Reisverslag Schotland 2011

Portree - Dunvegan - Quiraing - Elgol - Loch Carron

Zondag 10 juli
Einddoel: Torvaig Caravan And Camping Site bij Portree
Weer: regen (tot 14:00 uur) daarna droog
Afstand: 80 km

Omdat het regent, blijven we gewoon bij de camping en doen de was. Overigens een heel sociaal gebeuren. Rondom de wasmachine (en de afwasruimte) is het een komen en gaan van mensen.

Om een uur of twee wordt het toch nog droog en gaan we een autotocht maken: rondje Dunvegan. We hebben het kasteel bezocht en de tuinen, en zijn via een leuke single track road weer teruggekeerd naar de camping.

Maandag 11 juli
Einddoel: Torvaig Caravan And Camping Site bij Portree
Weer: Droog
Afgelegde afstand: ±85 km

We starten vroeg met een rondje noord Skey. We nemen eerst een kijkje bij Kilt Rock en gaan daarna bij Staffin de weg naar Uig op.

Daar start de wandeling van vandaag: Wandelgids Schotland (ANWB) 25: De rotsen van de Quiraing. Ook beschreven door walkhighlands: quiraing. Een prachtige wandeling! Mooie vergezichten en een fantastisch landschap. Boven op de berg is het mistig, maar de beschrijving is duidelijk: na de 7de paal naar links. Het kan nog duidelijker. Want er loopt een afrastering. Loop naar het kleine hekje in deze afrastering.

Daarna is de afdaling wel heeeeel (geen spelfout) erg steil. Ineke gaat af en toe op handen, voeten en haar achterwerk naar beneden. Haar broek en handen zijn dan ook vreselijk smerig aan het eind. Maar gelukkig hebben we een prima plaid bij ons, met aan de onderkant plastic, die we op de stoel leggen voor er op te gaan zitten. Daarna terug gereden naar Staffin en de weg naar het noorden vervolgt. In Portree nog even boodschappen gedaan in een geweldig goede supermarkt.

Buiten Portree, aan de weg naar Uig. In het dorp (in een soort winkel van sinkel tegenover de drogist) kopen we Skin so Soft van Avon. Dat zou hét middel zijn tegen midges. Dus dat moeten we proberen. Ineke maakt ’s avonds nog een kleine wandeling vanuit Portree. Beschreven door walkhighlands: scorrybreac en door theaa: seeing-sea-eagles-at-portree-bay.

Dinsdag 12 juli
Einddoel: Camperplek langs de A890 aan Loch Carron
Weer: droog en zonnig
Afgelegde afstand: ±140 km

Op weg naar het vasteland eerst geld gehaald en de ansichtkaarten weggebracht (die blijken later op donderdag al aangekomen te zijn). Daarna hebben we de caravan achtergelaten op een parkeerplaats in de buurt van Broadford. De wandeling van vandaag start aan de single track van Broadford naar Elgol: AWB Actief 12: Isle of Skey, Strathaird. We hadden overigens eenvoudig de caravan achter kunnen laten aan het begin van deze weg. Aan het begin van de weg naar Elgol is een goede parkeerplaats, maar ja dat weet je natuurlijk niet van te voren. We zijn de wandeling begonnen in Kilmarie, zodat we eerst het stuk langs de asfaltweg lopen. Het is nog rustig, dus dat gaat prima.

Na Elgol gaan we echt over wandelpaden. Af en toe erg steil. Na de wandeling tanken we nog even op Skey en gaan dan op weg naar het noorden. Omdat we eigenlijk wel bij Plockton langs willen gaan, nemen we de kleine weggetjes naar het noorden. Maar dat kost natuurlijk veel tijd. We gaan niet naar Plockton zelf. Ook het gehele achterland is erg begroeid. En het zijn toch lastige wegen om met een caravan te rijden. We stoppen op een parkeerplaats langs de A890. Net ten noorden van Stromeferry met prachtig zicht over Loch Carron. Weinig last van voorbij rijdende auto’s, hoewel het natuurlijk niet echt stil is. We kunnen nog tot laat in de avond buiten zitten. Geen midges, wel zon. We zagen wel regen op de Loch, maar de regen blijft hangen boven de loch.

3-6 juli: Heenreis;
Hadrians Wall; Loch Lomond
7-9 juli:
Aberfoyle; Glen Etive; Glen Coe; Glen Nevis; Portree
10-12 juli:
Portree; Dunvegan; Quiraing; Elgol; Loch Carron
13-15 juli:
Applecross; Shieldaig; Gairloch; Ullapool; Stac Pollaidh
16-18 juli:
Durness; Drumbeg; Scourie; Fortrose
19-21 juli:
Glen more; Glenfiddich; Stonehaven; St. Andrews
22-26 juli:
Fife coastal path; Edinburgh; Holy Island; Alwinton; New Castle