Reisverslag Schotland 2011

Glen more - Glenfiddich - Stonehaven - St. Andrews

Dinsdag 19 juli
Einddoel: Glenmore Caravan & Camping Site in de buurt van Aviemore
Weer: mistig en regenachtig
Afstand: rondrit van 175 km

We hadden een wandeling gepland die bij de camping begint. Dat was de reden om naar deze camping te gaan. Maar het regent, en de berg die we willen beklimmen is zelfs niet eens te zien. Vandaar dat we een autotocht gaan maken: route: Aviemore, deels binnendoor via de B970 naar Grantown-on-Spey, vandaar de A95 via Charlestown of Aberlour naar Dufftown. Terugtocht via Glenlivet, Bridge of Avon, en verder via de hoofdweg naar Aviemore. In Dufftown hebben we de Glenfiddich destilleerderij bezocht. Erg leuk: leuke film en goede uitleg.

Aan het eind kregen we nog elk drie glaasjes whisky om te proeven. Omdat Ineke niet drinkt, heeft Johan ze alle 6 maar leeg gedronken en heeft Ineke de terugtocht gereden. Deze tour bleek gratis te zijn. Dat hadden we niet verwacht. We gingen ervan uit dat je hiervoor moest betalen. Het weer onderweg valt eigenlijk best mee. Maar als we weer bij Aviemore en Glenmore in de buurt komen regent het weer (nog steeds?). We rijden nog even door naar het einde van de weg tot aan de bergtrein. Maar daar zie je ook helemaal niets. Het is te mistig. We besluiten om de volgende dag door te trekken. Een volgende reis komen we wel terug als het mooi en helder weer is.

Woensdag 20 juli
Einddoel: wandel parkeerplaats bij Drumtochty Castle, Auchenblae
Weer: Regenachtig in de ochtend in het binnenland, later op de dag: zonnig aan de kust
Afgelegde afstand: ±190 km

Via Grantown-on-Spey en de A939 rijden we naar het zuiden. Het miesert nog steeds als we Glenmore verlaten. We drinken koffie op een erg mooie picknick plek langs de A939 net ten zuiden van Tomintoul. Hier starten ook wandelingen. Die plek moeten we onthouden voor een volgende keer. De route is erg mooi en lang niet zo zwaar als we hadden verwacht: hellingen van max 20%. We wilden in principe naar Breamer, maar besluiten in Ballater om naar de kust te rijden. In de hoop dat het daar helder en droog is. We besluiten naar Stonehaven te gaan, en hebben daar een wandeling gelopen. Wandeling 16 uit ANWB Navigator Schotland.

Omdat parkeren met de caravan niet lukt op de parkeerplaats, hebben we de auto-caravan combinatie geparkeerd langs de Low wood road (nr. 7 op de wandeling). Een mooie afwisselende wandeling die langs Dunnottar Castle leidt. Ook te vinden op: wandeling Stonehaven of the-hidden-treasure-of-stonehaven.

Daarna zijn we op zoek gegaan naar een kampeerplek in het wild, maar dat lukte maar moeilijk. Net toen we besloten om dan maar naar een camping te gaan, vonden we een prachtige kampeerplek, bij Drumtochty Castle bij Auchenblae. Wederom een plek waar wandelingen beginnen. Ook als wandelparkeerplaats op de kaart te herkennen.

Donderdag 21 juli
Einddoel: St Andrews Holiday Park bij St. Andrews
Weer: droog
Afgelegde afstand: ±90 km

Eerst zijn we de berg opgeklommen waar we bij staan. Op de kaart hadden we al gezien dat de top zonder bomen was en een hoogte van 465m. Dus waarschijnlijk wacht ons wel een mooi uitzicht. Na 3 kwartier in een rustig tempo omhoog wandelen langs een goede weg (bosbouw weg), zijn we boven de boomgrens en hebben we een mooi uitzicht. Omdat we geen route kaart hebben nemen we de zelfde weg terug. Al gaan we aan het eind nog een kleine detour maken. We gaan bij de laatste splitsing linksaf. En daarna al snel rechtsaf. Daar hadden we de avond daarvoor en mooi pad ontdekt. Helaas is het niet meer toegestaan om daar te wandelen. Het pad wordt niet meer onderhouden.

Na de koffie rijden we door naar St. Andrews. Een oude studentenstad, en zoals later blijkt ook het mekka van golf. We gaan eerst de caravan wegbrengen naar de camping: St. Andrews Holiday Park. Op het eerste gezicht een vreselijk lelijke camping. Met alleen stacaravans. Maar aan het eind van de camping is een veldje voor gewone caravan en tenten.

Daarna met de auto naar St. Andrews voor en stadswandeling: ANWB Navigator Schotland wandeling 9. Een matige wandeling. Toen we tijdens de wandeling bij het strand kwamen realiseerden we dat we beter vanaf de camping de wandeling hadden kunnen beginnen. We hebben vroeg gegeten bij Glasshouse restaurant. Prima maaltijd. Daarna rijden we terug om nog even bij de caravan te zitten.

3-6 juli: Heenreis;
Hadrians Wall; Loch Lomond
7-9 juli:
Aberfoyle; Glen Etive; Glen Coe; Glen Nevis; Portree
10-12 juli:
Portree; Dunvegan; Quiraing; Elgol; Loch Carron
13-15 juli:
Applecross; Shieldaig; Gairloch; Ullapool; Stac Pollaidh
16-18 juli:
Durness; Drumbeg; Scourie; Fortrose
19-21 juli:
Glen more; Glenfiddich; Stonehaven; St. Andrews
22-26 juli:
Fife coastal path; Edinburgh; Holy Island; Alwinton; New Castle