Reisverslag Schotland 2011

Aberfoyle - Glen Etive - Glen Coe - Portree

Donderdag 7 juli
Eindpunt: camperplek langs de naar Glen Etive
Weer: regenachtig. Tijdens de wandeling hebben we de regenjassen nodig gehad.
Afstand: ±140 km

Op onze route naar Aberfoyle zijn we via Buchlyvie gereden. Van de eigenaar van de winkel in Balmaha hadden we gehoord dat je in Buchlyvie kon tanken, en niet meer in Aberfoyle. Aberfoyle is erg klein en heeft inderdaad sinds kort geen tankstation meer. We rijden direct door naar het visitor centre, het startpunt van de wandeling: through-the-queen-elizabeth-forest-park. Een mooie wandeling. Erg leuk is het kunstwerk van spiegelende silhouetten vlak voor dat je bij de waterval komt. Als je niet oplet, loop je er gewoon voorbij.

We hebben de wandeling nog uitgebreid: Tussen punt 4 en 5 op het kaartje, kun je nog doorlopen naar een viewpoint. Wel een hele klim, maar zeker de moeite waard, vanwege het mooie uitzicht (extra tijd: halfuur). Al met al zijn we 2 uur en 15 minuten onder weg geweest i.p.v.de 3 uur (zonder detour) die zijn vermeldt op de site. We hebben daarom het gevoel dat de wandeltijden van Theaa wel erg ruim worden genomen. Wij zijn echt geen snelwandelaars.

Na de wandeling de route vervolgt met de auto en nog een uitzichtpunt bekeken enkele km verder op de weg naar Callander. Daarna doorgereden richting Glen Coe. Onderweg nog boodschappen gedaan in een klein dorpje. 18 km voor Glen Coe op de A82 linksaf een zijweg genomen. Dit is de single track road naar Glen Etive. Slechts 800 m na de afslag, bij een brug, vinden we een leuk plekje om te overnachten. s Avonds met de barbecue het vlees klaargemaakt. Tijdens het eten begint het weer te regenen. Ineke is s avonds nog even verder het dal ingereden tot Dalness. Onderweg kom je om de paar km wel iemand tegen die daar overnacht: n camper en de rest allemaal tentjes.

Vrijdag 8 juli
Einddoel: Invercoe Highland Holidays in Glen Coe
Weer: mooi wandelweer (af en toe een bui). Ook s avonds een bui.
Afgelegde afstand: ±19 km

We staan slechts enkele km van de wandeling van vandaag, dus kunnen we vroeg beginnen. Wandeling: ANWB actief Schotland 16 (Glen Coe, Lairig Eilde en Lairig Gartain (5 uur). Ook beschreven door theaa als: around-the-small-shepherd. Een prachtige wandeling die niet echt moeilijk is. In het midden van de route heb je een prachtig zicht op Glen en Loch Etive.

De wandeling is eigenlijk rondom een berg. Halverwege hebben we de route ingekort. Voordat je weer in het dal bij de weg komt (Dalness) moet je op zoek naar een pad naar links. Zo blijf je op hoogte, en hoef je niet op en neer naar het dal te lopen. Op de plek waar ik verwacht te moeten afslaan, hebben we even uitgerust, om zo rustig het landschap te kunnen bestuderen. Op die manier is het pad wel te vinden. Scheelt toch weer een aantal kms dalen en stijgen. Bij een boompje kun je het riviertje oversteken. Je moet boven de afrastering blijven. Onderweg nog een beetje regen gehad, maar dat was te verwaarlozen. Het laatste deel van de tocht, langs de weg, is erg slecht. Door de vele regenval is het pad veranderd in een drassig pad Ook is het pad moeilijk te onderscheiden. Uiteindelijk doen we bijna 6 uur over de wandeling. Bij het wegrijden van de parkeerplaats (te herkennen aan de zeer grote steenman, die meer weg heeft vvan een iglo van steen, rijd Johan over Inekes wandelschoenen, die nog onder de caravan stonden. De schoenen blijven heel, maar de spatlap van de caravan wordt eraf getrokken. We overnachten op de camping in Glen Coe: Invercoe Highland Holidays.

We kiezen voor deze camping omdat ze midge machines hebben. We hebben ze wel gezien, maar ze waren niet in gebruik. We hebben ook niet veel last van de midges gehad. Wel hebben we een probleem met de luifel. Tijdens het opzetten is het windstil en toch waait hij helemaal omhoog door n onverwachte windvlaag en is daardoor erg beschadigd.

Zaterdag 9 juli
Einddoel: Torvaig Caravan And Camping Site bij Portree
Weer: prima wandelweer
Afgelegde afstand: ±225 km

We gaan vroeg op pad, want we hebben een lange dag voor de boeg. We rijden eerst via Ford William naar Glen Nevis. Langs de weg vinden we een mooie picknick plek waar we koffie drinken met uitzicht op de lange stoet met mensen die de Ben Nevis aan het beklimmen zijn. Wij houden het bij een iets eenvoudiger tocht: ANWB Actief Wandeling 15 (Glen Nevis). We doen er 3 uur over. Wel hebben we het ons zelf moeilijker gemaakt dan nodig is. Als je door de gorge bent en in het wijde dal arriveert, loopt het pad door de vallei tot vlak bij de rivier. Wij namen het pad dat langs de rotswanden loopt. Dat was veel moelijker. Op de terugweg hebben we wel het juiste pad genomen. Helaas geen fotos kunnen maken. We hadden het fototoestel in de auto laten liggen. In Ford William nog even getankt. Daarna door naar Portree, waar we pas om 7:30 uur aankomen op de camping: Torvaig Caravan And Camping Site. Erg laat voor ons doen.

s Avonds uit eten in Portree met andere Nootdorpers die ook in Portree op vakantie zijn. Na het eten hebben we nog en korte wandeling gemaakt door het dorp en zijn daarna een afzakkertje gaan drinken in de caravan. Om elf uur hebben we ze weer naar hun hotel in Portree gebracht. We willen voor 11:30 uur weer terug zijn op de camping, omdat dan de toegang tot de camping wordt gesloten.

3-6 juli: Heenreis;
Hadrians Wall; Loch Lomond
7-9 juli:
Aberfoyle; Glen Etive; Glen Coe; Glen Nevis; Portree
10-12 juli:
Portree; Dunvegan; Quiraing; Elgol; Loch Carron
13-15 juli:
Applecross; Shieldaig; Gairloch; Ullapool; Stac Pollaidh
16-18 juli:
Durness; Drumbeg; Scourie; Fortrose
19-21 juli:
Glen more; Glenfiddich; Stonehaven; St. Andrews
22-26 juli:
Fife coastal path; Edinburgh; Holy Island; Alwinton; New Castle