel dus gehuld in het donker. Erg moeilijk om dan je eten te vinden. Uiteindelijk is het gelukt om een lekker lapje vlees te vinden in de koeling die helemaal achter in de winkel stond. De rekening moest met de hand worden uitgerekend. Benieuwd hoe ze dat gedaan hebben met de prei. Die konden ze nl. niet wegen. Bij Sand de weg afgegaan om daar tussen de bomen een rustig plekje te vinden. Het lukte nog net om te barbecueën, maar de afwas hebben we gewoon buiten neergezet in de stromende regen en de heftige onweersbui. Toen het na een uurtje weer droog werd, hebben we nog snel even afgewassen.

Vrijdag 1 augustus
Einddoel: wildkamperen ten zuiden van Trollhättan in Zweden
Afstand: ± 325 km

In drie etappes terug naar huis. Dat is dus gewoon de gehele dag in de auto. Omdat wij toch maar 80 km per uur rijden heeft het geen zin om via snelwegen naar het zuiden te karren. We kiezen daarom een rustige en mooie route.
Eerst rijden we weer naar Sand om daar verder weg 24 te nemen naar het zuiden. In Skarnes volgen we weg 2 naar Kongsvinger en Skotterud aan de grens met Zweden. In Zweden rijden we verder over weg 61 naar Åmotfors, waar we weg 177 en 172 nemen naar Årjäng. Omdat de reis spoedig verloopt en we toch nog boodschappen willen halen gaan we even een kijkje nemen in Vänersborg.

De E45 is toch wel erg druk. Voor morgen proberen we een alternatief te vinden. Om op de alternatieve weg te komen moeten we dwars door Trollhättan en naar de andere rivieroever. Dat mislukt. We komen niet aan de andere kant van de rivier. Maar wel in een bos met een prachtige kampeerplek. Helaas worden we hier na enige tijd weggestuurd. Er schijnt een paardentrainingscentrum te zijn en dan komen er veel mensen langs. We waren niet overtuigd van de motivatie van de man maar de boodschap was duidelijk: hij wilde gewoon niet dat we daar gingen staan. Inmiddels hebben we ook al ontdekt dat we weer vlak bij de E45 zijn aanbeland en zelfs vlak bij een camping. We gaan op zoek naar een ander plekje nog dieper het bos in. De nieuwe plek is rustiger en nog mooier, omdat we de E45 haast niet meer horen.

Zaterdag 2 augustus
Einddoel: camping Am Deich in Wenkendorf Duitsland (kosten bootreis €142,85)
Afstand: ± 520 km

Vandaag gaan we twee boottochten trotseren. Maar eerst nog enkele honderden kms door Zweden. Het is erg stil op de weg en het begint al snel heel hard te regenen. Dus we besluiten om gewoon de E45 te blijven volgen tot aan Götenborg en daar verder de E6 naar Helsingborg.
In Helsingborg komen we ineens voor een onverwachte keuze te staan. Er zijn klaarblijkelijk twee maatschappijen die de overtocht verzorgen. Daar hebben we de vorige keer niets van gemerkt. We kiezen voor HH Feries en boeken direct ook de overtocht van Rødbyhavn naar Puttgarden. Dit is toch aanmerkelijk goedkoper dan de heenreis. Het grootste voordeel is echter dat Ineke op deze tochten niet zeeziek wordt. Ze kan dus gewoon genieten van het prachtige weer tijdens de overtochten. Net als de vorige keer bevalt ons deze route erg goed.
Wachttijd bij Helsingborg 10 minuten (rond 12 uur).
Wachttijd bij Rødbyhavn 25 minuten (rond 15:30 uur).
Waarschijnlijk zijn de wachttijden 's morgens en 's avonds nog minder.

Na aankomst in Duitsland op zoek naar een camping. Camping Am Deich blijkt toch verder van de weg te liggen dan verwacht. Maar het is wel een mooie camping. Bij aankomst kregen we eerst te horen dat er geen plaats was, maar de aardige campingbeheerder heeft toch nog een plekje voor ons gevonden door wat te sjoemelen met de plaatsgrootte. We hadden zelfs elektriciteit. In plaats van een avondwandeling langs de dijk/kust hebben we na het eten op het strand naar de zonsondergang gekeken. Die gaat nu een stuk eerder onder.
Wel is het voor een volgende keer handiger om dichter bij de snelweg te kamperen. Bv in Heiligenhafen.

Zondag 3 augustus
Einddoel: Thuis
Afstand: ± 620 km

We kunnen deze camping niet eerder verlaten dan 8 uur. Dus uitslapen, of juist daardoor verslapen, we waren om half 7 nog wakker, maar zijn toen weer in slaap gevallen. We worden uiteindelijk om 8 uur echt wakker, pakken snel onze spullen in en vertrekken.
Omdat we geen broodjes kunnen krijgen op de camping en ook geen brood meer hebben gaan we eerst op zoek naar een benzinestation. De tank is weer bijna leeg en Johan werd steeds zenuwachtiger. Gelukkig bleek er eerder een tankstation langs de weg te staan dan op de kaart aangegeven. Zodra we de brug naar het vaste land over zijn is er in de buurt van Heiligenhafen een benzinestation. Volgens de ANWB routekaart zouden we daar nog 60 km voor moeten rijden. Die hadden we waarschijnlijk net niet gehaald. Mooie bijkomstigheid is dat er lekkere verse Duitse broodjes te koop zijn. In de caravan ontbeten omdat het erg hard waait en behoorlijk koud is.
Daarna in volle vaart (85 km per/uur) de lange weg over de Duitse autobaan naar huis. Onderweg toch nog wat files vanwege wegwerkzaamheden. Om 19:30 uur komen we veilig weer thuis, waar Anita ons opwacht met het eten. Toch praktisch als er thuisblijvers zijn.
<< Mysuseter - Camping Trabelia
<< Peer Gynt vegen - Nordseter
12-14 juli:
Camping Heidenau (Duitsland)
camping Hanstholm (Denemarken)
Traeland
15-17 juli:
Traeland
Lysefjordveien
Røldal
18-20 juli:
Øvre Eidfjord
Aurlandsvegen
21-23 juli:
Snowvegen
Vangsmjøsa
Beitostølen
24-26 juli:
Bygdin
Stådalsvegen
Høvringsvatnet
27-30 juli:
Mysuseter
Camping Trabelia
Peer Gynt vegen Nordseter
31 juli -3 aug:
Sand
Trollhättan
Camping Am Deich (Duitsland)